Майже центнер за рік. Новинарі «UA:Донбас» вирахували свій «пластиковий слід»

Майже центнер за рік. Новинарі «UA:Донбас» вирахували свій «пластиковий слід»

6 лис. 2019

Наскільки «насмітив» ньюзрум – перевірили за допомогою спеціального онлайн калькулятора. Як це зробити – читайте далі.


Саме у ньюзрум працюють два журналісти, двоє ведучих та головний редактор. Усі ми час від часу п’ємо напої з пластикових пляшок, носимо речі в пакетах чи (дівчата) поправляємо макіяж за допомогою ватних паличок. А ще – ласуємо йогуртами в пластикових контейнерах чи цукерками у такій упаковці.


Порахувати скільки ми – саме як редакція – залишаємо по собі пластика на рік вирішили за допомогою спеціального он-лайн калькулятору Omni Calculator. Тут треба ввести, скільки пластикових виробів використовуємо за день, тиждень або рік. Для зручності показники розбиті на підгрупи: наприклад, «Кухня», «Ванна кімната», «Одноразовій пластикові контейнери». Ми рахували, зокрема, пластикові пляшки, з яких п’ємо на роботі, контейнери для їжі та одноразовий посуд, яким користуємось, засоби гігієни. Наш результат 90.8 кілограмів пластику на рік. Якби це був результат людини, яка в середньому живе 75 років, такий землянин залишив би понад 6 тонн 800 кілограмів пластику.


До речі, Omni Calculator не лише підраховує «пластиковий» слід, а ще й розповідає цікаві факти про шкідливе сміття. Так, одноразовий підгузок розкладається 450 років, а звичайний поліетиленовий пакет – 1000 років. Є тут і поради, як позбутися зайвого пластику: користуватися власною чашкою та пляшкою, а не одноразовим стаканчиком і ємностями; поліетиленовий пакет замінити мішечком з тканини; відмовитись від пластикових соломинок у напоях.


У нашій редакції ми вирішили збирати пластик і здавати на переробку. За три місяці назбирались три такі мішки.


Також у Сєвєродонецьку школярів навчають переробляти пластик. Такий екологічний проєкт створив місцевий житель Давид Пагава. Він виграв грант за програмою «Молода енергія громад». На гроші уряду Німеччини купив станок вакуумного формування. Використовує його, щоб показати дітям – зі сміття можна зробити корисні речі. Наприклад, пластикові кришечки перетворюються на яскраві горщики для квітів чи декоративні підставки.