Харчуватися по-новому - на Луганщині впроваджують пілотний проєкт «HАCCP»

19 гру. 21:07


На Луганщині в школах та садочках будуть харчуватися по-новому. Як саме - в ефірі телепрограми «Тема дня» на UA: ДОНБАС  та Українське радіо “Пульс”  розповіли Катерина Обозна - начальник відділу безпечності харчових продуктів та Світлана Задорожня - начальник відділу державного контролю ГУ Держпродспоживслужби в Луганській області. 

 

На одному з харчоблоків їдалень Сєвєродонецька впроваджується пілотний проєкт «HАCCP» («HАCCP» - ( Hazard Analysis Critical Control Points )– міжнародно визнаний метод виявлення та управління ризиками пов’язаними із безпечністю харчових продуктів. прим.ред.). За допомоги Головного управління Держпродспоживслужби у Луганській області визначили харчоблок та його керівника, який поетапно впроваджуватиме цю систему. Ми надаємо методологічну допомогу: розробили графік, керівник проекту «HАCCP» до нас приходить на зустрічі і ми «ведемо за руку» цього керівника і допомагаємо впроваджувати систему, - розповіла начальник відділу державного контролю ГУ Держпродспоживслужби в Луганській області Світлана Задорожня.

 

Світлана Задорожня зазначила, що наразі подібні проєкти працюють у двох містах на Луганщині. 

 

Регіональним планом дій щодо дотримання вимог щодо забезпечення харчування у харчоблоках їдалень шкіл та садків визначено два пілотних проєкти - у Лисичанську  та у Сєвєродонецьку, - розповіла Задорожня та додала, що усього  у школах та садках впроваджено 38 систем «HАCCP». 

 

На нараді в облдержадміністрації висвітлювалась необхідність термінового впровадження системи «HАCCP» на харчоблоках. Ми наводили, наприклад, статистику отруєнь до того, як систему ще не впровадили систему та після. Значно знижуються показники отруєнь саме у харчоблоках. Також наголосили на необхідності активної участі департамента відділу освіти у вирішенні загальних питань. щоб ми разом вирішували цю проблему, піднімали питання переоснащення харчоблоків, щоб департамент надавав  цифри, скільки коштів необхідно на ремонт харчоблоків, - розповіла Задорожня. 

Подробиці - у програмі.

Інші випуски
Більше відео