«В росії ніколи не було свободи», — інтерв’ю «Межі» з телеведучим Юрієм Макаровим

«В росії ніколи не було свободи», — інтерв’ю «Межі» з телеведучим Юрієм Макаровим

10 лют. 2023

На Суспільне Донбас, інших місцевих каналах Суспільного Мовлення та ютуб-каналі Першого вийшов новий випуск проєкту «Межі». Співрозмовником ведучої проєкту Лариси Волошиної став журналіст, телеведучий, письменник Юрій Макаров. В інтерв’ю він розповів, чому вважає, що в росії ніколи не було свободи, а українцям не варто шукати «хороших русских». 

«Російська культурна спільнота дуже важко піддається змінам та еволюції. Перша причина — в росії ніколи не було свободи. росія як цивілізація — це кількасот років кріпосного права і потім кількадесят років ще гіршого кріпосного права, радянсько-сталінського, і 30 років умовної свободи, з якою вони не знали, що робити, й з полегшенням її віддали в руки монстра, якого вони самі добровільно поставили на престол. Коли ти починаєш шукати “хороших русских”, які можуть бути альтернативою і тобі якось полегшити твої моральні травми… ні, не треба», — вважає Юрій Макаров.

Читайте також: Про гагаузів України, «рускій мір» і пропаганду — інтерв’ю «Межі» з Юрієм Дімчогло

На думку Юрія Макарова,  значна частина провини за те, що рф робить з Україною зараз, лежить на їхній «російській культурі». Він впевнений, що вклинюючи бажані наративи у культурне поле, росія роками формувала сприятливі умови для ведення повномасштабної війни. 

«російська культура — це культура закомплексованих панів, які чудово розуміли несправедливість того ладу, в якому вони жили, яким користувалися. Пушкін, Тургєнєв, Нєкрасов, Достоєвський, Толстой — вони всі рабовласники. Є буквально поодинокі випадки, коли оці от освічені, гуманні, культурні, виховані рабовласники давали своїм рабам “вольную", а натомість вони розповідали про те, який “духовний” цей руський народ. Ми бачили, який він “духовний” вже багато разів. Починаючи з Батурина, продовжуючи Муравйовим, практично кожне покоління могло зіткнутися з цією “духовністю простої російської людини з народу” на фізичних доказах. Те, що відбувалося і продовжує відбуватися на окупованих територіях, — це не виняток, це правило. Вони завжди крали, ґвалтували. В книгах є свідчення того, як поводилася оця от “високодуховна” російська істота», — каже Юрій Макаров.

На запитання ведучої Лариси Волошиної про власну книгу, яка зараз готується до друку, Юрій Макаров розповів, що в ній одна глава присвячена безальтернативності української мови.

«Те, що нас об’єднує, те, що нас робить українцями — це мова. Поняття російськомовний українець — це оксиморон, це катахреза, це суперечність. Тобто можна говорити про тимчасових російськомовних українців, але це не константа, з якою ми можемо йти в майбутню Україну, в майбутній час, в наступних поколіннях. Ще одна глава, власне, про “велику російську культуру" — якою мірою неправильна, в чому, власне, хибна. Вона, от та сама висока російська культура як така, в чому вона винна і в чому вона хибна. У чому вона переоцінена», — анонсує Юрій Макаров

Проєкт «Межі» покликаний розповісти про силу та єдність українського народу. Спікери програми — українці, різні за національним походженням, культурою та місцем проживання — доводять на власному прикладі, що лише прийняття різності може забезпечити перемогу України над росією. Це лідери думок, журналісти, історики, дослідники, активісти, правозахисники та культурні дієвці. Щоп’ятниці скорочену версію «Межі» можна подивитися о 20:45 у всеукраїнському проєкті-марафоні «Суспільне. Спротив». Онлайн переглядайте інтерв’ю проєкту — на ютуб-каналі Першого. Щонеділі о 16:30 на місцевих каналах Суспільного. Онлайн-трансляція — на сайтах філій.

Суспільне Мовлення — єдине медіа в Україні, яке регулярно виготовляє проєкти мовами національних спільнот — для них, а про них — українською. У 2019 році був створений Координаційний центр мовлення національних меншин. Команда Центру збирає інформацію з усіх куточків України про найважливіші для кожної спільноти події, виклики та проблеми, прагне створити середовище рівності, толерантності та плюралізму нацменшин.

Нагадаємо, Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське РадіоРадіо ПроміньРадіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.