Відміна параду: «за» і «проти». Суспільне запитало у 100 військовослужбовців в усіх регіонах

13:14, 12 лип. 2019
 
Відміна параду: «за» і «проти». Суспільне запитало у 100 військовослужбовців в усіх регіонах

Журналісти Суспільного в усіх регіонах України розпитали 100 військовослужбовців, які беруть або брали участь у Антитерористичній операції та Операції об’єднаних сил. Це – 52 діючих військових та 48 учасників бойових дій, які уже не служать.

 

Кореспонденти Суспільного поставили одне питання: «Чи підтримуєте ви рішення Президента щодо відмови від проведення військового параду 24 серпня на День незалежності України?». Відповідь просили аргументувати.

Половина опитаних діючих військових відмовилися коментувати рішення Верховного головнокомандувача, частина висловились проти такого рішення на умовах анонімності, частина зробила це відкрито, частина рішення підтримує.

Ми не називаємо кількості тих, хто підтримав та висловився проти, бо наша вибірка не є репрезентативною. Цитуємо діючих військових, вказуючи регіони, які вони представляють.

Ті, хто не підтримують рішення Президента Володимира Зеленського не проводити військовий парад на День незалежності, мають такі аргументи.

 

Дмитро, учасник АТО (Донецька область):

– Хочеться не соромитися у висловах. Я вважаю, що відміна параду – велика помилка та плювок суспільству в очі. Святкування Дня Незалежності – один із способів нагадати про те, що у нас триває війна. Треба підтримувати наших військових, вболівати за них душею. Знову ж таки, парад – сигнал платникам податків куди йдуть їхні гроші. Парад – це можливість побачити тих, хто захищає та як це робить. Парад – це наше обличчя. І, думаю, 2-3 рази на рік можна і навіть потрібно було б проводити заходи із залученням військових.

Володимир, військовослужбовець 122 окремого аеромобільному батальйоні  батальйону, резервіст відповів нам письмово, і попросив передати дослівно, не змінюючи стилістики і слів написаних з великої літери (Донецька область):

– Парад до Дня Відновлення Незалежності України принципово потрібен, як приклад сили, стійкості і мужності Збройних силових структур нашої Країни, які стримують агресію московської федерації. Це яскравий приклад громадянам країни і агресору, що ми Держава, яка захищає себе і свої ідеали, що у незалежної Країни є її Армія, а у Армії є Країна, які одним цілим виступають за територіальну незалежність і вибір курсу європейського розвитку України.

Віктор Залевський, служить у морській піхоті ВМС ЗСУ (Херсонська область):

– Як військовослужбовець, я, звичайно, виконую накази свого керівництва, тим паче Президента, але, як громадянин України, я маю свою власну думку і я вважаю, що парад – це показ нашої міцності і для багатьох хлопців, які прийшли з АТО і ООС, це честь – пройти пліч-о-пліч зі своїми бойовими побратимами. Для дітей, які дивляться ці паради, це додаткова мотивація йти в армію і захищати свою Батьківщину. Тобто. як громадянин України, я не згоден з таким рішенням.

Не захотів, щоб його ім’я називали ветеран АТО, військовослужовець (Івано-Франківська область):

– «За» військовий парад, проти відміни. Це не серйозно, там якась премія по одній тисячі виходить на військовослужбовця з 300 мільйонів. Навпаки потрібно показувати, нарощувати свою військову міць, яка в нас є, в честь пам’яті полеглих героїв. Повинні брати участь в параді учасники бойових дій від 2014 року – ветерани. Я думаю, що зараз як ніколи потрібно демонструвати військову міць і що ми незламні духом.

Федір Капустинський, полковник ЗСУ (Рівненська область) «за» парад:

– Можливо, треба поміняти формат. Все одно хода буде. От в чому плюс зараз – туди підуть люди, які справді хочуть. Це зроблять волонтери, це зроблять ветерани. Все одно якесь дійство буде, але це буде від душі.

Військовий медик, зараз на передовій (Харківська область):

– Потрібний парад. Потрібний для тих хлопців, хто воював. Щоб “коробочка” їх пройшла. У 17-му році присилають хлопців на парад, вони різні, колишні військові. Я на них дивлюся, а хлопці – хто хворий, хто з переломами, пораненнями. І вони дивляться на мене, просять: “Док, зроби що-небудь. Будь-що. Тільки щоб ми пішли на парад”. В них сльози на очах стоять. Це потрібно.

