Документальний фільм «Маріуполь. Невтрачена надія» — на телеканалі Суспільне Донбас

Документальний фільм «Маріуполь. Невтрачена надія» — на телеканалі Суспільне Донбас

9 вер. 2022

9 вересня о 22:00 дивіться на телеканалі Суспільне Донбас  документальну стрічку «Маріуполь. Невтрачена надія», побудовану на щоденниках маріупольської журналістки Надії Сухорукової. Фільм є свідченням російсько-української війни очима п’ятьох маріупольців — простих людей, які прожили у Маріуполі перший місяць повномасштабного вторгнення. Онлайн дивитися регіональні телеканали Суспільного Мовлення можна на сайтах філій.

«Те, що є люди, які вивезли з собою з Маріуполя свої спогади про події після 24 лютого 2022 року, — надзвичайно цінно і тепер, і для майбутнього. Герої фільму — не вигадані персонажі, маріупольці знають цих реальних людей і довгі роки жили разом з ними у вільному українському місті. Їхні свідчення і спогади — це основа для розслідувань про злочини росії проти людяності й одночасно складова майбутніх підручників з історії для українських школярів та студентів. Ми вдячні всім героям за мужність говорити вголос про те, що не всім вдалось пережити», — каже генеральна продюсерка регіонального мовлення Суспільного Мовлення Марія Фрей

Читайте також: Як протидіяти російській пропаганді — у новому випуску «Кримського питання» на Суспільному

Автори стрічки свідомо не показали страшних відео, аби уникнути емоційного нагнітання. Герої фільму «Маріуполь. Невтрачена надія» переповідають, що бачили і як відчували те, що з ними відбувалося. Як розповів режисер Максим Литвинов, у стрічці немає закадрового голосу та постановних кадрів, це — «фільм-правда мирних містян всередині війни». 

Продюсер фільму й співзасновник Об’єднання українських продюсерів Володимир Бородянський каже, що кінострічка «наводить різкість на кордоні добра і зла»: диво народження нового життя під обстрілами, побутовість очікування найгіршого у підвалі, шок і біль втрат, але водночас — сила та незламність протистояти обставинам.

Фото — скріншоти з фільму

Знімальна група стрічки: 

  • авторка ідеї — Тала Пристаєцька;
  • режисер — Максим Литвинов;
  • журналістка — Наталка Кружиліна;
  • оператор-постановник — Юрій Сметанін
  • монтаж — Дмитро Станєв;
  • продюсери — Володимир Бородянський (Об’єднання українських продюсерів), Ірина Плахотнюк.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське РадіоРадіо ПроміньРадіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media.