«Остання війна» — дивіться на Суспільне Донбас

«Остання війна» — дивіться на Суспільне Донбас

16 тра. 2023

16 травня о 19:00 на ютуб-каналі Першого — прем’єра авторського документального проєкту Мирослави Барчук «Остання війна». Це цикл документальних фільмів, у якому вперше українські та західні інтелектуали розкажуть, скільки насправді триває російсько-українська війна, як українська армія протистоїть російській та руйнує міф про непереможність «другої армії світу», також поміркують, що означатиме перемога України у цій війні. 

На місцевих каналах Суспільного Мовлення, зокрема Суспільне Донбас, прем’єра проєкту відбудеться 19 травня о 22:00. Другий показ в телеефірі місцевих каналів запланований на 21:00 21 травня.

У першому фільмі з назвою «Анатомія рашизму» команда проєкту покаже дослідження формування рашизму як ідеології сучасної росії, наслідком якої стала російсько-українська війна.

Як зазначає авторка проєкту Мирослава Барчук, у фільмах «Останньої війни» йдеться «відверто і чесно про історичні факти й події, які затирались у пам’яті кількох поколінь за радянських часів, і до 2022-го не були відрефлексовані ні в Україні, ні на Заході»

Читайте також: Суспільне презентує документальний цикл «Остання війна»

  • Звідки походить російська ненависть до України? 
  • Як і коли насильство одне до одного і до зовнішнього світу перетворилося в росії на звичний спосіб суб’єктивації? 
  • Чому воєнні злочини й геноцидальні війни стали modus operandi для російської армії? 
  • Як “хороші росіяни” пробують перекласти провину за рашизм на Путіна, відмовляючись від власної відповідальності й колективної відповідальності всього російського суспільства? 

Відповіді на ці й чимало інших питань — у розмовах з учасниками проєкту «Остання війна». Ним стали: Сергій Плохій, Володимир Єрмоленко, Френсіс Фукуяма, Оксана Забужко, Тарас Лютий, Пітер Померанцев, Віталій Портников, Олеся Островська, Віра Агеєва, Ярослав Грицак, Юрій Прохасько, Мирослав Маринович, Євген Глібовицький, Вахтанг Кебуладзе, Мирослав Маринович, Ігор Козловський, Антон Дробович, Олена Стяжкіна, Ірма Вітовська, Ахтем Сейтаблаєв, Віктор Ющенко, Андрій Бондар, Йосип Зісельс, Мирослава Ґонґадзе, Павло Казарін, Любов Цибульська, Віктор Єленський, Георгій Коваленко, Олександр Кучерук.

Продюсер документального циклу Володимир Ладижець переконаний, що зараз «важливо говорити вголос про нашу відмінність, адже програш у цій війні означатиме повернення до чергових голодоморів, червоних терорів і всього того жаху, якого наша країна роками зазнавала від нашого сусіда».

Сценаристкою проєкту стала Дарія Гірна, режисерка — Жанна Озірна

Онлайн-трансляція місцевих каналів Суспільного Мовлення — на сайтах регіональної мережі філій

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.