Будь в курсі! Що і де почитати про Донбас

Будь в курсі! Що і де почитати про Донбас

6 лис. 2019

Серед тисяч щоденних новинарних та інших повідомлень ЗМІ іноді важко зорієнтуватися. Ще важче буває знайти цікаву та повну інформацію про життя своєї «малої батьківщини». Ми підготували список сайтів, що розповідають про Донбас та його жителів. І не тільки.

  1. Розпочинає наш список Радіо Свобода. Це служба Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода, що фінансує Конгрес США. Журналісти працюють на різних платформах – телебачення, інтернет радіо. І – керуються законодавством США для створення точного, об’єктивного та професійного журналістського продукту.

«Наша місія полягає у просуванні демократичних цінностей та інститутів шляхом звернення до аудиторії тих країн, в яких свобода преси обмежена владою або наразі ще не стала нормою суспільного життя. Журналісти Радіо Свобода надають своїй аудиторії те, що їй недоступно з місцевих засобів інформації: новини без цензури, відповідальний обмін думками, відкрите обговорення проблем» –  йдеться на сайті Радіо Свобода.

Як вказано у розділі «Про нас»,  журналісти дотримуються таких принципів, як докладність, безсторонність, поміркований і поважний тон, незаангажованість та етика. Зокрема, кореспонденти не мають публікувати неперевірену інформацію та зберігають незалежність від політичних та інших груп.

На сайті «Радіо Свобода» чимало фото- і відеорепортажів. Є окремі підрозділи «Війна» і «Донбас». На відміну від більшості українських медіа, тут можна прочитати репортажі з окупованих міст та «сірої зони».

 

  1. Ще одне ЗМІ, які радить наша редакція – Громадське телебачення. Як зазначено на сайті, «громадське телебачення — це неприбуткова незалежна організація, створена журналістами в 2013 для неупередженого інформування суспільства через усі доступні медійні канали. Місія Громадського телебачення — «творити інформаційний простір, що сприяє суспільству сталого розвитку та особистості». На сайті є підрозділ «Війна», який, у свою чергу, поділений на «Донбас» та «Крим». Тут є як новинні матеріали, так і більш розлогі та аналітичні. Наприклад, стаття «Лінія життя. Хто і як рятує українських ветеранів від самогубств» чи відео-матеріал «Небезпечна робота: хто і як розміновує зону бойових дій».
  2. Незвичною подачею інформації, вмінням знайти у явища різні неочікувані сторони та знайти неочевидну інформацію можна характеризувати видання theБабель. Пишуть та знімають про усе важливе та цікаве в Україні та світі. «Ми пишемо про політику, бізнес, освіту, культуру, технології в Україні та світі — про все, що важливо знати сучасній людині. Ми не плутаємо журналістику з політичним або соціальним активізмом. Ми пишемо про людей, а не про абстрактні явища. Ми слухаємо всіх, розмовляємо з усіма, коректно відображаємо точки зору всіх сторін. Ми точні й неупереджені; до всіх героїв ми ставимося однаково критично і шанобливо. Ми іронічні, але нікого не висміюємо і нічого не вигукуємо. Ми не за правих і не за лівих. Ми за факти, логіку і здоровий глузд», – пише про свої правила та завдання редакція. На сайті немає окремого розділу про Донбас (є «Новини», «Тексти»,

«Користь» та «Пекельце»), проте новини про Донбас тут зустрічаються часто. Зазвичай це розгорнуті матеріали. Наприклад, під час розведення військ у Золотому-4 кореспондент theБабеля був в окопах на передовій  та зробив фоторепортаж. Героями великого репортажу «Ці діти сильніші за дорослих». Однолітки війни у прифронтових селах ідуть у перший клас» стали і жителі Станиці Луганської.

 

  1. Цікаві добрі історії та погляд на «порядок денний» під іншим кутом. Усе це – просто і з гумором на порталі svoi.city. Сайт російськомовний, він структурований: є підрозділи «Правила», «Історії», «Монологи», «Місця», «Тести», «Калькулятор», «Коротко», «Конкурси» та «Гайди». А за хештегом можна знайти матеріали про конкретне місто (наприклад #Cєвєродонецьк чи #Авдіївка). На цьому сайті можна пройти тест на знання шахтарських міфів, дізнатися, де можна заробити в Щасті чи що таке «Лисичанський Хогвардс». А ще проголосувати за земляків-активістів та почитати про туристичні цікавинки міст та містечок Донбасу. «Наше медіа про людей, які надихають; про правила життя в окупації; лайфхаки і місцеві ініціативи; про почуття, емоції і майбутнє; про чорно-білі історії – без прикрас і без інформаційного шуму; про круті місця в Донецькій і Луганській областях», – йдеться на сторінці svoi.city у мережі Facebook. Пишуть, зізнаються автори, для жителів окупованих міст, що не втратили зв’язок з Україною; переселенців, яких сумують за своїми містами та для журналістів і активістів, що не розуміють труднощі життя в окупації.
  2. І без зайвої скромності до п’ятірки кращих ми додали наш сайт «UA:Донбас». Наші новинарі у Сєвєродонецьку, Сватовому, Краматорську, Слов’янську, Маріуполі, Волновасі та Костянтинівці щодня (так, ми, зазвичай, працюємо у вихідні) шукають цікаві та актуальні історії, коментарі, події. Ми розповідаємо про те, що поряд. Перевіряємо інформацію, не пишемо новини з Facebook та відділяємо думки від фактів. У наших новинах немає «джинси» – замовних сюжетів та реклами, яка «прикидається» новиною. Ми уникаємо забарвленої лексики та навішування ярликів. Не женемось за «смаженими фактами». Поважаємо свого глядача/читача і цінуємо довіру аудиторії. У новинах завжди дотримуємось стандартів суспільного мовлення, бо це дозволяє робити якісний, професійний та незаангажований продукт. Також на сайті можна онлайн подивитися ефір телеканалу, а в записі – найцікавіші моменти з ранкового шоу «Донбас lite» та інформаційно-аналітичної програми «Тема дня», проекти «Виборчий округ». Девіз каналу «UA:Донбас – про кожного з нас!».