Кореспондентка Суспільного UA: ДОНБАС отримала відзнаку «Честь професії»

Кореспондентка Суспільного UA: ДОНБАС отримала відзнаку «Честь професії»

17 лип. 2020

Кореспондентка філії Суспільного UA: ДОНБАС Надія Задорожня отримала відзнаку цьогорічного конкурсу «Честь професії» у номінації «Найкраща публіцистика у локальному медіа». Журі конкурсу відзначило авторку за роботу над спецпроєктом Суспільного до п’ятої річниці звільнення міст Донбасу «Повернути Донбас»серія про Краматорськ.

Читайте такожПовернути Донбас — спецпроєкт Суспільного до п’ятої річниці звільнення міст Донбасу

Цикл з 11 програм в ефірі регіональних суспільних мовників розпочався 13 червня 2019 року програмою про звільнення Маріуполя. Кожна серія містить репортажні інтерв’ю, героями яких стали очевидці та ті, хто брав безпосередню участь у звільненні міст.

Керівницею проєкту виступила продюсерка регіонального мовлення Ірина Цибух, а матеріали для спецпроєктів збирали новинарі філії Суспільного UA: ДОНБАСНадія Задорожня працювала над створенням матеріалу про Краматорськ та збирала спогади очевидців для матеріалу про Дружківку.

«Проєкт «Повернути Донбас» — це командна робота новинарів. Поки одні працювали над проєктом — у інших колег збільшилося навантаження у виробництві новин UA: ДОНБАС. У цей проєкт багато сил вклали не лише наші кореспонденти, значну роботу зробили монтажери, оператори, тодішня шеф-редакторка Дар’я Расторгуєва-Куценко, керівниця проєкту Ірина Цибух. Спільними зусиллями створили гарний телепродукт. Окремо дякую героям, які погодилися взяти участь у проєкті», — сказала Надія Задорожня.

За словами кореспондентки Суспільного, перемога у конкурсі для неї стала приємною новиною. 

«Два останніх роки надсилала на «Честь професії» свої матеріали, і це перша відзнака. До речі, вона перша на всеукраїнському рівні, до цього перемоги здобувала в обласних журналістських конкурсах. Гарний стимул працювати далі», — каже Надія Задорожня.

У серії про Краматорськ розкривається історія місцевого летовища, на якому майже весь період окупації перебувають українські бійці. Вони пояснюють, чому не звільнили місто одразу, як зайняли аеропорт. Також кореспонденти Суспільного знайшли учасницю українського мітингу, який організували місцеві жителі, коли місто вже зайняли бойовики. Вона розповіла, як це — вийти на мітинг за Україну в окупованому місті.

«Під час створення проєкту довелося обробити, переглянути безліч архівного матеріалу, аби вибудувати все у хронологічному порядку. Деякі відео вже знаходила після спілкування з героями. Було і навпаки, просто їхали до будинків, що були зруйновані у 2014-му під час обстрілів і там шукали очевидців. Не приховую, натрапляли з оператором і на недоброзичливих жителів, тільки-но мова заходила про тодішню окупацію міста, — розповіла про роботу над спецпроєктом Надія Задорожня. — Для мене найважливішим було розповісти про те, що відбувалася у Краматорську у період окупації та з чого вона починалася, бо з часом спогади людей будуть вже не такими детальними. А проєкт залишиться на роки».

За перемогу у ХІ національному конкурсі професійної журналістики «Честь Професії» в 6 основних та 1 спеціальний номінації змагалися 35 матеріалів-фіналістів. Усього на конкурс цього року було подано 615 матеріалів від 379 журналістів.

Також, під час церемонії спеціальним призом були нагороджені журналісти за матеріали у локальних медіа; спецприз «Надія журналістики» за професійний матеріал отримала журналістка у віці до 24 років; вперше було обрано найкращий аудіоматеріал конкурсу. Організатор конкурсу — Національна асоціація медіа.