Критично мислити та відрізняти факти від думок – рецепт роботи під час пандемії від лінійної продюсерки  UA: ДОНБАС Галини Горешняк

Критично мислити та відрізняти факти від думок – рецепт роботи під час пандемії від лінійної продюсерки UA: ДОНБАС Галини Горешняк

12 чер. 2020

 

Понад два місяці поспіль Україна перебувала у стані посиленого карантину. Звичний хід речей змінила пандемія COVID-19, тож українці були змушені пристосовуватись до нових реалій. Як адаптувалися, працювали та що корисного винесли з таких складних обставин ті, хто знаходиться на «інформаційній передовій» розповіла лінійна продюсерка  UA: ДОНБАС Галина Горешняк.

Чи стала для тебе пандемія COVID-19 професійним викликом?

- Дійсно, багато українців два місяці тому отримали такий виклик в житті, як пандемію коронавірусу. Журналісти не стали виключенням, оскільки робота журналіста – це виїзд на зйомки, це спілкування з великою кількістю людей. Тому журналісти, як і медики, на мою думку, опинилися на передовій роботи та боротьби з коронавірусом.

 

Які кардинальні зміни у роботі з’явилися у зв’язку із пандемією та як це вплинуло безпосередньо на колектив?  

- Кардинальні зміни торкнулися частини коллективу. На нашій філії люди працюють дистанційно, які можуть так працювати. Також, ми вимушені були відмовитись від запрошення гостей в студію, у вечірню програму «Тема дня», тобто, спілкування з гостями, експертами, спікерами йде лише дистанційно – це Скайп, телефон. В чомусь, можливо, ми втратили якість, тому що не завжди такий зв’язок на території Луганщини та Донеччини через ООС є стабільним та якісним, але ми пішли на це свідомо. Наразі частина колективу продовжує працювати з дому, але на загальну якість роботи це не вплинуло, тобто, це ті співробітники, які можут виконувати свої завдання дистанційно. Інша частина колективу залишається на робочих місцях. Переважно це журналісти та оператори, які їздять на зйомки. Тож, робота продовжується, всі ефіри, як виходили і новини, і «Тема дня» так і виходять. Я б навіть сказала, що якщо в якійсь сфері роботи через коронавірус стало менше, то у журналістів роботи стало, як мінімум, вдвічі більше, більше інфо привидів. Ми ж маємо це все оперативно доносити до глядачів. 

 

А що стало саме «головним викликом»?

- Головний виклик — це великий обсяг роботи, але наша філія з цим успішно справляється.  Ми не відмовилися на цей час від зйомок біля лікарень, від спілкування з медиками, щоб надавати нашим слухачам та глядачам найоперативнішу інформацію щодо поширення коронавірусу на Донбасі. На щастя, ми маємо всі необхідні засоби захисту, які нам надіслали центральної диреції: захисні костюми та окуляри, одноразові маски, антисептики. Тобто на зйомку наші журналісти їдуть озброєні не лише камерами та мікрофоном. Є усі ці засоби й у операторів та водіїв. 

 

Як вважаєш, чому колектив зміг адаптуватися швидко до нових умов?

- Через те, що наш колектив дружній і робота і до цього була злагоджена, то сказати, що коронавірус, пандемія якось позначилися на якості цієї роботи, не можна. Ми всі працюємо як єдиний механізм, як одна суцільна ланка.

 

Який особистий рецепт маєш, щоб «не піддаватися паніці»?

- Бути медійно освіченими. Ми живемо у режимі війни, коли дуже важливо, як ти сприймаєш інформацію.Тож головний рецепт — це критичне мислення, вміння відрізняти факти від джумок. А це - ті  стандарти журналістики, яких ми завжди дотримуємося на Суспільному мовленні і ці норми дуже допомагають у повсякденному житті.