Режисер монтажу Суспільне Донбас розповів про службу в ЗСУ

Режисер монтажу Суспільне Донбас розповів про службу в ЗСУ

21 кві. 2023

Режисер монтажу Суспільне Донбас, сєвєродончанин Марк Балаба служить у Збройних силах України в п’ятому окремому стрілецькому батальйоні. Він — стрілець-зенітник, пильнує ворожі «Шахеди». Попри відповідальну посаду Марк знаходить час опікуватися тваринами-безхатьками. Про воєнні будні медійник поділися в інтерв’ю онлайн-журналу «Свої.City».

«Зважаючи на те, що працював на телебаченні, — що буде війна,  було зрозуміло вже заздалегідь. Кількість обстрілів збільшилася приблизно за місяць-півтора до повномасштабної. На роботі нас також готували до такого розвитку подій — видавали брошури, де було позначено, що зібрати в дорогу, а буквально за два дні до початку віддали на руки наші трудові книжки. Я потроху збирав рюкзак, залишилося лише зняти гроші, але 23 лютого в найближчому банкоматі не було грошей. Вирішив, що 24 лютого нічого не буде, русня буде пиячити, але трохи помилився. Зранку я прокинувся і почув вибухи. Подивився в робочий чат, там вже було на шосту ранку десь 120 повідомлень. Так я зрозумів, що все почалося», — згадує про початок повномасштабного вторгнення Марк Балаба.

Читайте також: 14一 20 квітня. Добірка від Суспільне Донбас

З початком бойових дій чоловік евакуювався з Сєвєродонецька до Ужгорода, де став на військовий облік. За кілька днів його призвали до військової частини А7089 на позицію стрільця-помічника гранатомета. Попри певні проблеми зі здоров’ям Марк не роздумуючи вирішив, що захищатиме Україну. 

«Для мене не постало питання ухвалення рішення, тому що ще на початку 2014 року я розумів — якщо всі будуть відмовлятися, то кому захищати Україну? Я просто відчував, що маю так зробити. Для мене свобода — це надважливо. І, якщо чесно, я і досі не розумію тих, хто прийшов до нас з війною, чому вони зробили це з нашою Україною?» — роздумує військовий медійник.

Марк Балаба зауважує, що специфіка роботи, яку він виконує сьогодні, нагадує йому про телевізійну професію. 

«Моя робота наразі майже нічим не відрізняється від роботи до війни — я дивлюся в монітор і керую людьми. Я — солдат, і наразі виконую функції стрільця-зенітника та спостерігаю за небом, намагаючись збити «Шахеди», — розповідає Марк. — Працюю у додатках, до яких надходять дані з радіолокаційних станцій. Коли бачу підозрілий об’єкт чи отримую інформацію від колег — підіймаю мобільні вогневі групи та скеровую у потрібному напрямку, попереджуючи також сусідні військові формування по взаємодії».

Марка непокоїть, як війна впливає на екологію та українську землю. 

«Понівечені тіла, які лишаються на полях боїв, рештки озброєння, спорядження, і найбільше це, мабуть, рештки сухпайків, бляшанки, недопалки, папірці, цигарки — їх просто безмежна кількість. Коли ми на позиціях — немає коли про це думати, але коли ми заходимо в розташування, десь в тил, на жаль, люди не переймаються, щоби прибирати за собою», — ділиться думками чоловік.

Військовий не оминає увагою і тварин: намагається рятувати їх із зони бойових дій. Каже, що вони також повноцінні учасники війни. «У мене, напевно, спрацьовує емпатія. Може, через це так. А може через те, що я з дитинства люблю тварин — завжди поруч були коти», — розповідає Марк Балаба.

Марк наголошує, що життя триває попри все, і варто радіти кожному дню на рідній землі, адже саме за це і воюють українці.

«Початок війни показав, що не потрібно відкладати життя на потім. Ти можеш щось планувати, звісно, ти маєш щось планувати, але відкладати це в довгу шухляду, як доводить наше сьогодення, немає сенсу. В нас є тільки зараз, і все. Я радію, коли бачу, що люди живуть звичайним життям, бо саме для цього, з одного боку, я пішов на війну. Я хотів, щоб світ лишився таким, який він є, щоб люди могли кохати, танцювати, співати, бути вільними, бути повними жаги до життя», — каже Марк Балаба.

Повне відеоінтерв’ю дивіться за посиланням. 

Нагадаємо, Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах

Оперативні новини про Донеччину та Луганщину від Суспільне Донбас у соцмережах: