"Повернути Донбас" — спецпроєкт Суспільного до п’ятої річниці звільнення міст Донбасу

11 чер. 2019

До 5-річчя звільнення міст Донбасу від російської окупації філія Суспільного UA: ДОНБАС підготувала спецпроєкт під назвою "Повернути Донбас".

Цикл програм в ефірі регіональних суспільних мовників розпочнеться 13 червня програмою про звільнення Маріуполя. В ефірі UA: ДОНБАС першу серію дивіться об 11:15 із повтором о 20:00.

У циклі заплановано 11 репортажних інтерв’ю, героями яких стали очевидці та ті, хто брав безпосередню участь у звільненні міст.

Спогади очевидців відтворюють події літа 2014 року на Донбасі за хронологією:

  • 13 червня — "Повернути Донбас: Маріуполь"
  • 14 червня — "Повернути Донбас: Щастя"
  • 5 липня — "Повернути Донбас: Слов’янськ"
  • 5 липня — "Повернути Донбас: Краматорськ"
  • 6 липня — "Повернути Донбас: Бахмут"
  • 6 липня — "Повернути Донбас: Дружківка"
  • 21 липня — "Повернути Донбас: Рубіжне"
  • 22 липня — "Повернути Донбас: Попасна"
  • 22 липня — "Повернути Донбас: Сєвєродонецьк"
  • 24 липня — "Повернути Донбас: Лисичанськ"
  • 22 серпня — "Повернути Донбас: Станиця Луганська"

Генеральна продюсерка регіонального мовлення Суспільного Марія Фрей зазначила, що для команди регіонального мовлення — це вже стала практика: готувати спецпроєкти командою й ділитися ними з усіма філіями.

"Працівники розуміють, що роблять важливий проєкт не тільки для своєї області, а й для мешканців всієї країни. А щодо теми звільнення Маріуполя, то для мене це дуже особиста історія. Пам`ятаю, як вирізані шматки відео травневих подій 2014-го гуляли мережею, і мені соромно було читати пафосні дописи, адже насправді не все було так. Дуже чекаю першого ефіру, бо ця розповідь буде про моє рідне місто та людей, яких я тоді назавжди втратила", — каже Марія Фрей.

Т. в. о. шеф-редактора новин філії UA: ДОНБАС Дар’я Расторгуєва-Куценко зазначила, що матеріали для спецпроєкту новинарі філії збирають постійно, іноді навіть на вихідних, аби розповісти про ці дні якнайбільше. А щоб відтворити події, команда використовує архіви, які збереглися на UA: ДОНБАС.

"Спілкуючись з очевидцями цих подій у Маріуполі, ми зрозуміли, що запланованого хронометражу в тринадцять хвилин нам буде недостатньо. Саме емоції очевидців, навіть п’ять років потому, спонукали нас збільшити тривалість удвічі. Нині люди почали більш відкрито ділитися спогадами, а от військові неохоче згадують службу. Багато хто вже демобілізований, і знайти їх важко. Але ми й далі шукаємо, залучаючи наших колег з інших регіональних філій Суспільного”, — поділилася подробицями Дар’я Расторгуєва-Куценко.

Координаторка проєкту продюсерка регіонального мовлення Ірина Цибух розповіла, що метою цього циклу інтерв’ю є розкриття історії звільнення міст у її зв’язку із життям місцевих жителів.

"За роки війни, як на мене, тему звільнення транслювали дещо однобоко, мені завжди бракувало інформації: а що в цей час місцеві, що для них це захоплення міста означає і що означає звільнення? Ми намагатимемося дати відповіді на ці запитання в спецефірах. Також спробуємо розкрити тему "безвладдя" в містах, — каже Ірина Цибух.  Ми не будемо робити лінію окупації й звільнення від окупації чіткою для "комфортного" сприйняття тих подій, бо її на той час не існувало в більшості звільнених міст. Місцеві мешканці розкажуть, чим характерний час літа 2014-го в їхніх містах до того, як прийшли українські бійці, хто був владою і чи була вона взагалі”.

Також Ірина Цибух підкреслила важливість трансляції спецпроєкту "Повернути Донбас" в усіх регіонах країни: "Мої батьки живуть у Львові, і я хочу, щоб вони в ефірі UA: ЛЬВІВ побачили місцевих жителів Донбасу, за яких воюють бійці на передовій, щоб побачили, що ця війна не про територію, а про людей".

Першу серію "Повернути Донбас. Маріуполь" дивіться в ефірі UA: ДОНБАС 13 червня об 11:15 із повтором о 20:00. За розкладом трансляції в інших регіонах стежте в телепрограмах на сайтах філій Суспільного.