«Створюй із Суспільним-2022». Питання й відповіді про участь у конкурсі

«Створюй із Суспільним-2022». Питання й відповіді про участь у конкурсі

21 вер. 2021

До 30 вересня прийматимуть заявки на відбір творчих проєктів для трансляції на регіональних телеканалах Суспільне мовлення. Виробництво проєктів здійснять у 2022 році. 

Читайте також: «Створюй із Суспільним — 2022». Стартує відкритий відбір регіональних телепроєктів

17 вересня відбулася zoom-конференція з генеральною продюсеркою регіонального мовлення Суспільного Марією Фрей, де обговорили найпоширеніші запитання, що виникають в учасників відбору. 

Про конкурс «Створюй із Суспільним»

— «Створюй із Суспільним» — це проєкт, який фінансує виробництво найкращих ідей локальних продакшенів. Компанія проводить його вже третій рік поспіль. Загалом, ми відібрали понад 60 програм, які майже всі вже запустилися у нашому ефірі — на 24 регіональних телеканалах. 

Читайте також: «Створюй із Суспільним» — це про взаємну повагу, — відгуки переможців конкурсу про співпрацю з мовником

Теми цьогорічного відбору

  • Особливості локального дозвілля

— Це можуть бути програми про ремесла, хобі, їжу, історії про настільні ігри, домашнє господарство, унікальне колекціонування, особливості регіонального садівництва, спортсмени на пенсії, рибалка, чоловіки на кухні, родовід, школа виживання, — все, що може стосуватися дозвілля людей, які проживають у регіонах. А також — місць, в яких відбуваються цікаві активності, історії просторів для дозвілля та події, пов’язані з ним.

  • Історія регіону

— Історії людей та маленьких місць, історичних осіб, пов’язаних з місцями, проєкти про топографію, архітектурний або археологічний спадок. Також саме в цю категорію ми відносимо усі ідеї телепрограм, які розповідатимуть про історичні події, що вплинули на розвиток регіону. 

  • Навчання та розвиток представників громад

— Ідеї таких програм — про різні навчальні заходи, які відбуваються впродовж усього життя. Тут ми говоримо саме про формальні або неформальні об’єднання, завдання яких — розвивати мислення мешканців громади. Хочемо, аби ці програми спонукали насамперед старше покоління продовжувати навчання. Це можуть бути історії людей, які володіють унікальними навичками. Також до цієї теми відносимо будь-які просвітницькі проєкти, які могли б поглибити знання нашої аудиторії про навколишні процеси. Просимо у цій тематиці звернути особливу увагу на навчання для жінок та дівчат у громадах. 

Читайте також: «Не бійтеся говорити», — Марія Фрей звернулася до жінок на керівних посадах

  • Довкілля: флора і фауна регіону

— Очікуємо отримати матеріали, в яких ви будете знайомити нашу широку аудиторію з особливостями місцевої природи. Сподіваємося, що ці програми допоможуть нашим телеглядачам дізнатися, наскільки красивою є Україна, скільки унікальних візитівок є у кожного регіону. 

Дуже важливим тут є екологічне ставлення людей до навколишнього середовища, а також пояснення причин та наслідків змін. Якщо візьмете складну природничу тему — готуйтеся до того, що вам доведеться не просто розповісти про проблему, а й намагатися шукати рішення. 

  • Рівність, доступність, різноманіття та сталий розвиток

— Мені б хотілося, щоб ми розповідали більше історій про доступність у наших регіонах — щоб наші міста ставали більш мобільними. Також прошу звернути увагу в цій темі на ідеї програм про жінок у ваших громадах. Дуже сподіваємося, що у цій категорії ми зможемо пояснити телеглядачам, що права людини — понад усе.

Крім цього, Суспільний мовник приділяє особливу увагу проєктам про національні меншини. Ми хотіли б розповідати про представників цих спільнот: як вони живуть та співіснують з українцями, що роблять разом і як розвивають свої громади, яких традицій дотримуються і як інтегрувалися в українське життя. 

Як взяти участь у конкурсі? 

— Потрібно відправити на офіційну пошту Суспільного в вашому регіоні пакет документів: 

Чи можна подаватися переможцям конкурсу минулих років?

— Дуже очікуємо, що подаватимуться переможці минулих років — з розширенням географії. Наприклад, минулого року ми зробили проєкт про вчителів тільки у своєму регіоні. Дуже просимо вас зберегти ідею, яка чудово втілена, і розширити її на декілька інших областей. Це означає, що ви свій формат, який уже напрацьований, адаптуєте і набираєте історії інших людей, які живуть у сусідніх регіонах. Ми як Суспільний мовник таким чином підвищуємо мобільність локальних продакшенів. 

Яка тривалість і скільки випусків програм?

— На 2022 рік ми шукаємо програми з чітким хронометражем: 13, 26 або 52 хвилини. Кількість програм, відповідно, може бути — одна, чотири, дванадцять або двадцять чотири. Всі технічні параметри конкурсу зібрано у  Замовленні. Хочу звернути вашу увагу, що цього року є низка вимог до діджитал-версій наших телевізійних проєктів.

Наскільки обов’язковим є статус фізичної особи-підприємця для участі в конкурсі?

— На етапі конкурсу — можуть подаватися усі, але на етапі укладення угоди із Суспільним на виробництво повинен бути оформлений ФОП або ТОВ.

Скільки часу дається на реалізацію проєкту?

— Виконавцю дається від 6 до 8 місяців. Найголовніше — зробити це в межах одного фінансового року. 

Коли оголосять переможців?

— Плануємо оголосити переможців до 20 грудня. Тож ви зможете почати виробництво вже у січні-лютому 2022 року.

Більше про особливості відбору «Створюй із Суспільним» дивіться у повному відео zoom-конференції з генпродюсеркою регіонального мовлення Суспільного Марією Фрей.

Нагадаємо, Суспільне мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й канали Суспільного радіо (Українське радіоРадіо ПроміньРадіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media.