Документальний фільм про українських біженців «Вокзал надії» — на Суспільному

Документальний фільм про українських біженців «Вокзал надії» — на Суспільному

27 вер. 2022

Коли одні з жахом вириваються з пекла, а інші, приховуючи сльози, зустрічають їх на головному вокзалі Берліна — 2 жовтня о 20:15 дивіться на телеканалах регіональної мережі Суспільного Мовлення* документальний фільм «Вокзал надії»** про українських біженців та європейських волонтерів. 

Робота над фільмом розпочалася на початку березня. Окрім драматичних історій українських героїв, автори фільму шукають відповіді на питання «як» та «чому» вирішили волонтерити на вокзалі німці. 

«Ще 23 лютого сучасний та модерновий вокзал Берліна жив своїм буденним життям: потяги та валізи, сосиски та шаурма, зустрічі та прощання, обійми та передчуття нових пригод. А вже за кілька днів він перетворився на один з найбільших у Європі волонтерських хабів. Разом із першими потягами із заляканими, розгубленими, втомленими українцями на вокзал почали приходити звичайні берлінці, які пропонували безкоштовне житло, їжу та будь-яку можливу підтримку. Все це було за велінням серця, бо вчинити інакше вони просто не могли. Людей ніхто не примушував, а вони нічого не чекали у відповідь. І тоді ми подумали, що це не має залишитися непоміченим. Виникла ідея одним з героїв фільму зробити і сам вокзал — місце, де перетнулися долі волонтерів та українських біженців», — каже Валерій Корсунський, креативний продюсер фільму. 

Як почуття милосердя, терпіння, причетності, які переживають європейські волонтери, об’єднують їх із тими, хто рятується від війни, — глядачі Суспільного побачать вже цієї неділі. 

«Документальні фільми про те, які випробування переживають українці після 24 лютого, насамперед — це наша рефлексія та спроба зрозуміти один одного. У кожного українця — своя трагедія, свій біль, свої невимовні страхи й одночасно — своя хоробрість, бажання жити і будувати майбутнє. Я щиро сподіваюсь, що ця стрічка допоможе нам краще усвідомити, наскільки відмінним стало наше життя і наскільки різними стали тепер наші долі», — генеральна продюсерка регіонального мовлення Суспільного Мовлення Марія Фрей.

Продюсерами стрічки виступили співзасновниці Об’єднання українських продюсерів Алла Липовецька і Марина Квасова, які керують компанією «Mamas Production». Знімальна група: авторка сценарію — Ніна Шуліка, режисерки — Наталя Мірошниченко та Яна Федосенко, оператор-постановник — Ріхард Маркс, режисер монтажу — Мікаел Торгомян, звукорежисер — Міхаель Крюгер, креативні продюсери — Валерій Корсунський та Олексій Удовицький. Трейлер фільму німецькою — за посиланням

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське РадіоРадіо ПроміньРадіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії

*Крім Суспільне Донбас та Суспільне Крим.

**Фільм підтримується проєктом Гуманітарного Штабу Благодійного Фонду Сергія Притули NEST. За посиланням можна підтримати українців, приватний будинок яких повністю зруйнований внаслідок обстрілів російської армії. Проєкт створює можливість допомогти цим українцям повернутись до свого дому — отримати мобільний тимчасовий будиночок на свою рідну ділянку.