«Від Чорнобиля до Фріди». У Сєвєродонецьку відбувся театральний ІІІ «СвітОгляд»

«Від Чорнобиля до Фріди». У Сєвєродонецьку відбувся театральний ІІІ «СвітОгляд»

13 жов. 2021

За генеральної медіа підтримки телеканалу UA: ДОНБАС та Українське радіо Пульс у Сєвєродонецьку відбувся ІІI Всеукраїнський фестиваль театрального мистецтва «СвітОгляд». Захід став вже традиційним для Луганської області. Цьогоріч він зібрав чотири державні театри та два незалежні колективи з Києва, Маріуполя, Чернігова та Сєвєродонецька. Напрям ІІІ «СвітОгляду» – сучасна драматургія. Вистави, представлені на фестивалі, – це синергія сучасного тексту, режисерського прочитання та потужних акторських робіт.

«Минулого року фестиваль не відбувся через всесвітню пандемію. Цьогоріч вона також майже завадила нам провести фестиваль, але навіть не дивлячись на те, що ми зустрічаємо колективи половиною глядацької зали, через карантинні обмеження, я переконаний, що енергія яка подаватиметься зі сцени акторами та яка буде повертатися від глядачів, буде не меншою за три глядацькі зали», — розповів директор Луганського українського театру Сергій Дорофєєв.

За словами організаторів, фестиваль має на меті привернути увагу театрального світу України до Луганської області, познайомити її жителів з кращими здобутками сучасного театрального мистецтва, а також відкрити унікальний світ Луганщини українській мистецькій спільноті. 

«Очікую зустрічі з друзями та добрими знайомими, режисерами акторами, які зберуться на цьому фестивалі. Але є й ще не знайомі, тому чекаю і на нові театральні відкриття. А ще — насолоди від театру та гарних вистав»,  поділилася очікуваннями членкиня експертної ради фестивалю, декан театрального факультету Харківського національного університету імені І. П. Котляревського Яна Партола.

Розпочали «СвітОгляд» Чернігівський обласний академічний музично-драматичний театр ім.Т.Шевченка виставою «Приборкання норовливого» за твором Я. Стельмаха у постановці заслуженого артиста України Андрія Бакірова. Перед прем’єрою актори драми Євген Бондар та Катерина Ткачук зі своїм художнім керівником завітали і до студії Українське радіо Пульс де взяли участь у марафоні присвяченому театральному фестивалю.

Другий день представила вистава «FRIDA» у постановці заслуженої артистки України Людмили Колосович  Донецького академічного обласного драматичного театру  м. Маріуполь. Про виставу-сповідь слухачам заслужена артистка України розповіла також долучившись до радіомарафону.

Третій день фестивалю «СвітОгляд» представляла вистава «Сталкери» за п’єсою Pavlo Arie у постановці Stas Zhyrkov та Zoloti Vorota Teatr

«Це розповідь про зону відчуження та людей які, попри все, залишилася там жити. Ця вистава є дуже важливою для нас. Ми хотіли щоб вона потрапила сюди вже роками. Мені здається, що це така терапія для нас всіх. Незважаючи на те, що вона десь гротескова, але це речі які ми проходимо як суспільство, цю турбулентність виходу із нашої зони, зону дорослішання як держави, зону прийняття в суспільство цивілізації, зону власних травм, наших болів, минулого, майбутнього. Мені здається, що таких вистав повинно бути більше. Незважаючи на те, що тут багато жорсткої історії, вона очищає», — поділилася роздумами виконавиця головної ролі заслужена акторка України Ірма Вітовська-Ванца. Акторка також додала, що сподівається і на вихід Донбасу зі своєї «зони відчуження».

Продовжили  «СвітОгляд»  вистави «СТУСАНИНА» за творами В. Стуса у постановці Alex Borreau (Театральна спільнота DSP та Незалежний театральний проєкт (м. Київ) та вистава без антракту «Це все вона» у постановці Влада Белозоренко в головній ролі Римма Зюбіна.

П’ятого, заключного дня фестивалю «СвітОгляд» виставу «Три сестри та інші» за А. Чеховим у постановці Ігор Білиць представили господарі сцени Луганський обласний академічний український музично-драматичний театр.

«Фестиваль “СвітОгляд” — це чудова можливість  для жителів Сєвєродонецька та гостей міста познайомитися з театрами з інших регіонів. Відвідати їхні вистави. А ми ж хочемо допомагати жителям регіону познайомитися більше з режисерами та акторами цих театрів. Раді, що UA: ДОНБАС є незмінним медіа партнером “СвітОгляду” вже третій рік поспіль. Цінуємо такі дружні партнерства», — розповів т. в. о. продюсера Суспільного Донбас Олександр Марченко.

 

Нагадаємо, у 2019  та у 2018 роках UA: ДОНБАС також виступив інформаційним партнером Фестивалю СвітОгляд.

З детальною програмою фестивалю можна ознайомитися на офіційній фейсбук-сторінці «СвітОгляду».

Суспільне мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й канали Суспільного радіо (Українське радіоРадіо ПроміньРадіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media.

Оперативні новини про регіон читайте на:

 Слухати Українське радіо Пульс можна на частотах: 

  • Бахмутівка - 96,2 FM
  • Біловодськ - 102,1 FM
  • Білолуцьк - 101,9 FM
  • Зоринівка - 100,1 FM
  • Лисичанськ - 105,9 FM
  • Марківка - 102,9 FM
  • Сосновий - 103,5 FM
  • Станиця Луганська - 89,3 FM
  • Троїцьке - 102,1 FM
  • Широкий - 99,5 FM