Звіт начальниці ГУ Пенсійного фонду України в Луганській області

Звіт начальниці ГУ Пенсійного фонду України в Луганській області

27 вер. 2019

На Луганщині залишаються проблеми з виплатою пенсій переселенцям - про це у сєвєродонецькій студії  проєкту #Звіти_наживо на «UA: ДОНБАС» відзвітувала начальниця головного управління Пенсійного фонду України в Луганській області Ольга Шарунова.

- Є і у нас ця заборгованість. Майже третина всієї заборгованості - це заборгованість Луганської області. По Луганській області що: ми рішення суду  виконуємо, ми виконуємо до негайного виконання, в межах одного місяця виплачуємо заборгованість. Інша заборгованість нами нараховується та акумулюються на окремому рахунку. Постановою Кабінету міністрів передбачено виплати ці здійснювати згідно порядку, який буде запроваджений Кабінетом міністрів. Цього порядку ще немає, тому і ми не можемо виконати. Але в цьому році Пенсійний фонд України дав доручення усім Головним управлінням, а ми, відповідно, управлінням на місцях нарахувати та виплатити заборгованість тим пенсіонерам, у яких заборгованість склалася. Наприклад, було призначення виплати пенсій, а ми почали платити за три місяці, або у пенсіонера не було усіх необхідних документів і він звернувся пізніше трохи ніж його дата народження і ми теж стали виплачувати пізніше, чи коли відновлювали пенсію по інвалідності, група там змінилася або її продовжили, коли діти отримують по втраті годувальника. Отакі пенсії ми почали виплачувати і вже на жовтень нами нарахована заборгованість, яка утворилася за вересень 2019 року, а на цей час ми виплатили заборгованість майже 900 громадянам на суму більше ніж 7 мільйонів, - розповіла начальниця головного управління Пенсійного фонду України в Луганській області.

Доповіла Ольга Шарунова і про ситуацію зі сплатою страхових внесків, що склалася на АЗОТі.  Понад трьом тисячам працівників, які працюють зараз, та близько тисячі, що звільнилися впродовж минулого року, не нараховують страховий стаж останні 18 місяців. Із зарплатні страхові внески утримуються та надалі не перераховується заводом до Пенсійного фонду. Через це деякі працівники не можуть піти на пенсію. Про це йшлося у сюжеті «UA: ДОНБАС» від 15 серпня. Наразі, за словами Шарунової, ситуація не змінилася. 

- Дуже важка ситуація, нічого не змінилося, з АЗОТом ми майже воюємо, тому що закон є закон і те, що кажуть Верховний суд признав, так, ми державна установа, яка підпорядковується владі України і виконує закони України і в законі сказано, якщо сплачені страхові внески, то цей стаж зараховується повністю, якщо не сплачуються, то, пропорційно не зараховується страховий стаж, - зазначила Ольга Шарунова.

За словами Шарунової, 47 звернень надійшло в Пенсійний фонд Луганської області через новий веб-портал за місяць. Запрацювала і його мобільна версія.

- В нас, мабуть, передові люди і дуже прогресивні тому, що ми маємо на сьогоднішній день вже 47 звернень через веб портал для призначень або перерахунку пенсій. З цих 47 - 26 знаходяться в обробці, тобто прийняті документи, які відповідають вищезазначеним ознакам, 6 вже отримують пенсію, які зверталися через веб порталі. Останні 11 осіб - проводяться дискусії щодо того, що потрібно деякі документи доопрацювати, неякісний скан документів, тощо. Тобто ця послуга дуже важлива, за місяць має 47 звернень, тож я всіх закликаю користуватися послугами  веб порталу тому, що він має дуже великі можливості. Вже Пенсійний фонд є і у смартфоні. Якщо у смартфоні є особистий кабінет, то можна побачити і коли буде виплачена пенсія, який страховий стаж чи перерахував роботодавець вчасно страхові внески, як розрахувати пенсію. Тобто всі послуги можна тепер побачити у смартфоні.  

Подробиці обговорення можна дізнатися за посиланням.

 

Нагадаємо, #Звіти_наживо — це всеукраїнський проєкт команди UA: СУСПІЛЬНЕ МОВЛЕННЯ, де чиновники та посадовці різних рангів і структур звітують про роботу своїх підрозділів: як про досягнення, так і про помилки. До обговорення в прямому ефірі залучають журналістів, незалежних експертів та громадськість. Тривалість кожних #Звітів_наживо — 52 хвилини.