На Луганщині створять НПП «Кремінські ліси»

11:52, 18 кві. 2019
 
На Луганщині створять НПП  «Кремінські ліси»

Учора, 17 квітня, Уряд підтримав Указ Президента України про створення на Луганщині національного природного парку «Кремінські ліси».

Про це повідомили у прес-службі Кабміну з посиланням на Міністра екології та природних ресурсів Остапа Семерака.

Розповідають, що національний парк був створений у 2009 році як НПП «Сіверсько-Донецький», і ліквідований за рік. За словами Семерака, Уряд підтримав Указ Президента «Про створення національного природного парку «Кремінські ліси», який тоді Вищий адміністративний суд України визнав незаконним.

- «Кремінські ліси» є найбільшим природним масивом лісів на сході України. Він розташований уздовж головної водної артерії Донецької і Луганської областей річки Сіверський Донець. Ця територія давно визнана цінним осередком збереження північних лісових видів рослин та тварин і входить до складу об’єктів Смарагдової мережі. Тут збереглися об’єкти історико-археологічної та культурної спадщини України. І природоохоронний статус допоможе зберегти цю унікальну територію на віки, – йдеться в повідомленні.

Загалом до території НПП «Кремінські ліси» включені 7269 гектарів земель державної власності, з яких 3121 гектар земель надаються природному парку в постійне користування.

Додають, що межах Кремінських лісів зафіксовані 944 види флори судинних рослин, 152 з яких є рідкісними, реліктовими і занесеними до Червоної книги України та міжнародних «червоних списків». Тут зустрічається 160 видів птахів, у тому числі червонокнижні – яструб коротконогий, могильник, канюк степовий, змієїд, лунь степовий, орлан-білохвіст, журавель сірий, пугач.

Уся територія національного природного парку розташована в межах територій, контрольованих Урядом України.