«Повернути Донбас: Станиця Луганська» — вийшла заключна серія спецпроєкту про звільнені від російської окупації міста України

«Повернути Донбас: Станиця Луганська» — вийшла заключна серія спецпроєкту про звільнені від російської окупації міста України

21 сер. 2019

18 серпня в ефірі регіональних філій UA: Суспільне мовлення вийшла заключна серія спецпроєкту до 5-річчя звільнення міст Донбасу від російської окупації – «Повернути Донбас: Станиця Луганська».

Цей проєкт – перший в Україні, де детально описано історію окупації Донбасу, де чітко на прикладі кожного українського міста викладена хронологія захоплення його проросійськи налаштованими людьми та терористами. 

11 історій – Маріуполя, Щастя, Слов’янська, Краматорська, Бахмута, Дружківки, Рубіжного, Сєвєродонецька, Попасної, Лисичанська, Станиці Луганської – є у вільному доступі на фейсбук-сторінках Суспільного й на сайті UA: ДОНБАС. Ці відео набрали у соцмережі 135 тисяч переглядів без реклами.

Творча команда UA: ДОНБАС зазначає, що остання серія циклу розповідає про місто, яке, хоч і звільнене від окупації 5 років тому, залишається на межі України і так званої «ЛНР». Глядач дізнається не тільки про події серпня 2014-го, а й про сучасні реалії: сусідство з бойовиками, розведення військ та відомий Станично-Луганський міст.

«Ми показали, що сценарій російської інтервенції у кожне місто Донбасу подібний, це ще раз доводить, що окупація Донбасу — централізована операція Москви. У всіх 11-ти серіях про окупацію Донбасу говорили жителі-очевидці війни конкретного міста, — розповіла керівниця проєкту, продюсерка регіонального мовлення Ірина Цибух. — Особисто для мене це і було найважливішим завданням — зробити так, щоб саме місцеві розказали про війну, яка з ними сталась. Для команди проєкту «Повернути Донбас» — це була особлива робота, адже більшість працівників UA: ДОНБАС мають особисті історії, пов’язані з війною».

Кожен матеріал виходив в ефір у день звільнення міста, тому невід’ємною частиною «Повернути Донбас» стали спогади українських бійців про визволення міста від російських бойовиків.

Усі серії циклу транслювалися на телеканалах усіх регіональних філій UA: Суспільне мовлення

«Маємо відгуки людей з різних областей України, це цінно і говорить про те, що наші глядачі хочуть знати про війну у своїй країні більше», — каже Ірина Цибух.

Команда філії UA: ДОНБАС сподівається, що незабаром глядачі Суспільного побачать ще не один фільм про нові звільнені українські міста.

«Над проєктом працювало чимало людей, працювали у свої вихідні, інколи навіть вночі, — розповів продюсер філії UA: ДОНБАС Сергій Нощенко. — Вся команда повністю віддалася роботі,  доклала колосальних зусиль, і результат того вартий. Тисячі переглядів говорять самі за себе. Тож дякую усім,  хто долучився до створення фільмів: генерував ідеї, збирав матеріал, монтував. Головне, що нам вдалося привернути увагу глядача, і ми не збираємося на цьому зупинятися. Чекатимемо на продовження».

До Дня Незалежності України, 24 серпня, в ефірі UA: ДОНБАС вийдуть усі 11 серій циклу «Повернути Донбас». Стежте за оновленнями телепрограми на сайті філії.