22 грудня — вибори в ОТГ

20 гру. 22:02


Перспективний план громад та принципи за якими він створювався в ефірі телепрограми «Тема дня» на UA: ДОНБАС  та Українське радіо “Пульс”  обговорили радник з правових питань Донецького центру розвитку місцевого самоврядування Андрій Рябух  та 

начальник управління з нормативно-правової роботи та децентралізації ЛОДА Вадим Лазніков.

 

Треба порадіти за мешканців Криворізької ОТГ, тому що вже 22 грудня вони будуть мати можливість вибрати свої органи місцевого самоврядування, відповідно голову і депутатів. І вже найближчим часом, сподіваюсь, до нового року ці органи зможуть сформуватися, та почати працювати, - зазначив  Андрій Рябуха.

 

За словами Рябухи, після створення об’єднаних територіальних громад слід буде вирішити чимало актуальних питань.

 

 Новоствореним громадам треба готуватися до прийняття швидких рішень. Це - перші кроки після створення ОТГ, адже дуже багато питань буде виникати щодо управління майном, ліквідації тих юридичних осіб рад, які приєдналися, створення структури виконавчих органів, обрання на виборні посади секретаря ради, заступників сільського голови, тощо. Наприклад, якщо ми кажемо про Криворізьку сільську ОТГ, це - формування депутатських комісій, прийняття регламенту. А ще роботи більше додається у зв’язку з початком нового року і, відповідно, треба традиційно вирішувати дуже багато проблем, пов’язаних із забезпеченням дитячих закладів дошкільних, освітніх, - додав радник.

 

Як зауважив начальник управління питань нормативно-правової роботи та децентралізації ЛОДА Вадим Лазніков, підходи до впровадження децентралізації майже не змінилися з 2015 року.

 

Треба сказати про те, що з початку процесу децентралізації у 2015 році були такі підходи, які залишилися і на цей час. А саме, те, що території громад повинні бути нерозривними. Якщо ми формуємо одну громаду, об’єднуємо декілька селищ у більш укрупнене утворення. Також центром громади повинна бути найбільш розвинена адміністративна територіальна одиниця. Як правило, це - або місто обласного значення, або районного чи село – районний центр. Існує і декілька показників, які визначають, чи має громада перспективу для свого розвитку, - Лазніков.

 

Подробиці програми дивіться за посиланням.

 

Нагадаємо, 22 грудня у 69 сільських, 16 селищних та одній міській ОТГ у 21 області України відбудуться перші вибори депутатів сільських, селищних, міської рад ОТГ та відповідних сільських, селищних, міського голів. Повідомляє ЦВК. Загальна сума, передбачена на підготовку і проведення перших виборів в ОТГ 22 грудня, становить 21 млн 842 тис. 200 грн. Голосування розпочнеться о 8:00 на 536 виборчих дільницях і триватиме до 20:00. 

Інші випуски
Більше відео