Сергій Богукалець, лейтенант (Чернігівська область):

– «За» парад. Це підсумок діяльності військ за рік. Парад на День незалежності – це дуже символічно. Армія – символ незалежності, і інакше бути не може. І коли на 20-річчя Янукович відмінив, це було негативно сприйнято у військах. Відміна параду деморалізує війська. Для країни, яка воює, армія – це символ незалежності. Відміна параду на День незалежності – це максимальний удар і максимальна зневага до своєї армії.

Олександр Іваненко, лейтенант (Чернігівська область):

– Я не розумію взагалі, як можна скасувати парад. Для багатьох військових це визнання їх заслуг. Це ж не просто можливість показати військових людям. З фінансової точки зору підготовка військових не набагато відрізняється. У нас на продовольстві забезпечують що в ООС, що в тилу. Харчування витрачається те саме, форма абсолютно аналогічна. Для техніки – це навпаки зайва можливість привести до ладу і використати все для підготовки екіпажів. У 2016 році сам брав участь у параді. Служба зазвичай влітку, і рідко вдається потрапити на парад. Я б навіть і зараз взяв участь у параді, і не бачу нічого такого. Розказують, хлопці печуться на сонці місяць. Вибачте, але в ООС і пектися – не теж саме? Це і певний пропагандистський момент. На нас рівняються, як на певний зразок мужності.

Отець Григорій Ганзій, військовий капелан, зараз бере участь в ООС (Харківська область):

– Парад – це є горизонтальна комунікація армії та суспільства. Найголовніше, щоб показати Росії, показати суспільству, показати світові, що армія є. Вона здатна захищати. А якщо замість цього ми будемо показувати якісь лялькові театри, усі розлабляться. Мовляв, їм вже нічого не потрібно. І війни фактично немає. Проти скасування параду. В крайньому випадку, має бути парад хоча б учасників АТО. Масштабний. Хода.

Віталій Папушой, військовий медик з морської піхоти ВМС ЗСУ (Миколаївська область):

– Я за проведення військового параду. Він надихає військових. Потім приїжджаєш в якийсь з підрозділів, а там з гордістю повідомляють: "А наш отой екіпаж був на параді і своїм ходом поїхав у Київ і по дорозі заправлявся на цивільних заправках. Ото був фурор." Справа в тому, що їздили вони на парад з Волновахи на ракетній установці "Оса". Та й по заправках на ній розсікали. Для цивільних – це як дотик до війни, до військової праці. Люблю водити друзів на виставки військової техніки. Ну, і звісно що парад, це зустріч побратимів. Ні, таки треба і в цьому році парад, хоч і самотужки, але треба.

Анатолій Корнієнко, служить з 2014 року у 1-му батальйоні 25-ої повітряно-десантної бригади (Полтавська область):

– Я за парад. Я хочу, щоб увесь світ бачив, що в Україні є нормальна армія, одягнена, взута, навчена на високому професійному рівні. Ви ж бачите, який парад був рік тому: скільки людей було, всі раділи тому, що армія може захистити Україну. Я за те, щоб усе-таки парад був.

В’ячеслав Власенко (позивний «Філін»), полковник, командир 46-го батальйону Збройних сил (Львівська область):

– Важливо розуміти: чи доцільно проводити парад, чи ні. Моє діло воювати та виконувати накази керівництва. Проте, як на мене, коли на параді зустрічалися військові, фронтовики, їм вручали знамена – то підіймало бойових дух. Не думаю, що для держави то великі грошові втрати. Важливо показати всім країнам нашу боєздатність.

Дмитро Зарецький, командир роти 80-ї десантно-штурмової бригади (Одеська область) не зміг дати однозначної відповіді:

– З якоїсь сторони воно і правильно буде – матеріальна допомога військовим ніколи не завадить. А по поводу параду, я вважаю, зараз в нашій державі йде хоч і невизнана, але це війна. І парад він символізує силу держави. Тобто якийсь елементарний парад, я вважаю треба було б зробити. Я не можу вам точно сказати своєї думки, тому що і так нормально, і по-іншому нормально. Якщо вибирати між парадом і тим, що військовим по якихось там тисяч 20 вийде премії, то напевно краще премії. То більше буде мотивація. Краще ту техніку з парада… Тому що як в 14 році було, в Іловайську проблеми були, тоді воювали на ЗІЛах, на Уралах, які позабирали у сепаратистів. А вся нормальна техніка була в Києві, Це тоже не правильно.

Ті, хто підтримують рішення Президента не проводити парад, мають ось такі аргументи.

Ігор Климчук, солдат, проходить службу у Донецькій області:

– Парад мені не потрібен. Вважаю, що його давно потрібно скасувати. Це зайва трата грошей. Гроші мені зайвими не будуть. Та техніка, яка на параді, має бути тут, на передовій.

Олександр, військовий-контрактник (Вінницька область):

– Це дуже правильне рішення. І це рішення потрібно було приймати ще тоді, коли почалося АТО на Донбасі. Я вважаю, що не потрібно військовий парад влаштовувати в Києві тоді, коли йде війна в країні. Техніка і озброєння потрібні тут. А воно там на показі в Києві.

Микола Дмитрук, військовослужбовець ЗСУ, солдат  (Волинська область):

– З економічної точки зору, проведення параду передбачає залучення великої кількості осіб і коштів. Як на мене, це економічно невигідно, краще дати кожному військовослужбовцю премію. Це буде економічно вигідно. По-друге, у нас іде війна і проводити паради на День Незалежності чи в інші дні, я вважаю, недоцільно.

Віталій Кривцун капітан спецпідрозділу особливого призначення «Світязь» (Волинська область):

– Я ставлюся до цього позитивно у зв’язку з тим, що в 2014 році знаходився в Іловайську, коли по нас був жорсткий обстріл і проходив цей парад. Нам пообіцяли, що техніка прийде нам на підмогу, вона не прийшла, це по-перше. По-друге, ми війну не виграли, тому які паради, які пафоси?! Це такий собі «бенкет під час чуми». Краще, дійсно, дати премії хлопцям, які служать.

Станіслав Бізон, головний сержант батареї зенітно-ракетного артилерійського дивізіону 36 бригади морської піхоти ВМС ЗСУ (Дніпропетровська область):

– Як на мене, парад – показник того, що наша країна, наша армія, за певний час, за, безумовно, десятиліття набивала, посилювала і показує свої нові досягнення якісь, показує міць. Але моя особиста думка: те, що показують на параді, не відповідає ніяк правдивості, тому, що відбувається на даний момент на фронті. З цього – цей парад для мене безглуздо, це просто показник для людей, просто показуха, як на мене. Насправді, техніка, яка ходить на параді, її на фронті немає. Ці гроші краще б пішли на потреби, на потрібну справу. Відбудувати якусь лікарню, в якийсь фонд пожертвувати ці гроші, тим же самим переселенцям виплатити, пенсіонерам.  Як на мене, краще на це гроші пустити. Парад можна провести, але приурочити його пам’яті загиблих військовослужбовців, для тих, хто залишився інвалідами. Такий парад, я думаю, потрібно провести.

Андрій Бойко, заступник командира 90 аеромобільного батальйону імені Героя України Івана Зубкова у 2016-2017 (Кіровоградська область):

– Я був на параді у минулому році та позаминулому році, не як учасник, а як глядач. На мій погляд, нам парад необхідний, але як парад перемоги. І в тому форматі, в якому він проходив у минулі роки, я вважаю, що це марнотратство. А от те, що після параду так сором’язливо, був "Парад нескорених", тобто хлопці, які воювали, ветерани, учасники АТО самостійно збиралися і проходили після основного параду якось по задвіркам, це неправильно! Отакі паради треба проводити не тільки у Києві, а в кожному місті.

Олександр Сокірін – т.в.о. командира 55-го окремого автомобільного батальйону, зараз перебуває в зоні проведення ООС (Кіровоградська область):

– Це правильне рішення. Тільки щоб гроші були розподілені порівну між всіма, а не так: у кого більша зарплата, тому більше. Краще ці кошти перерахувати пораненим, якщо брати взагалі, дуже багато людей, які постраждали. То замість того парада можна людям допомогти, операції зробити військовим.

Військовослужбовець бригади тактичної авіації (Миколаївська область) на правах анонімності сказав, що підтримує рішення не проводити парад і навів свій аргумент:

– Я проти тримати рівняння перед таким президентом.

Військовослужбовець аеродрому, який теж відмовився, щоб його ім‘я називали (Хмельницька область):

– Я проти військового параду. Краще ці гроші хлопцям дати, сім’ям загиблих учасників бойових дій, дати гроші на квартири для учасників бойових дій. Ми на той парад дивилися вже не раз. Ми і так щодня можемо так пройтись. А в багатьох учасників бойових дій немає житла, квартир.

