На Донеччині за інформаційної підтримки UA: Донбас пройшов фестиваль «Кальміюс»

На Донеччині за інформаційної підтримки UA: Донбас пройшов фестиваль «Кальміюс»

11 лис. 2019

Шість міст Донеччини: Краматорськ, Слов’янськ, Дружківка, Костянтинівка, Добропілля та Покровськ зустріли фестиваль «Кальміюс». Стартував захід 4 листопада у Добропіллі,  фінальну крапку поставили у Краматорську 9 листопада, на День української писемності та мови. UA: Донбас став медіа партнером літературно-мистецької акції.

За словами організаторів, головна думка цьогорічного фестивалю це - «Свобода в умовах несвободи», привід згадати тих, хто понад усе мріяв бути вільним та подумати над сьогоденням.

- Це - така культурна деокупація регіону, через мистецтво ми хочемо показати, і учасникам: поетам, письменникам, артистам, і відвідувачам, що Донеччина - це Україна, що Луганщина - це Україна, що тут така ж самобутня українська культура, тут народилися Василь Стус, Володимир Сосюра, багато наших сучасних письменників, -  розповіла організаторка фестивалю «Кальміюс» Олександра Папіна.

 

У Краматорську Фестиваль проходив у 24-й загально-освітній школі. Тут гості могли зустрітися із українськими письменниками, завітати на книжкову виставку, взяти участь у дискусіях та відвідати літературний ярмарок. Письменники не тільки проводили презентації своїх книжок, а й  розповідали про свою творчість. Також усі бажаючі могли придбати собі книгу, що припала до душі, та отримати автограф від автора.

Музичну програму фестивалю представив мистецький проєкт дует  ТЕЛЬНЮК: Сестри  “Шлях до свободи” у супроводі симфонічного оркестру Луганської обласної філармонії. Напередодні виступу у Краматорську вони  завітали  у Сєвєродонецьку ранкову студію UA: Донбас та поділилися враженнями від сумісної роботи та участі у «Кальміюсі».

 - Оркестр ми знаємо. Ми з ним не вперше. Чудові музиканти, зіграні, душевні. Справді грають серцем, не просто, як професіонали. Коли зустрічаєш у музикантів в оркестрі відгук - це не так часто буває, - розповіла Галина Тельнюк. 

Зважаючи на головну тему фестивалю - «Свобода в умовах несвободи», Галина Тельнюк сподівається, що проєкт знайшов відгук у серцях нових глядачів.

- Для західного слухача він відкриває правду про Україну. Вперше слова вибачення ми почули, коли ми представляли цю програму у Торонто. До нас підійшов у сльозах хлопець, працівник сцени, який ставив звук, який просто працював на цій сцені, як робітник. Йому 20 років і він вийшов і сказав, що до цього дня не знав, що є така країна. Тобто, настільки далеко інформація, не зважаючи, що тут, в Україні, відбувається війна. І він сказав, що у цю ніч не засне до ранку, що ми змінили його життя..., - поділилася спогадами  Галина Тельнюк.

Нагадаємо, Фестиваль Кальміюс відбувся вже вчетверте. Проводиться захід з 2015 року за підтримки американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).