«На відстані війни» — проєкт Українського Радіо про долю тимчасово окупованих територій

«На відстані війни» — проєкт Українського Радіо про долю тимчасово окупованих територій

15 бер. 2024

17 березня об 11:05 в ефірі Українського Радіо вийде перший випуск проєкту «На відстані війни». Новий проєкт — про минуле, сьогодення та майбутнє тимчасово окупованих територій. Ведуча Олена Зелінченко спілкується з мешканцями тимчасово окупованих територій, колишніми полоненими російської федерації, правниками та громадськими діячами.

Проєкт «На відстані війни» слухайте на хвилях Українського Радіо щонеділі об 11:05.

Читайте також: «Батьки-засновники» у пошуках невідомого автора «Історії Русів»

Андрій Щекун, фото з відкритих джерел

Гості проєкту мають різне бачення вирішення ситуації після деокупації. Учасник першої програми — журналіст, громадський діяч, один із координаторів руху «Євромайдан-Крим», головний редактор газети «Кримська світлиця» Андрій Щекун. Він також експерт групи «Гуманітарна політика» Кримської платформи. Значну частину життя Андрій прожив у Криму. Після Євромайдану активіста схопили й заарештували. Андрій Щекун — перший з українців, кого обміняли як полоненого. У програмі — розповідь про життя до, під час і після окупації. А ще про людей, спротив і бачення того, що робити далі.

Ведуча Олена Зелінченко

«Ми говоримо про тимчасово окуповані території в контексті того, що в нас є великий виклик — повернення цих територій не лише фізично, а й у культурному, економічному та особливо соціальному вимірі, — розповідає ведуча Олена Зелінченко. — Війна почалась 10 років тому. І, це, наприклад, діти, які вже виросли в окупації. Тобто ми розуміємо, що, з одного боку, можна так радикально сказати — це втрачене покоління для нас. З іншого боку — це якраз виклик для всіх нас, щоб думати про те, що далі робити, коли територія буде деокупована».

У проєкті — діалоги про геноцид, що чиниться російськими окупантами, про спротив українців та представників національних спільнот і корінних народів в умовах повномасштабної війни, про демографічні, культурні, економічні та інші зміни, що зазнають тимчасово окуповані території, а також про те, як після деокупації й під час реінтеграції зробити їх зворотними. 

Українське Радіо — найбільша FM-мережа та найпопулярніше розмовне радіо України, флагманський канал Національної суспільної телерадіокомпанії України. У Києві мовить на частоті 105 FM. З усіма частотами Українського Радіо та лінками на соцмережі Суспільного в регіонах можна ознайомитися за посиланнямУкраїнське Радіо також можна слухати в мобільному застосунку suspilne.radio, на сайті ukr.radio та в мобільному застосунку «Дія».