Міжрегіональний спецефір, тематичні ролики та конкурс: День вишиванки в ефірі філій Суспільного

Міжрегіональний спецефір, тематичні ролики та конкурс: День вишиванки в ефірі філій Суспільного

21 тра. 2020

Щороку третього четверга травня — День вишиванки. З такої нагоди регіональні філії Суспільного підготували низку проєктів: міжрегіональний спецефір «Код нації: вишиванка об’єднує», організований UA: БУКОВИНА, до якого приєднався і UA: ДОНБАС.

Також короткі ролики для радіо від UA: ПОДІЛЛЯ, історії родинних вишиванок команд UA: ВОЛИНЬ та UA: ЖИТОМИР, проєкти «Моя вишиванка» від UA: ЧЕРКАСИ й «Вишивані історії» від UA: ВІННИЦЯ, тематичні ефіри та рубрики на різних платформах Суспільного, а також розіграш подарунків від UA: СУМИ.

Масштабний проєкт організували журналісти телеканалу UA: БУКОВИНА21 травня команда філії влаштує півторагодинний тематичний спецефір «Код нації: вишиванка об’єднує», який транслюватимуть одразу на двох платформах Суспільного — телеканалі та фейсбук-сторінці філії. Початок об 11:00

До спецпроєкту долучилися й інші регіональні філії, знявши для колег із Чернівців відео про місцеві вишиті візерунки. Окремі з них шукайте на сторінках Суспільного в соцмережах.

«День вишиванки ми вирішили відсвяткувати спецефіром «Код нації: вишиванка об’єднує». Це згадки про предків і розмови про майбутнє, історії про вишиванки та їхніх власників, — розповів продюсер UA: БУКОВИНА Максим Волошин. — Завдяки розгалуженій мережі філій Суспільного мовника ми зібрали для глядачів історії людей та їхніх вишиванок із різних куточків України. Вишиванка — це те, що об’єднує українців у всьому світі й дає зрозуміти, що ми різні, але коріння в нас спільне». 

Читайте також: Канали Суспільного радіо почали FM-мовлення ще у 18 містах

Спецпроєкт журналістів Суспільного — інформаційне продовження акції «Всесвітній день вишиванки», яку 2006 року започаткувала студентка із Чернівців Леся Воронюк. Найпершими тоді вишиванку вдягли кілька студентів і викладачів історичного факультету Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича. Згодом акція набула всеукраїнських масштабів, до неї долучилася українська діаспора з різних країн світу.

«День вишиванки ми започаткували ще студентами. Ми були безстрашні, не боялися втілювати задумане в життя. Вірили у свою ідею, і саме тому вдалося маленьку студентську акцію перетворити на всесвітнє свято, до якого щороку долучаються щонайменше сімдесят країн», — поділилася ініціаторка акції Леся Воронюк

«Свято стало щорічним завдяки підтримці дедалі більшої кількості людей. Ідея вбрати улюблену вишиту сорочку об’єднала світове українство, яке щороку придумує та проводить флешмоби, паради, різні інтелектуально-культурні заходи в країнах світу, нагадуючи якого ми роду і як нас насправді багато», — розповів співорганізатор Всесвітнього дня вишиванки Михайло Павлюк

Під час спецефіру «Код нації: вишиванка об’єднує» організатори акції «Всесвітній день вишиванки» пригадають перші роки святкування Дня вишиванки в Чернівцях. Журналісти Суспільного також поспілкуються з майстринями, які створюють національний одяг і прикраси. Крім того, у межах марафону українці із США, Об’єднаних Арабських Еміратів та Греції розкажуть, як святкують за кордоном. Зокрема, Ганна Олійнич уже розповіла про День вишиванки в Греції, а Юлія Косвічук, яка мешкає в США, поділилася, чим для неї стала вишиванка.

Читайте також: Суспільне запрошує на онлайн-екскурсії містами України

Команда UA: ПОДІЛЛЯ до Дня вишиванки підготувала короткі ролики для радіо. Їх транслюватимуть 21 травня впродовж дня. Ролики створили разом із Хмельницьким обласним краєзнавчим музеєм. Старша наукова співробітниця музею Ольга Чук розповіла про автентичну подільську вишивку. Авторка ідеї — керівниця творчої групи програм радіо Алла Коломея

«Півторахвилинні фактажні радіоекскурсії — надзвичайно інформативні. Нині важко здивувати орнаментом чи кроєм вишиванки. Та навіть їхньою кількістю в кожної модниці. А ось маст-хев для мешканців Хмельниччини — власне подільська вишиванка — прекрасний тренд. Це щось особливе», — переконана продюсерка UA: ПОДІЛЛЯ Любов Тімкова.

Команда UA: ВОЛИНЬ підготувала низку роликів для телеглядачів. Це відео про вишиванки журналістів, ведучих і працівників філії. Кожна історія, як і кожна вишиванка, — унікальна: вишита за час карантину, придбана на імпровізованому буковинському весіллі або ж одна з кількох десятків вишиванок у родинній колекції. 

«На Волині й для нашої команди також День вишиванки — більше ніж чергове свято в календарі. Це нагода згадати, хто ми й що нас об’єднує. Щороку цього дня ми вбираємо вишиванки й робимо спільне фото, заохочуємо долучатися наших глядачів і слухачів. Це вже традиція. Цьогоріч вирішили розповісти широкому загалові, що для кожного з нас означає вишиванка. Адже в нас є цікаві родинні історії, звичаї і традиції, маємо власний погляд на значення вишиванки як атрибута належності до української нації. Саме про це наш спецпроєкт», — зазначив продюсер Волинської філії Суспільного Костянтин Лоцман.

