Журналісти Суспільне Донбас покажуть, як святкували День Незалежності жителі регіону у минулі роки

Журналісти Суспільне Донбас покажуть, як святкували День Незалежності жителі регіону у минулі роки

23 сер. 2022

Команда Суспільне Донбас в межах міжрегіонального інформаційного проєкту «Суспільне. Спротив», покаже, як відзначали раніше цей день на тимчасово окупованих територіях. 

«Наші герої — з Луганська, Донецька, Горлівки… Вони розповідають про традиції святкування Дня Незалежності вдома, діляться  найтеплішим спогадами. Дехто згадує свій найперший День Незалежності. Інші  розповідають, як зустрічатимуть 31-шу річницю, в яких умовах, про що мріють в цей день, яке тепер його значення для кожного», — розповідає  шеф-редакторка новин Суспільне Донбас Юлія Бітємєрова.

За словами  Юлії Бітємєрової, мета проєкту — показати, що теза «Донбас — проросійський» — це стереотип.

«В цей день нам захотілося згадати і показати всім, як святкувала Луганщина та Донеччина День Незалежності. Адже наративи країни-агресорки намагаються змінити колективну пам’ять людей. Про що кричать пропагандисти кремля? Про те, що на Луганщині і Донеччині українською не розмовляють, не шанують свою країну. А це неправда! В українських Донецьку, Луганську, Горлівці, Марківці, Сватовому влаштовували фестивалі, одягали вишиванки, шанували мову, отримували освіту українською, мовили українською. А з початком повномасштабного вторгнення наші люди в окупованих містах чинили спротив окупантам, виходили на мирні акції без зброї, з українськими прапорами, і не пускали російські танки, не дозволяли знімати державні стяги і символи. З прапором — проти танку. Оце —  жителі Донбасу! Говорити про це варто, показувати це важливо, повернути це можливо. Бо Донбас — це Україна. Одна, ціла, незалежна, суверенна», — додає шеф-редакторка Суспільне Донбас.

Нагадаємо, інформаційний міжрегіональний проєкт «Суспільне. Спротив» виходить щобудня з 7:00 до 11:00 та з 17:00 до 21:00 одночасно на всіх регіональних телеканалах Суспільного. З 24 серпня проєкт транслюватимуть і вдень — з 12:00 до 16:00 . Це новини без маніпуляцій і за стандартами журналістики, включення з усіх регіонів України, практичні рекомендації, як виживати та жити під час війни.

Онлайн дивитися регіональні телеканали Суспільного Мовлення можна на сайтах філій і на ютуб-каналі Суспільне Новини. 

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії

На Донбасі 一  це телеканал Суспільне Донбас, та цифрові платформи: