«Час обирати журналістські стандарти» — у Харкові відбувся «Донбас Медіа Форум 2019»

«Час обирати журналістські стандарти» — у Харкові відбувся «Донбас Медіа Форум 2019»

10 вер. 2019

Час обирати журналістські стандарти — під таким гаслом днями в Харкові відбувся п’ятий, ювілейний «Донбас Медіа Форум 2019». Захід стартував 5 вересня, тривав два дні й зібрав понад 600 гостей: журналістів зі всієї України, іноземних експертів, представників нової влади та активістів громадських організацій. Долучився до участі у Форумі й Суспільний мовник.

За мету організатори «ДМФ 2019» поставили обмін досвідом із багатьох питань, таких як зменшення рівня маніпулятивності ЗМІ, висвітлення подій у зонах військового конфлікту, підвищення професійного рівня журналістів тощо.

У вступному слові на відкритті Форуму голова оргкомітету та очільник правління Донецького інституту інформації Олексій Мацука зазначив, що слід особливо обережно ставитися до вимог щодо інформаційної політики ЗМІ в регіонах, які перебувають в зоні збройного конфлікту.

«Там залишилося небагато незалежних редакцій, які можуть надавати об’єктивну інформацію. У таких умовах рівень довіри до українських медіа на Донбасі знижується», — підкреслив він.

Обговорити зазначені теми «Донбас Медіа Форуму» можна було на кількох локаціях, що мали назву основних міст Донбасу, які наразі окуповано — Донецьк, Луганськ, Антрацит, Алчевськ, Єнакієве. 

Панель «Чому медіа більше не є майданчиком для дискусій та дебатів», спікером якої став ведучий токшоу «Зворотний відлік» від UA: Суспільне мовлення Павло Казарін, привернула увагу медіаспільноти.

Акцентували розмову на якості та популярності сучасних ЗМІ. Розповідаючи про Суспільне, Павло Казарін зазначив, що мовнику довіряють, адже це — незалежна професійна платформа з всеукраїнським охопленням, яка є своєрідним камертоном для інших ЗМІ.

«Суспільне не обов’язково має бути топовим за рейтингом. Телеканал «Discovery» робить дуже крутий контент, але, умовно, ніколи не випередить «CNN» за популярністю. Токшоу – це нудні розмови про політику. Проблема в тому, що у вітчизняному контенті замість розмов починає переважати шоу. Якщо не існує якогось надзавдання, то політичні шоу  це нудні дискусії на нудні експертні теми. Як тільки це виводиться на рівень хайпу, на рівень торгівлі емоціями  емоції починають переважати. До чого призводять такі шоу  ви можете побачити, увімкнувши канал «Росія24», — підкреслив Павло Казарін.

Панель «Специфіка роботи українських журналістів в окупованих районах», у якій узяла участь телеведуча UA: КРИМ Лариса Волошина, також викликала жваве обговорення. Журналістка розповіла про ризики, із якими стикаються медійники, які висвітлюють життя Криму, та особливості їхньої роботи. Вона зазначила, що насамперед у таких умовах важливо максимально захистити людей.

«Суспільне телебачення, UA: КРИМ, ми розуміємо, що це  наші журналісти, що це  наші позаштатники, але ми не завжди можемо їх показати. Вони працюють, перевіряють інформацію, вони її дістають і видають в ефір, але ми не завжди можемо назвати навіть їхнє ім’я», — зазначила телеведуча.

Також Лариса Волошина додала, що допомогти кримським журналістам, які працюють на окупованому півострові, можна, надавши їм статус позаштатних працівників українських видань, а це полегшить їм отримання прескартки. 

Приєдналися до форуму й ведучі UA: Українське радіо Юрій Табаченко та Олена Зелінченко. Протягом Форуму вони працювали в прямому ефірі з виїзної студії та представили слухачам кілька ексклюзивних інтерв’ю з лідерами думок. 

«На цьому медіафорумі говорили про тенденції в медіа — і не лише в медіа як таких, а й в інформаційній політиці. Треба сказати, що цьогорічний форум відвідали не лише медійники, не лише журналісти, а й державні діячі», — підкреслив Юрій Табаченко.

Гостем UA: Українське радіо став заступник керівника Офісу президента України Юрій Костюк, із яким поговорили  про державну політику щодо медіа та подальші плани команди президента в цьому напрямі. 

Нагадаємо, цьогоріч UA: Суспільне мовлення — інформаційний партнер «Донбас Медіа Форуму 2019».

 

Фото: фейсбук-сторінки «Донбас Медіа Форуму 2019» та Донецького інституту інформації