Цієї суботи — завершальний у 2020-му випуск проєкту «Відтінки України»

Цієї суботи — завершальний у 2020-му випуск проєкту «Відтінки України»

18 гру. 2020

Завтра, 19 грудня, о 19:15 в ефірі UA: ДОНБАС і всіх регіональних філій Суспільного — завершальний у 2020 році випуск проєкту «Відтінки України». Це цикл документальних короткометражних історій про талановитих представників національних спільнот країни.

В останньому випуску цього сезону програми дивіться історії про емальєра грузинського походження з Одеси Роїна Хуцидзе та художника-коваля угорського роду з Ужгорода Юрія Гандеру.

Читайте також: Суспільне розповідає про внесок національних спільнот і корінних народів

«Проєкт "Відтінки України" з кожною наступною історією не тільки розширював спектр національного різноманіття нашої країни, а й показував відкритість і глибинну чутливість героїв, їх зв’язок з минулим і залежність від історичних подій. Таким став Роїн Хуцидзе, грузин за національністю, який ще в юності полюбив Одесу, закохався в дівчину-одеситку і з головою занурився в любов до ювелірного мистецтва саме в одеській майстерні. І хоч він досі сумує за своєю батьківщиною Грузією, він зберігає трепетну любов до України, до одеситів, до людей в цілому. Я переконана, що глядачі теж почерпнуть багато хороших емоцій зі світлої історії одеської сім’ї грузина й українки», — розповіла Анна Терзивець, редакторка проєктів для нацменшин UA: ОДЕСА.

«Історія Юрія Гандери — дуже сильна і дуже повчальна. Вона дає надію людям, які мають проблеми із залежностями, показує шлях, як можна піднятися з дна і жити далі збалансовано та гармонійно. Коли ми записували інтерв’ю, Юрій Гандера навіть не звертав уваги на камеру, розповідав про себе абсолютно відкрито та випромінював атмосферу рівноваги й спокою. Всі члени команди, які працювали з Юрієм Гандерою, встигли поміж зйомками поспілкувалися з героєм і про духовне життя. Тож для усіх нас це була взаємозбагачувальна робота. Наш герой — дуже світла людина», — розповіла редакторка проєктів для нацменшин UA: ЗАКАРПАТТЯ Габріелла Бровді.

Читайте також: «Національні спільноти позиціонують себе не меншістю, а частиною країни», — Анастасія Гудима

«Наша остання зустріч у цьому році буде неймовірно цікавою. Останній випуск “Відтінків України” вийшов у нас суто чоловічим. Герої — дуже різні, їх об’єднує лише любов до творчості та до ремесла, яким вони займаються. Роїн Хуцидзе — людина з великою грузинською душею, щасливий чоловік та батько, професійний ювелір. Його історія дасть змогу кожному відчути грузинську гостинність та щирість. Юрій Гандера — художник та коваль з угорським корінням. У кожному його слові відчувається біль. Ця програма — дуже повчальна для тих, хто колись оступився і пішов не тим шляхом. На власному прикладі Юрій доводить, що людині під силу пережити все», — розповіла креативна продюсерка Координаційного центру мовлення національних меншин на Суспільному Олена Кривенко.

Прем’єра проєкту «Відтінки України» відбулася у вересні. Відтоді телеглядачі Суспільного побачили 22 історії про представників словацької, румунської, німецької, вірменської, ромської, угорської, болгарської, молдавської, єврейської, білоруської, польської, чеської, грузинської, азербайджанської та інших нацспільнот. А також про гагаузький та кримськотатарський корінні народи. 

«Все просто: пропоную зафарбувати суботу о 19:15 у ваших календарях яскравим кольором. Чому? Адже ми продовжуємо закохувати вас в Україну і людей, які говорять про відданість, довіру і відповідальність, про віру у свої сили складнощі, виклики й не змарновані можливості. Вчать слухати і чути себе. Створюють неймовірні й унікальні речі, які скоро ми розкриємо в деталях у нашій експозиції», — розповіла керівниця Координаційного центру мовлення нацменшин на Суспільному Анастасія Гудима

Нагадаємо, у своїй діяльності команда Суспільного керується Концепцією мовлення з тематики національних меншин Національної суспільної телерадіокомпанії України.