«Одягаємо захисні костюми і йдемо у лікарні», — про роботу під час пандемії — шеф-редакторка новин Суспільне Донбас Юлія Бітємєрова

«Одягаємо захисні костюми і йдемо у лікарні», — про роботу під час пандемії — шеф-редакторка новин Суспільне Донбас Юлія Бітємєрова

11 січ. 2022

Вийти з декрету та стикнутися з новими професійними викликами. Як працювати в режимі ковідмарафону та розвіювати міфи про вакцинацію — розповіла шеф редакторка новин Суспільне Донбас Юлія Бітємєрова.

Повернутися після декрету і стати до роботи у складний час — як вдалося адаптуватися до нових реалій пандемії?

— Пандемія тривала вже рік, тому було вже більш-менш зрозуміло, як треба вибудовувати роботу. Тобто, все пізнається в порівнянні. За роки роботи у нашій телерадіоорганізації доводилося переживати ситуації складніші. Надважкі, я б сказала. Обстріли, захоплення, евакуація мене лякали сильніше, ніж коронавірус. Але і його ми сприймаємо дуже серйозно. У нас логічно і правильно прописані протоколи і правила щодо запобігання цієї хвороби. Маски, дистанція, дезінфекція — речі для всіх зрозумілі, ми їх дотримувалися і продовжуємо. 

Як вдається не вигорати в таких умовах? Як надихаєте колектив?

— Не скажу, що легко відправляти знімальну групу в інфекційне відділення, де лікують хворих на Covid-19. Мені важливо, щоб колектив був у безпеці. Захисні костюми – обов’язкова умова таких зйомок. Як і сертифікат про вакцинацію. Інструктаж проводимо. Але ж ми добре розуміємо, що маємо там бути! На фоні тієї купи фейків, які сипляться у голови українців, має бути джерело, яке правдиво покаже наслідки цієї хвороби для людей, рівень захворюваності, госпіталізації та одужання. Показати людей, які живуть поруч з вами, ходять одними вулицями — і ось потрапили у таку складну ситуацію з цим вірусом. А також те, як важко працюють наші лікарі. 

Можна сказати, що наразі триває безстроковий інформаційний марафо на тему ковіду. Чи були історії, які вразили найбільше?

— Так, колосальна робота була проведена нашими журналістами у висвітленні даної теми! Наприклад, кореспондентка Маша Гречко була у перинатальному центрі у Краматорську і бачила діток, яким всього декілька днів і вони потребували кисневої підтримки, мам з позитивним тестом на ковід, які вимушені годувати своїх діток у масці та не мають змоги їх пригорнути, обійняти через цю хворобу. І лікарів, які не маючи «ковідного пакету» від НСЗУ, тобто не отримують грошей за лікування таких хворих, опікуються і дітками, і мамами. І таких історій у нас сотні. І вони варті уваги! А ми не маємо права їх оминути. Одягаємо захисні костюми і йдемо у ліка

— Ну і вакцинація! Це — надважлива тема, на мою думку. І я дуже рада, що Суспільне також цю думку поділяє. Прекрасний проєкт «Чому я вакцинуюся?» тому підтвердження. У ньому люди розповідають про свій шлях до вакцинації від коронавірусу. Я не просто журналіст, я також мама маленької донечки. Здоров’я моє дитини для мене важливе, тому ми з чоловіком вакциновані. Я маю надію, що українці таки зможуть створити свій колективний імунітет. Вакцинація — це турбота про своїх рідних. Так я вважаю.

Нагадаємо, Суспільне мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й канали Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media.

Суспільне Донбас — це телеканал UA: ДОНБАС, Українське радіо «Голос Донбасу» та Українське радіо «Пульс», діджитал-платформи. 

Оперативні новини про Донеччину та Луганщину — читайте на сайті Суспільне | Новини, а також на фейсбук-сторінці, в Інстаграм і телеграм-каналі. Відеопрограми у записі — на ютуб-каналі філії. Новини компанії та онлайн-трансляція телеканалу та радіо — на офіційному сайті Суспільне Донбас

  • .