Маски, zoom та короткометражка: як ми звикали до карантину  – т.в.о. шефредакторки новин UA: ДОНБАС Аліна Ященко

Маски, zoom та короткометражка: як ми звикали до карантину – т.в.о. шефредакторки новин UA: ДОНБАС Аліна Ященко

18 тра. 2020

Пандемія COVID–19 та вимушений карантин внесли свої зміни у життя українців. Не стали винятком й журналісти Суспільного. Про нові умови та виклики у роботі новинарів UA: ДОНБАС розповіла т.в.о. шефредакторки регіональної філії Суспільного Аліна Ященко

Як сприйняли звістку про нові умови роботи? На чому вирішили робити акцент новин?

 — Інтернетом ширилося багато фейків та чуток про COVID-19. Для нашої команди це був виклик. Ми тісно співпрацювали з юристами, правоохоронцями та медиками. Із digital-відділом розробляли інфографіку з описом того чи іншого нововведення від влади. Роз’яснювали, що таке “Надзвичайна ситуація”, за що штрафуватимуть поліцейські, кому краще утриматися від прогулянок, та які послуги можна отримати онлайн.

 Чи з’явився «новий формат» у роботі, у зв’язку з карантином? Як це вплинуло на працівників?

 — Неодноразово включалися у марафон «На карантині».  (фото: наживо у марафоні” На карантині”)

Інколи здавалося, що журналісти та оператори не бояться нічого. Безстрашно ходили до інфекційної лікарні, де перебували хворі. Коли це щоденно, непомітно для себе звикли носити маску та інші засоби індивідуального захисту. (фото: корпункт у місті Костянтинівка)

Звісно режим роботи змінився. Одразу після введення карантину колеги з digital-відділу почали працювали з дому, потім - режисери-монтажу та частина журналістів. Неодноразово на зйомках був присутній лише оператор. Тематику та що спитати обговорювали напередодні з кореспондентами, або ж останні, дзвонили під час зйомки та спілкувалися з героями по телефону.

 Як оптимізували роботу? Чи вдалося не втратити звичний ритм?

 — Намагалися зменшити кількість персоналу у студіях. Так до Краматорського офісу протягом двох тижнів ходили троє співробітників: ведуча, режисер-ефіру та монтажу, вони ж виконували обов’язки звукорежисера, крутили суфлер та налаштовували камери зі світлом. Деякі речі, як то спілкування з героями через Zoom, стали буденними. Також за цей місяць ми багато чому навчилися, для нас та інших філій проходили тренінги від міжнародних партнерів.

 Що запам’яталося у «карантинній» роботі?

 — Люди, як могли, пристосувалися до нових умов, і стосується це не тільки роботи, але й творчості. Під час карантину нам запропонували знятись у короткометражці про супергероя. Наш колектив, як і актори місцевого театру, погодилися. Зйомки проходили дистанційно. Зі мною у студії був лише режисер. Задача була доволі знайома, прочитати новини. Звісно вони були вигадані. Прем’єра за декілька місяців.

(фото: зйомки короткометражки)

З якими перепонами та страхами стикалися?

— Щодня ми розказували про наслідки карантину. Шукали героїв, життя яких змінив covid - 19. Багато говорили про ринки та підприємців, які втратили гроші та можливість заробляти. Мітинги, протести, перекриття доріг. Люди були знервовані, не хотіли спілкуватися, інколи, навіть, звинувачували журналістів, доводилося проводити роз’яснювальні бесіди. Також були моменти страху за життя. Пам’ятаю, як знімальна група поїхала до Святогірської лаври на Великодні свята. Ми вже знали, що там було багато порушень під час нічної служби, одна тільки думка, що, ймовірно, там нове джерело спалаху коронавірусу лякала. Але обійшлося — хворих не виявили.

Які сюжети, зняті під час карантину, зачепили глядача?

— Найбільше нашим глядачам запам’ятався юнак з окупованого Луганська, який не зміг потрапити додому, бо КПВВ закрили. Журналіст, який робив цей сюжет, настільки перейнявся історією, що допоміг хлопцю працевлаштуватися та орендувати житло. Хлопець вирішив залишитися та почати нове життя в Україні. Мріє отримати вищу освіту. Багато коментарів та відгуків залишали під сюжетом про актора зі Сватового, який вирішив перечекати карантин у лісі. До речі, він досі там перебуває. Медитує та пише вірші. 

Наразі, умови карантину пом’якшили, як це вплине на подальшу роботу ньюзруму?

 — І хоч карантинні заходи послабшали, ми продовжуємо носити маски та користуватися дезінфекторами, але до списку додалися вечірні прогулянки та доступні послуги. Радіємо та продовжуємо тримати в курсі регіональних новин.