Суспільне покаже документальний фільм про журналістів «Окупація: ціна слова»

Суспільне покаже документальний фільм про журналістів «Окупація: ціна слова»

6 чер. 2023

Суспільне покаже документальний фільм про журналістів «Окупація: ціна слова»

У День журналіста України, 6 червня о 20:10, на місцевих каналах Суспільного Мовлення та супутниковому телеканалі Суспільне Новини в межах проєкту «Суспільне. Спротив» вийде документальний фільм команди «Слідство. Інфо» «Окупація: ціна слова»*. Стрічка розповідає про українських журналістів, які під час війни опинилися в окупації та зазнали насилля з боку російських військових через свою роботу: були вбиті або викрадені, потрапили у полон чи зазнали катувань. 

«Проєкт наших колег та партнерів — це ще одне свідчення злочинів росіян, які живуть в іншій системі цінностей. Кожен український журналіст, який вистояв в окупації або втратив своє життя, тільки щоб не коритись агресору, своїми словами та діями чітко визначив відмінності між нами й тими, хто створює “русскій мір”. Дякую нашим колегам і кожному, хто вірний журналістським стандартам у всіх куточках України та світу», — каже Марія Фрей, членкиня правління Суспільного, відповідальна за новини та регіональне мовлення.

Читайте також: П’ять проєктів журналістів Суспільного — переможці премії «Честь Професії»

Редакція «Слідства. Інфо», яка близько пів року працювала над фільмом, поспілкувалася із понад 20 українськими медійниками. До фільму увійшли історії херсонського журналіста Олега Батуріна, журналістки з Мелітополя Світлани Залізецької, київського журналіста Дмитра Хилюка та інших. Як зауважила авторка фільму Яніна Корнієнко, ці медійники попри окупацію «продовжували робити свою роботу і не йшли на співпрацю з ворогом. Вони — справжні герої».

Головна редакторка «Слідства. Інфо» Анна Бабінець зазначила: в усіх злочинах проти журналістів простежується системність. Розслідувачам агенції вдалося зібрати свідчення потерпілих, що майже в усіх випадках з журналістами «працювали» представники російської ФСБ.

Презентація фільму відбуватиметься 5 та 6 червня — у Києві та декількох українських містах. Фільм також буде доступний на ютуб-каналі «Слідства. Інфо».

Читайте також: Світлана Остапа: Журналісти розслідують злочини російських військових, щоб вони понесли покарання

«Слідство. Інфо» — це команда незалежних професійних журналістів, яка під час російсько-української війни знімає репортажі з обстріляних російськими військовими міст і селищ, ідентифікує російських військових та українських колаборантів. 

Загалом, Суспільне Мовлення співпрацює з командами «Слідство. Інфо», «Bihus.Info» та авторами програми «Схеми: корупція в деталях» від «Радіо Свобода». Найцікавіші випуски цих проєктів транслюють у телеефірі регіональних телеканалів Суспільного в межах всеукраїнського проєкту «Суспільне. Спротив». Крім цього, команда Суспільного Мовлення робить власні журналістські розслідування. Одне з останніх — «Буча: екіпаж 111» 一 вийшло в телеефірі 30 травня.

«Суспільне. Спротив» дивіться у телеефірі щодня з 7:00 до 11:00, з 12:00 до 16:00 та з 17:00 до 21:00 одночасно на телеканалі Суспільне Новини та усіх місцевих телеканалах Суспільного, включно із Суспільне Крим. 

Онлайн «Суспільне. Спротив» можна переглядати на сайтах місцевих телеканалів Суспільного Мовлення, і на ютуб-каналах Суспільне РівнеСуспільне Ужгород та Суспільне Львів.

Онлайн місцеві телеканали Суспільного Мовлення (Суспільне Львів, Суспільне Тернопіль, Суспільне Харків, Суспільне Миколаїв тощо) можна дивитися на сайтах регіональної мережі філій. 

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське РадіоРадіо ПроміньРадіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

* Проєкт з дослідження воєнних злочинів проти українських журналістів «Слідство. Інфо» втілило разом з мережею «Репортери без кордонів» (Франція) та «Інститут масової інформації» (Україна).