СБУ заявила про блокування механізму фінансування «ЛНР»

12:38, 20 лют. 2019
 
СБУ заявила про блокування механізму фінансування «ЛНР»

На фінансуванні терористів викрили установу, яка забезпечувала незаконне переведення коштів клієнтів на підконтрольну українській владі територію та у зворотному напрямку.

Про це повідомили у прес-центрі Служби безпеки України.

Зазначають, що фінансовий центр мав 20 відділень та розгалужену мережу платіжних терміналів на тимчасово окупованій території. Операції здійснювали через Інтернет-банкінг, а готівку перевозили кур’єрами через лінію розмежування.

У банківських установах на підконтрольній території організатори оборудки відкрили майже 50 рахунків на підконтрольних осіб, доступ до яких мали через Інтернет-сервіси.

- За даними Державної служби фінансового моніторингу України загальний обсяг коштів нелегальної фінансової установи переведений тільки через національну платіжну систему перевищив 170 мільйонів гривень. З отриманих за надання «послуг» грошей ділки регулярно сплачували податки до так званого «бюджету ЛНР», - розповіли в СБУ.

- Під час обшуків, що були проведені у Києві та Сєвєродонецьку, у спільників «фінансистів» правоохоронці вилучили банківські картки, через які у банкоматах знімалася готівка для передачі клієнтам або кур’єрам, - йдеться в повідомленні.

Наразі, за інформацією спецслужби, рахунки фізичних осіб, які використовували для нелегальних фінансових операцій, заблоковані. Керівнику фінансової установи заочно повідомили про підозру в скоєнні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 110-2 Кримінального кодексу України (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України). Тривають слідчі дії для встановлення всіх причетних осіб.