Новий етап медичної реформи на Донеччині

14:44, 14 сер. 2019
 
Новий етап медичної реформи на Донеччині

Наступного року в Україні починається другий етап медичної реформи, госпітальний. Про це в програмі «Тема дня» повідомив директор департаменту охорони здоров’я Донецької ОДА Юрій Узун.

- Принцип другої ланки відрізняється від першої тим, що кожен заклад автономізується і стає комунальним неприбутковим підприємством. Воно укладає договір з Національною службою здоров’я України та отримує гроші за лікування пацієнта. В Донецькій області утворені 6 госпітальних округів: Маріупольский, Волноваський, Покровський, Краматорський, Слов’янський та Бахмутський. В кожному з них знаходяться лікарні інтенсивного лікування, таких в області 15, - розповів посадовець.

Узун також зазначив, що для початку госпітального етапу обласним установам необхідні значні кошти:

- В цьому році всі обласні лікувальні заклади другої ланки, а їх 88, мають укласти договір з Національною службою здоров’я України. В нас є повністю завершений пілотний проект в Бахмуті. Це проект єдиного медичного простору. Дуже активно зараз цим займаються всі міста і райони області.

Невід’ємна складова реформи - відновлення та реставрація медичних закладів. Так, приміщенню хірургічного відділення №1 Слов’янської клінічної лікарні вже понад 100 років. Капітальний ремонт тут робили ще минулого століття. В 1997 році будівлю визнали пам’яткою місцевого значення.

- Три роки тому, коли складали список модернізації клінік міста, обласна політика була наступною – обиралися об’єкти, на них виділялися певні суми, відповідно до яких створювалися проектно-кошторисні документації. Тоді нам виділили близько 11 мільйонів гривень на ремонт хірургії №1. Ми кілька разів змінювали проектно-кошторисну документацію, сам проект, і на якомусь етапі він просто був викреслений із списку, - розказав Юрій Підлісний, заступник міського голови Слов’янська.

Персонал лікарні вимушений працювати в аварійних умовах цілодобово. Тут приймають не лише жителів Слов’янська, а й пацієнтів з Миколаївки та Слов’янського району.

- Треба враховувати, що це лікарня, а не просто архітектурний об’єкт, тому за найскромнішими розрахунками на ремонт лікарні потрібно близько 30 мільйонів гривень, іще мільйонів 15 має коштувати додаткове обладнання для цього хірургічного відділення. Ми не сидимо склавши руки, ми проводимо ремонти у лікарнях, залучаємо інвестиційні кошти. Важливіше зараз говорити не про будівлю, а про людей, які лікуються. Розуміючи, що зараз капітальних вкладень в хірургію №1 не буде, почнемо ремонти операційних самостійно: або господарським способом, або шляхом поточних ремонтів, - додав Юрій Підлісний.

Нагадаємо, під час першої ланки медичної реформи в Донецькій області підписали декларації з сімейними лікарями понад 70% жителів регіону.