«Дали дітям розповісти історії на всю країну» — Азад Сафаров про роботу над проєктом «Голоси Донбасу»

«Дали дітям розповісти історії на всю країну» — Азад Сафаров про роботу над проєктом «Голоси Донбасу»

21 гру. 2021

У грудні на телеканалі UA: ДОНБАС та всіх регіональних телеканалах Суспільного вийшла заключна серія проєкту «Голоси Донбасу». Реалізували його у межах відкритого конкурсу ідеї для регіонального мовлення «Створюй із Суспільним». Проєкт налічує дванадцять дитячих історій. Як минали зйомки, що найбільше запам’яталося та чи вдалося втілити задумане — розповів автор проєкту, журналіст та документаліст Азад Сафаров.

Читайте також: «Історії дітей, які, попри війну, йдуть до мрій»: прем’єра проєкту «Голоси Донбасу» на Суспільному.

Чи почули голоси дітей?  Як гадаєте, вдалося достукатися до серця глядача?

- Ці діти і їхні історії настільки яскраві і живі, що мені не віриться, що вони когось можуть залишити байдужими. Ми самі, коли сідали з командою дивитись вперше кожну серію, сміялись, плакали, дивувались і сумували. Нам було дуже приємно, коли після випуску історії, герої нам телефонували і радісно розповідали, як їх тепер впізнають на вулиці, як родичі і друзі вітають їх. Нам було приємно читати, як глядачі з різних регіонів захоплювались, які талановиті і розумні діти живуть в Україні. І навіть війна не може обмежити їхні мрії, цілі і боротьбу. А ще — ми дуже вдячні телевізійній та діджитал командам Суспільного, які робили все можливе, щоб донести кожну історію якомога більшій кількості глядачів та читачів.

На Вашу думку, що найкраще із запланованого вдалося реалізувати? 

- Найбільше, мені здається, нам вдалось без прикрас, без змін, без «вибивання сльози» донести історії дітей. Ми наче зробили два кроки назад, включили камери і дали дітям розповісти історії на всю країну. Нам пощастило, що і вони самі були готові розповісти свої історії. 

Чи з’явилася улюблена історія? Про кого вона?

- Це просто неможливо і ніколи не буде можливим виокремити якусь одну історію. Кожна дитина настільки унікальна, цікава, що порівнювати тут навіть немає сенсу. Чи то Макс з Авдіїївки, який вже вчить інших дітей грати на барабанах, чи то Даня зі Світлодарська, який підгодовує безпритульних собак. Ми досі спілкуємось з цими дітьми і вдячні їм за ті мудрості і знанням, які отримали від них під час зйомок.

- Такі проєкти дуже важливі, адже показують Донбас зовсім іншим. Не лише індустріальним, стереотипним, не лише як просто територію, як край шахтарів і степів. Це проєкт про людей, про те, що навколо нас такі саме люди, зі своїми мріями, зі своїми переживаннями. Це проєкт про дітей, які живуть на Донбасі, і вже сьогодні змінюють своє майбутнє і майбутнє України. І ми дуже вдячні і раді, що Суспільному важливо донести ці цінності глядачам.

Переглянути всі серії можна за посиланням на ютуб-каналі Суспільне Донбас.

Суспільне Донбас — це телеканала UA: ДОНБАС та Українське радіо Пульс. Місцеві суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення. Новини регіонів України читайте на сайті suspilne.media. Щомісяця Суспільне дивляться, слухають і читають понад 13 млн українців.

Оперативні новини про регіон читайте на:

 Слухати Українське радіо Пульс можна на частотах: 

  • Бахмутівка - 96,2 FM
  • Біловодськ - 102,1 FM
  • Білолуцьк - 101,9 FM
  • Зоринівка - 100,1 FM
  • Лисичанськ - 105,9 FM
  • Марківка - 102,9 FM
  • Сосновий - 103,5 FM
  • Станиця Луганська - 89,3 FM
  • Троїцьке - 102,1 FM
  • Широкий - 99,5 FM