Молоді та успішні: 5 історій успіху людей, які заробляють гроші на власних захопленнях

Молоді та успішні: 5 історій успіху людей, які заробляють гроші на власних захопленнях

16 жов. 2019

Телеканал «UA: Донбас» впродовж року зібрав п’ять історій жителів Донецької та Луганської областей, які до 25-річного віку встигли перетворити свої захоплення на успішний бізнес.

ПЕРЕСЕЛЕНКА З ЯСИНУВАТОЇ ЗА ТРИ РОКИ ОСВОЇЛА ЛЯЛЬКАРСТВО, СТВОРИЛА ВЛАСНИЙ БРЕНД ТА СТУДІЮ АВТОРСЬКОЇ ІГРАШКИ

Наталя Держипільська шиє ляльок власного дизайну в Дружківці. Опанувала таке заняття у 2015 році, після переїзду з окупованої Ясинуватої.  У 24 роки вона має власну студію авторської іграшки та бренд «Denata Toys». Відкрити власну справу допомогли грантові гроші. У доробку майстрині їжачки, котики, мультяшні персонажі, ляльки тощо. Кожна іграшка унікальна. Своєму захопленню вона навчає дітей на майстер-класах.

«Бойові дії, звісно, вплинули на моє життя, тому що вона перевернулася з ніг на голову, але я задоволена, що в моєму житті відбулися такі зміни. Я знайшла себе в тому, чим зараз займаюся. Перша моя іграшка з’явилася спонтанно. Мені просто хотілося зробити подарунок. Це були два зайці, такі безглузді та смішні, одягнені у в’язані светрики. Вони вийшли дуже милі, позитивні та подарували нам дуже багато емоцій», - говорить Наталя.

ЗАЛУ ДЛЯ ЗАНЯТЬ ВОРКАУТОМ ВІДКРИЛИ ДВОЄ ПІДЛІТКІВ У КОСТЯНТИНІВЦІ

Олександр Герасименко та Катерина Сорбат відкрили соціальну спортивну залу для занять воркаутом у Костянтинівці. Вона працює з початку березня 2019 року. Для цього написали проєкт, відремонтували приміщення спортивної зали та купили обладнання. Ініціативу студентів підтримали Львівська освітня фундація та USAID – виділили ґрант 100 тисяч гривень. Вартість абонемента на 12 занять у підприємців 300 гривень.

«Ми називаємо це соціальним підприємництвом. Заробляємо на покривання наших витрат — це орендна плата та комунальні послуги. У майбутньому це має бути така воркаут платформа», - говорить Катерина.

ІЗ ФЕЛЬДШЕРКИ ПЕРЕКВАЛІФІКУВАЛАСЯ В МАСАЖИСТКУ.  ПЕРЕСЕЛЕНКА З ЛУГАНСЬКА У СВАТОВОМУ ВІДКРИЛА МАСАЖНИЙ САЛОН

Марині Балабі 25 років. Раніше жінка працювала фельдшером на станції швидкої допомоги у Луганську, а з початком бойових дій з чоловіком виїхала до Сватового. Тут працювала у психоневрологічній лікарні, а згодом відкрила власний масажний салон. Щодня до неї приходить близько десяти сватівчан. Щоб розпочати справу, Марина витратила близько 50 тисяч гривень й нині намагається розвивати свій бізнес.

«Я любила завжди медицину, і в медицину пішла через масаж. Для мене прикладом був мій чоловік - приватний підприємець, тобто вже було з кого брати приклад і від кого чекати допомоги», - говорить Марина.

У КРАМАТОРСЬКУ ШКОЛЯРІ ЗАСНУВАЛИ ПІДПРИЄМСТВО З ПЕРЕРОБКИ ТЕКСТИЛЮ ТА ШИЮТЬ ЕКОТОРБИ

Перше шкільне підприємство з переробки текстилю з’явилося у Краматорську навесні 2019 року. Заснували його старшокласники школи №9. З вживаних речей вони шиють екоторби та рюкзаки. Гроші з їхнього продажу планують витрачати на потреби школи.

Працюють на підприємстві 10 підлітків. Майстерню облаштували у навчальному закладі. Тут же збирають текстиль. Для цього у коридорах встановили спеціальні контейнери. Своє підприємство назвали «Вакуваті» та розробили логотип. Започаткувати таке соціальне підприємство школярам допомогли представники молодіжної організації «Шифт», які з січня проводили для них тренінги та майстер-класи з розвитку підприємницького мислення.

«Ми за три години шиємо по три екосумки. А на рюкзак нам потрібен день, особливо якщо матеріал щільний, його важко прошити», - говорить кураторка проєкту Аліна Шарабан.

МУРАШИНУ ФЕРМУ СТВОРИВ СТУДЕНТ У БІЛОГОРІВЦІ

Назар Ломачинський захоплювався комахами з дитинства. Перших мурах додому приніс у 12 років. Для створення мурашиної ферми хлопцю знадобилося 5 років. Наразі у студента близько чотирьох тисяч комах. Продає їх у магазини.

«Минулого року я наловив близько 115 маток, вивів близько 150 родин та продав їх в Інтернеті», - говорить Назар.