«Усі історії різні, вишиванки теж, як і люди. Але вишиванка нас об’єднує, це національне надбання кожного регіону. Хочемо показати, що вишиванка — не лише атрибут «чиновників на святі» й вдягати її можна й треба не лише в День Незалежності», — розповів лінійний продюсер UA: ВОЛИНЬ Влад Зінкевич.

Колоритні відеоісторії транслюватимуть в ефірі телеканалу UA: ВОЛИНЬ 20 та 21 травня, а також під час марафону «Код нації: вишиванка об’єднує» від UA: БУКОВИНА. Діджитал-версію покажуть на фейсбук-сторінці UA: ВОЛИНЬ. Крім того, для цієї платформи підготували ще й жартівливі відео з віртуальним перевдяганням у вишиванки працівників філії.

UA: ЖИТОМИР долучиться до марафону «Код нації: вишиванка об’єднує» роликами, у яких прозвучать розповіді працівників філії про їхні родинні й сучасні дизайнерські вишиванки. Про розмаїття технік, кольорів і візерунків розкажуть майстрині. Вони поділяться секретами давніх традицій і продемонструють особливості поліського орнаменту.

«У наших міжпрограмках журналістки філії Тетяна Лещенко, Анжеліка Нестерчук й Оксана Кропивницька розкажуть про вишиванки, які є в їхніх родинах. Зокрема, у Тетяни та Анжеліки — це вишиванки, які дісталися їм від бабусь, а Оксана розповість про сучасну вишиванку від львівської дизайнерки як модний креативний одяг», — прокоментувала продюсерка Житомирської філії Суспільного Таміла Бутко.

20 та 21 травня ролики транслюватимуть на телеканалі UA: ЖИТОМИР і діджитал-платформах філії.

UA: ЧЕРКАСИ 20–21 травня покажуть тематичний проєкт «Моя вишиванка». Це сім відео про давні й модернізовані візерунки, вишиті власноруч чи отримані від батьків сорочки. Про свої вишиванки розкажуть історик Сергій Ганницький, дизайнерка Олеся Теліженко, журналіст Володимир Лимаренко-Полянський, ведуча заходів Мар’яна Верховцева, майстрині-вишивальниці Наталія Крамна-Таран й Ольга Мартинова та школяр Назар Драбовський.

«У кожного з нас свої асоціації з вишиванкою. Вона додає впевненості, створює святковий настрій або нагадує про рідних, — розповідає продюсерка Черкаської філії Суспільного Олена Баніна. — Ми поділимося історіями різних людей, для яких вишита сорочка — не просто красиве вбрання, а оберіг. Ці розповіді сповнені тепла й любові, сподіваюся, глядачі це відчують».

Редакторка проєкту Галина Компанієць поділилася враженнями: «Спілкуючись із жінками й чоловіками різних професій, віку та соціального статусу, я надихнулася історіями їхніх вишиванок, з’явилося бажання самій вишити унікальну річ, яка б оберігала дорогих мені людей від лиха, дарувала їм чудовий настрій і стала для нащадків родинною реліквією».

Ролики «Моя вишиванка» також можна буде переглянути на ютуб-каналі UA: ЧЕРКАСИ та фейсбук-сторінці філії.

Проєкт «Вишивані історії» побачать глядачі UA: ВІННИЦЯ. Про давні орнаменти й сорочку, яку Анастасія Фоміна створила за картиною Василя Тропініна «Дівчина з Поділля», розкажуть членкині громадської організації «Етномайстерня Коло».

«Хочемо показати, що українські традиції в нашому регіоні живі, спонукати глядачів вивчати народні звичаї і символіку оберегів. У роликах розповімо про сорочки, яким уже понад сто років, і покажемо, що створила захоплена історією свого краю дівчина», — поділився продюсер Вінницької філії Суспільного Віктор Мозалевський.

Міжпрограмні ролики 21 травня транслюватимуть на телеканалі UA: ВІННИЦЯ, згодом вони з’являться на фейсбук-сторінці філії.

Журналісти UA: СУМИ цими вихідними розповіли підписникам сторінок у соцмережах про власні вишиті сорочки, які носять на свята. 

Крім того, до Дня вишиванки команда філії розіграє подарунки. 21 травня на діджитал-платформах з’явиться відео з умовами конкурсу. 

«День вишиванки щороку стає дедалі яскравішим святом, яке чекають. І це тішить, бо про український етнічний одяг ми дізнаємося більше цікавинок. Ви, наприклад, знали, що бажано, аби у вишиванки були обшиті краї — це захищає людину? А найсильнішим оберегом вважають сорочку, яку вишила мама, а також ту, що походить із регіону, де ви народилися? Тож і про орнаменти, і про легенди та історії, пов’язані з вишиванками, ми охоче ділимося з нашими глядачами. І, звісно, підігріваємо конкурсами інтерес до національного одягу», — розповіла продюсерка UA: СУМИ Оксана Кириленко.

Нагадаємо, філії Суспільного в умовах карантину працюють як єдина міжрегіональна платформа.