«Поезія війни» - спецпроєкт UA:ДОНБАС до Дня захисника України

«Поезія війни» - спецпроєкт UA:ДОНБАС до Дня захисника України

14 жов. 2019

До Дня захисника України UA:Донбас  презентував спецпроєкт «Поезія війни». Створили його, щоб виказати подяку  бійцям російсько-української війни за боротьбу за спокій і життя у вільній та незалежній Україні. 

- Ми вирішили створити проект «Поезія війни», щоб через вірші передати глибину переживань та сили наших захисників. Я думаю, така форма трансляції інформації дозволить подивитися на війну, військових та ветеранів з нового ракурсу. З іншого боку, цей проект має на меті вдячність українським бійцям за  боротьбу за наш спокій і життя у вільній та незалежній Україні, - сказала авторка проєкту та менеджерка департаменту регіонального мовлення Суспільного Ірина Цибух.

- У цьому проекті ми хотіли показати захисників не однобоко, не лише продемонструвавши їхню мужність та ідейність, а й нагадати також, що ці військові переживають повернувшись із війни. Показати, що їхня боротьба не закінчується, після того, як вони знімають форму. Розповісти, як бійці окреслюють для себе війну, свої стосунки з Богом, середовище, яке зустрічає їх в цивільному житті. Більшість віршів — це поезія написана самими військовими, а також волонтерами. Це їхні реальні емоції і відчуття, які важливо тримати у себе в голові весь час, коли ми говоримо про воєнні дії на Сході України. Ми хотіли, щоб цей проект вкторе нагадав, що день захисника — це не лише свято, але й можливість пом’янути тих, хто загинув на фронті, можливість поговорити про тих, яким складно повертатися до мирного життя, можливість сформулювати свої аргументи до слів #завдяки_тобі, - сказала авторка проекту Ірина Саєвич.

Пріоритетом для команди були вірші, які писали самі бійці або волонтери.

У проєкті на волонтерських засадах зголосилися взяти участь актори Луганського обласного академічного українського музично-драматичного театру.

“Повертайся, будь ласка, живим” Авторка: Світлана Александрова, поетеса. Читає: Інна Амброзієва

 

 

“Та яку ти не обирав” Авторка: Марко Терен, волонтерка. Читає: Тетяна Мерзлякова.

 

 

“Війна в кіно” Автор: Костянтин Чабала, ветеран АТО. Читає: Денис Пономаренко

 

 

“Військова пісня” Автор: Максим Кривцов, ветеран АТО, позивний “Далі”. Читає: Тетяна Пліс

 

 

“Розкажи мені брате” Авторка: Юлія Ілюха, волонтерка. Читає: Тетяна Зінченко

 

 

“І він каже їй” Авторка: Юлія Ілюха, волонтерка. Читає: Віолета Домарєва