Ліси на Донеччині охоронятимуть ветерани ООC

4 гру. 21:28


Лиманські ліси потерпають “від чорних лісорубів”. Патрулювати їх зголосилися ветерани ООС разом із поліцією та працівниками лісгоспу — про це в ефірі телепрограми «Тема дня» на UA: ДОНБАС та Українське радіо “Пульс” розповів громадський активіст ГО “УБД” Антон Воронов.

- У нас підписаний меморандум про спільні дії з лісгоспом, в процесі — підписання з поліцією. Є невеликі складнощі, адже такі меморандуми може підписувати лише Головне Управління національної поліції в Донецькій області. За грантом дійсно буде закуповуватися квадрокоптер. З його допомогою нам легше буде виявити "чорних лісорубів". Лиманська громада — це 12 сільських рад, де понад 20 сіл. Ми будемо виїжджати в певний район із квадрокоптером, він підійматися на висоту 500 метрів, радіус його дії - 5 кілометрів. Це буде набагато ефективніше, нам не доведеться об’їжджати кожну посадку, шукати сліди від вантажних машин та куди вони ведуть, — наголосив активіст.

Як повідомила старша інспекторка сектору превенції Лиманського відділення поліції Яна Малюк, за незаконну вирубку в заповідних зонах передбачається кримінальна відповідальність.

- Незаконна вирубка дерев і чагарників у лісах, захисних чи інших лісових насадженнях, перевезення, зберігання, збут незаконно зрубаних дерев або чагарників, що заподіяли істотну шкоду, карається обмеженням волі на строк до 3-х років. Дії вчинені в заповідниках, або на територіях чи об’єктах природно-заповідного фонду, а також у лісах, що охороняються, карається обмеженням волі строком від 3 до 5 років, — розповіла інспекторка.

За словами керівника відокремленого підрозділу “Стоп корупції” в Донецькій області Володимира Рибалкіна, захищати ліси від правопорушників повинна поліція, а не активісти.

- Кожного разу, коли ми зустрічали «чорних лісорубів», 30 хвилин тільки їде поліція, тож ми фактично все вирішуємо між собою, хто прав, хто не прав, в будь-який спосіб. І коли поліція приїжджає, вона приїжджає за фактом. Приймає заяву, але потім ця заява далі в суд не йде. Це було ще у 2018 році, на 2 мільйони якоїсь шкоди, але зараз менша сума. Досі я хочу побачити, щоб запрацювала і прокуратура, і поліція, і не було таких випадків, коли активісти фактично захищають своїм тілом ресурси держави, — зазначив Рибалкін.

Подробиці програми дивіться за посиланням.

Інші випуски
Більше відео