Про історію невдалого радянського експерименту на Херсонщині — в ефірі регіональних філій Суспільного

Про історію невдалого радянського експерименту на Херсонщині — в ефірі регіональних філій Суспільного

18 січ. 2022

23 січня о 21:30 в ефірі UA: ХЕРСОН та всіх регіональних телеканалів Суспільного — прем’єра документальної програми «Херсонська бавовна або невдалий радянський експеримент». Стрічку створила команда херсонців через конкурс «Створюй із Суспільним»

Читайте також: Переможці відбору «Створюй із Суспільним»: який проєкт з Херсона втілять у 2022-му

Упродовж січня-лютого глядачі побачать чотири серії проєкту про історію невдалого радянського  експерименту із вирощування бавовнику на Херсонщині у радянський період та якими методами тодішня влада намагалася досягти своєї мети — акліматизувати бавовник із Центральної та Середньої Азії руками депортованих селян. 

 

 

Архівне відео та коментарі істориків, фахівців з вирощування бавовни й очевидців подій — серії проєкту охоплюють період з початку 20-х років минулого століття і до сьогодні. У четвертому епізоді йдеться про те, на що перетворився один з найбільших бавовняних комбінатів на теренах України, команда проєкту викриє нові експерименти з вирощуванням бавовнику — вже за часів відновлення незалежності України. 

«В чотирьох серіях про херсонську бавовну ми намагалися розповісти про весь комплекс питань, пов’язаних із бавовною. Від ідеї вирощування бавовни на півдні України — до краху одного з найбільших бавовняних комбінатів в Європі, розповідає автор ідеї проєкту Ібрагім Сулейманов. Більшість із того, про що йтиметься в цих програмах, — невідомі або маловідомі історії нашого краю, і саме це, на мою думку, буде найцікавішим для глядача. Тут і спогади очевидців, і архівні матеріали, а головне — нам вдалося зафіксувати та задокументувати справжні людські історії, від яких холоне кров».

За словами сценариста проєкту Дементія Білого, ця тема — наболіле для історії Херсонщини. Це історія репресій, людських страждань, які уже мало хто пам’ятає. Тож для команди програми було важливим підняти цей дискурс, знайти документи, фото та кінохроніку.

«Продакшн працював в архівах, їздив регіоном, аби зібрати приховані та забуті факти. Робота була справді ґрунтовною та складною, адже у цій темі немає жодної структурованої інформації, а тому її доводилося збирати з різних джерел та ретельно перевіряти. Велику допомогу проєкту надав Державний архів Херсонської області, де знайшли справи репресованих селян, факти злочинних дій радянської влади та головне — архів допоміг з пошуком та оцифруванням архівного відео відповідного періоду. Це унікальний продукт, який має зацікавити нашу аудиторію», зазначає тимчасова виконувачка обов’язків продюсерки Суспільне Херсон Еріка Авдєєва

Нагадаємо, у грудні 2020 року оголосили переможців конкурсу творчих проєктів «Створюй із Суспільним». 29 проєктів успішно пройшли фінальний етап відбору. Від Херсона пройшов проєкт «Херсонська бавовна, або невдалий радянський експеримент».