16 днів проти насильства - Донбас приєднався до міжнародної акції

10 гру. 20:46


Міжнародна акція «16 днів активізму проти насильства щодо жінок та дівчат» пройшла в Україні. Хто, наразі, відповідає за профілактику домашнього насильства та як громада може допомогти “не стати жертвою”, - про це в ефірі телепрограми «Тема дня» на UA: ДОНБАС  та Українське радіо “Пульс”  розповіли заступниця директора Департаменту соціального захисту населення ОДА Олена Гарькавець та Ольга Лішик - спеціалістка проєкту структури ООН Жінки в Україні. 

 

- Департамент соціального захисту на обласному рівні є координатором цього напряму. В нас існує координаційна рада в облдержадміністрації, до якої входять усі наші соціальні партнери, міжнародні, загалом, більше 50 осіб, - розповіла заступниця директора Департаменту соціального захисту населення ОДА Олена Гарькавець. 

 

За її словами, громада має відповідати за своїх жителів.

 

- Під егідою координаційної ради проводили цілу низку заходів різного рівня, з основних - 21 обласний захід, всього в області відбулося 567 в рамках  «16 днів активізму проти насильства щодо жінок та дівчат». Для порівняння, у 2015 таких заходів провели 130. Переважно це участь у форумах, відбувся всеукраїнський форум у Запоріжжі, регіональний був у Святогірську, також у Новопскові провели форум-досвід для представників ОТГ адже в умовах децентралізації вони відповідають за попередження домашнього насильства, роботу з населенням. Голови ОТГ тепер особисто відповідатимуть за випадки пов’язані з насильством у родинах. Громада має відповідати за своїх мешканців, - зазначила Гарькавець.

 

Про структуру проєкту ООН Жінки в Україні та безпосередню роботу у громадах розповіла спеціалістка проєкту Ольга Лішик.

 

- Структура роботи ООН направлена на допомогу органам місцевого та самоврядування державної влади та органам ОТГ для того, щоб у громадах пропагувалися цінності рівності чоловіків і жінок, хлопців та дівчат,  були усі можливості, кожному члену громади відчувати себе безпечно, щоб їх потреби були задоволені, щоб бюджети які приймаються громадами були гендерно зорієнтованами тобто враховували потреби усіх категорій населення, які мешкають на території громади. 

 

Також Ольга Лішик доповіла про досягнення щодо реалізації закону про дотримання прав і свобод серед жінок і чоловіків на Донбасі.

- В кожному місті, районі та ОТГ сьогодні є уповноважена людина у питаннях рівних прав і можливостей. Вона визначена на рівні голови або міського, або сільського. Ви можете до нього звернутися за всіма питаннями, що стосуються цього законодавства або того, що ви вважаєте за потрібне для реалізації та захисту ваших прав. Також затверджені координаційні ради з гендерної рівності і протидії домашньому насильству або створені робочі групи з безпеки та соціальної згуртованості, - поділилася Лішик.

Подробиці програми дивіться за посиланням.

Нагадаємо, 10 грудня у Сєвєродонецьку показали соціальну драму «Гупьошка». Приурочили її до міжнародної акції «16 днів активізму проти насильства щодо жінок та дівчат».

 

Також у Сєвєродонецьку організували акцію «Дій проти насильства». На площі Перемоги провели майстер-клас з надання першої допомоги від Червоного Хреста, поліцейський урок самооборони та виставку малюнків.

 

А У Краматорську провели брейн-ринг проти насилля

Інші випуски
Більше відео