«Тепер фокус моєї професійної уваги зміниться з проблем на досягнення», — спецкор Юлія Ромашкевич про ранкове шоу на Суспільному

«Тепер фокус моєї професійної уваги зміниться з проблем на досягнення», — спецкор Юлія Ромашкевич про ранкове шоу на Суспільному

23 гру. 2020

З липня на всіх регіональних телеканалах Суспільного виходить прямоефірне шоу «Ранок на Суспільному». В кожному регіоні працює команда, яка розповідає локальні історії телеглядачам з усієї України: від Закарпаття — до Донбасу, від Чернігова — до Одеси. Спецкореспондентка Юлія Ромашкевич із UA: ДОНБАС розповідає країні про Донеччину.

Читайте також: Команда «Ранку на Суспільному» ініціює акцію добрих справ для дітей

Юліє, чому вирішили працювати у міжрегіональному шоу «Ранок на Суспільному»?

— На Суспільному я працюю вже кілька років. Коли в редакції нам запропонували спробувати себе у ранковому шоу, я взагалі не вагалася, хоча ще не до кінця розуміла, як воно буде виглядати, та що саме доведеться робити. Єдине, що розуміла, — тепер фокус моєї професійної уваги зміниться з проблем на досягнення. Так чи інакше, коли працюєш у новинах, то з чимось позитивним стикаєшся не так часто, тому в якийсь момент тобі здається, що навкруги лише брехливі та корумповані чиновники, війни, смерті та хвороби, а так хочеться довести, що у нашому світі залишилися добрі й талановиті люди, історії, що надихають, неймовірна природа і повсякденна краса. Чим тепер ми й займаємося.

Читайте також: Віктор Дяченко — новий ведучий «Ранку на Суспільному»

Які вони — ранкові історії з Донбасу? Яких героїв шукаєте? Які рубрики готуєте?

— Звичайно, наша головна рубрика як Донбасу — це «На лінії вогню». Але вона про іншу сторону війни. Про переселенців, які змогли розпочати життя з нуля. Про військових, які попри страшні будні в окопах залишаються добрими, світлими й творчими людьми. Про книжки, пісні, картини та інше прекрасне, що народжується під звуки розриву снарядів. І, звісно ж, про те, що надихає наших захисників — дружбу, родину та любов. 

Також ми знімаємо рубрику «Унікальна природа». Вона про особливих тварин і рослини, які можна зустріти на території України. А також про те, що треба робити, аби вони й надалі щасливо жили на наших територіях, а не поповнювали сторінки «Червоної книги». 

Разом з іншими регіонами ми знімаємо рубрики «Мандруємо із Суспільним» та «Історія в будівлях». І це для мене особлива любов. Бо всі звикли, що на Донбасі немає унікальних місць для подорожей, а ми старанно доводимо протилежне. 

Нещодавно ми почали знімати рубрику «Журналіст змінює професію». Особливо для мене це можливість спробувати себе у незвичних ролях. Не уявляю, коли б у мене ще з’явилася можливість навчитися бити тату або врешті-решт зрозуміти, завдяки чому ж моя улюблена кава така смачна. Але щоб рубрика була корисною не лише для мене, а в першу чергу для наших глядачів, у кожен сюжет я намагаюся додавати «секрет від майстра», який може бути корисним будь-кому у звичайному житті. 

Ну і звісно — лайфсторі. Про них можна розповідати годинами. У нас був і пенсіонер, котрий у свої далеко за 70 пробігає 100 км, і молодь, яка ще зі школи намагається змінити світ на краще. Всі вони — мої супергерої! 

Розкажіть про відеографа, з яким працюєте. Як побудована ваша робота?

— Я працюю у парі з Євгеном Яньком. І ми не лише справжня команда, але й хороші друзі. Це справді допомагає у роботі, бо ми можемо відкрито говорити один одному, що нам не подобається, що треба змінити чи навпаки, що виходить справді класно. 

Чи співпрацюєте зі спецкорами з інших регіонів?

— Не багато, але коли потрібна допомога, ще жодного разу ніхто не відмовив. Мрію, що колись ми все-таки побачимося всі разом офлайн!

Читайте також: «Ранок на Суспільному» відтепер виходить із сурдоперекладом

Як впливають карантинні обмеження на вашу роботу? Що хотіли б робити по-іншому, «якби не ковід»?

— Наприклад, саме зараз ми з відеографом на самоізоляції, бо контактували із колегою, у якої виявили ковід. Чекаємо на тести. Через це довелося скасувати й перенести низку зйомок. 

Взагалі-то іноді важкувато домовлятися з героями, бо зараз люди не хочуть пускати до себе додому через вірус. Та й взагалі спілкуватися із журналістами, які щодня контактують із багатьма людьми… люди бояться. 

Які плани на 2021? Яким мрієте бачити «Ранок на Суспільному» через рік?

— Упевнена, що цього року ми всі «набиралися досвіду», бо шоу нове. А отже, надалі будемо вдосконалювати свої навички й покращувати наші ефіри.