На Донеччині зареєстрували 4 тисячі заяв про зміну місця голосування

14:51, 19 лют. 2019
 
На Донеччині зареєстрували 4 тисячі заяв про зміну місця голосування

До відділів Держреєстру виборців на Донеччині із заявами про зміну місця голосування звернулися 4 тисячі осіб. 

Про це в ефірі програми «Тема дня» розповіла начальниця відділу адміністрування Державного реєстру виборців Донецької облдержадміністрації Руслана Шевцова.

- Для людей, місце реєстрації яких на окупованій території, затверджена спрощена процедура зміни місця голосування. 7 лютого Президент підписав «Указ про перелік територій, тимчасово окупованих у Донецькій та Луганській областях», і, якщо, виборча адреса належить до окупованої території, то виборцю необхідно звернутися до Відділу ведення Державного реєстру виборців в тому місці, де він планує бути в день виборів і подати туди мотивовану заяву. До цієї заяви додається тільки паспорт громадянина України. Але, якщо, після звернення громадянина виявилося, що є розбіжності з Державним реєстром виборців (не збігаються ПІП, або є помилка в місці народження), виборцю пропонують написати заяву про зміну цих персональних даних відповідно до документів, що він пред’являє, – розповіла Руслана Шевцова.

За словами Шевцової, для всіх інших категорій громадян, потрібні ще й підтверджуючі документи. Заява про зміну місця голосування повинна бути мотивованою. Якщо людина перебуває тут через навчання, відпочинок у санаторії чи лікування вона може надати путівку, проїзні квитки, довідку з місця роботи, навчання тощо.

Також начальниця відділу адміністрування звернула увагу на те, що виборець, який переїхав з окупованої території та не включений до реєстру, може написати заяву на включення до Державного реєстру виборців у місці свого перебування. Після цього його місце голосування буде змінено.

Нагадаємо, кожен громадянин України на виборах Президента України має один голос. Виборець може використати право голосу тільки на одній виборчій дільниці, де він включений до списку виборців. Виборець реалізує своє право голосу під час виборів у порядку, встановленому Законом України «Про вибори Президента України».