Бахмут: ані хвилини тиші. Репортаж Суспільного з міста-фортеці

Бахмут: ані хвилини тиші. Репортаж Суспільного з міста-фортеці

31 січ. 2023

Бахмут. Ім’я цього міста на Донеччині стало синонімом великому протистоянню: тут довгі місяці тривають важкі бої з противником. З яких причин люди не погоджуються залишати свої оселі і обирають жити під обстрілами? В якому психоемоційному стані перебувають місцеві та як на лінії фронту працюють волонтери? Життя міста під щоденними обстрілами минулого тижня на власні очі бачила і знімала журналістка Суспільного Наталія Андреєва. Монтаж — Петро Сургаєв.

«Війна потребує висвітлення не лише військових дій, а й життя людей на території ведення бойових дій», — переконана Наталія Андреєва.

Артилерійська канонада не стихає ні на хвилину, у повітрі — стійкий запах ракетного палива, пороха, пожеж та спалених у буржуйках дров. Тут немає електрики, телефонного зв’язку, води та опалення. Не залишилось і жодного вцілілого будинку — такий Бахмут сьогодні. 

Читайте також: Вони творять історію — добірка інтерв’ю для проєкту «Суспільне. Спротив» у січні

Попри все, знищене місто не полишає життя: в підвалах та у вцілілих оселях ховаються тисячі людей. Серед них — діти. Про це Суспільному розповіла місцева волонтерка Ольга Данилова. Вона стала гідом для журналістки Суспільного у Бахмуті. 

«Важко сказати, скільки тут зараз живе дітей — люди ж ховаються по підвалах. Можу сказати, що особисто я бачила близько 60 дітей. Найменшому — три місяці», — говорить Ольга. 

Нагадаємо, Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.