У Маріуполі розпочинається StartUp ГОГОЛЬFEST-2021 за медіапідтримки Суспільного

У Маріуполі розпочинається StartUp ГОГОЛЬFEST-2021 за медіапідтримки Суспільного

28 тра. 2021

Суспільний мовник — інформаційний партнер фестивалю сучасного мистецтва StartUp ГОГОЛЬFEST, який вже втретє відбувається у Маріуполі. Триватиме він три дні (з 28 по 30 травня) в офлайні й стане частиною масштабної програми в рамках проєкту «Маріуполь. Велика культурна столиця України 2021» від Українського культурного фонду. 

Читайте також: На регіональних каналах Суспільного покажуть соціальний мультсеріал «Всі, хто хотіли, поїхали?»

Концепція фестивальних заходів цього року сформована навколо теми пошуку ідеї  України у зв’язку із 30-річчям незалежності, каже президент фестивалю Владислав Троїцький.

Фестиваль передбачає театральну, освітню, візуальну та нічну програми. А спеціальною гранд-подією стане перформанс «Дорога додому» на трасі Маріуполь-Донецьк від Влада Троїцького та гурту «ДахаБраха»

«Місце проведення Site specific проєкту “Дорога додому” — траса Маріуполь–Донецьк. Там, зокрема, встановлять постійну інсталяцію “Древо життя” художників Дмитра Костюминського та Олексія Нужного. Тому квінтесенція проєкту — це гімн життю», — розповів режисер. 

За словами організаторів, музичну програму, яка в попередні роки відбувалася на головній сцені у Міському саду, тепер інтегрували до театральної програми, в зовсім іншому середовищі, з акторами, діалогами тощо. Змін зазнала і нічна сцена, участь у якій візьмуть як абсолютно нові команди, що з’явилися за минулий рік, так і ті, хто повернувся в Україну з-за кордону.

В суботу, 29 травня, на сцені ЦСМ «Готель «Континенталь» покажуть мюзикл від Dakh Daughters «Make Up» та прем’єру постановки «Alone» Владислава Троїцького, яку він написав і репетирував разом з акторами на карантині в онлайн-режимі.  Деякі вистави створені колабораціями, в яких залучені артисти маріупольської «Театроманії» та команда студентів з Берліна.

А в останній день фестивалю, 30 травня, на відвідувачів чекає Re: post-опера LE — мультидисциплінарний проєкт, створений до 150-річчя Лесі Українки разом з формацією Nova Opera, прем’єра якої відбулася 25 лютого цього року в Українському домі. Це буде унікальне поєднання натяків на популярну музику з елементами сучасної академічної музики, live-електроніки й архівних записів голосу Лесі Українки.

Освітня програма, за традицією, відбудеться у культурно-туристичному центрі «Вежа» та передбачає лекторії, екскурсії містом тощо.

Всі події фестивалю будуть проведені згідно з вимогами МОЗ у зв’язку з запровадженням карантинних обмежень. 

Нагадаємо, фестиваль StartUp ГОГОЛЬFEST проводився в Маріуполі у 2018 та 2019 роках. 2020 року фестиваль скасували через карантинні обмеження. 

GOGOLFEST — міжнародний мультидисциплінарний циклічний фестиваль сучасного мистецтва, який став національним проєктом, що розвиває культурну інфраструктуру, туризм та можливості регіонів. У 2019 році увійшов до 5 найкращих фестивалів Європи за рейтингом EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) та отримав офіційний лейбл. За час існування, з 2007 до 2021 р., GOGOLFEST відвідали 595 тис. глядачів, на 22 локаціях у 6 містах відбулося 4 тис. подій, в яких взяли участь 20 500 українських та 1200 закордонних митців з понад 40 країн світу.

Нагадаємо, UA: ДОНБАС разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (UA: Українське радіоUA: Радіо ПроміньUA: Радіо Культура) входить до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — UA: Суспільне мовлення.

Дивитися і слухати програми й стежити за всіма заходами і випусками новин Донбасу можна на сайті Суспільне | Новини Донеччини і Луганщини, на сторінці Суспільне Донбас у Фейсбуці, а також онлайн на сайті філії.