Тетяна Сідоренко, старший солдат медичної служби, служить за контрактом з 2017 року в 58-й мотопіхотній бригаді (Полтавська область):

 – Нині цей парад не потрібен. Аргументую це тим, що в цей парад вкладуть гроші. Усе для того, щоб просто хтось подивився. З передової знімається техніка, хлопців мучать муштрою через те, що вони повинні до цього параду готуватися, як мінімум, місяць. Я вважаю, що це гроші, викинуті в повітря. Краще, щоб ці гроші спрямувати на справу, на передову, дати хлопцям премії чи купити те, що необхідне на даний момент на передовій. Вважаю, що парад ми гулятимемо тоді, коли в нас буде перемога.

Олександр Ковальчук, полковник ЗСУ (Рівненська область):

– Це лишня трата грошей і ресурсів державних і військових. В час, коли йде війна в державі, я думаю, що це не потрібно. Вже парад проведемо в Луганську і Донецьку, коли визволимо. Це, щоб ви розуміли, два місяці 10 тисяч людей відірвані, займаються практично парадом. Включаючи техніку і особовий склад, тому думаю, що не потрібно. І це правильне рішення президента.

Владислав Степанець, військовослужбовець, перебуває в зоні проведення операції об’єднаних сил, 53-тя окрема механізована бригада ЗСУ (Черкаська область):

– Я не кажу, що взагалі не потрібно не проводити, але там витрачають дуже велику кількість коштів. Люди, які зі мною ще живуть, вони в принципі підтримують цю дію Президента. Тому що , мабуть, перший раз подумали про людей, як воно буде краще. Ось така моя думка. Їх потрібно проводити, але якось рідше, тому що на них витрачають дуже велику кількість грошей, яку ми могли б витратити на ту саму армію і взагалі тут щось збудувати.

Віталій Аверін, військовослужбовець 16-го батальйону 58 бригади (Київ):

– Я не розумію для чого цей парад? Хто хоче подивитися на військову техніку, нехай їде до зони ООС. Зекономлені гроші на параді президент обіцяв віддати військовослужбовцям. Нащо? Там буде максимум по 500 грн. нехай він краще віддасть їх на ремонт техніки, або інвалідам війни – хлопцям, що лишилися без рук та ніг. А цей парад взагалі ні до чого.

Військова, яка зараз перебуває в ООС, яка не захотіла, щоб її ім‘я називали (Киівська область):

– Мені байдуже на парад. Попередні роки не ходила його дивитись, через річницю подій в Іловайську. Але й не протестувала проти нього. Цього року – обурює, що замість параду пообіцяли грошову подачку армійцям. Краще б, якщо відміняють, то просто відміняють, без тих грошей на показуху.

Богдан Наривський, командир розвідувального відділу 74 окремого розвідувального батальйону (Дніпропетровська область):

–  На мою думку, було б краще, я згоден з ним, що він прийняв таке рішення, відмінити паради роздати гроші військовим, але як показує наша практика ці гроші не до всіх військовий дійдуть, в кращому випадку отримають генерали, премії собі повиписують, але задумка гарна і краще б, на мою думку ці гроші пішли б для поранених або сім’я загиблих. Це як один із варіантів, або побудувати будинки квартирні, і тим, хто має отримати квартиру з атовців, отримати б квартиру. Паради потрібно робити вже тоді, коли війна закінчиться , буде перемога. Зараз це не актуально, десь проводять паради, а десь хтось в окопах ще сидять і відстрілюються, гинуть, отримують поранення.

А ось як відповіли на питання ті, хто брав участь в АТО і ОСС, але наразі не служать.

Усього журналісти Суспільного попросили висловити свою думку 48 учасників бойових дій.

Ті, хто проти рішення Президента говорять зокрема таке:

Андрій Марчук, служив й батальйоні Кульчицького, голова громадської організації «Товариство воїнів АТО» (Херсонська область):

– Я вважаю, що це – помилкове рішення – відмінити парад у воєнний час, коли у нас йде війна. Я вважаю, це неправильно. Бо це виявлення нашої міці, нашої волі, того, що ми нічого не боїмося і дозволяємо собі в такий час демонструвати те, на що ми здатні, що ми маємо, що ми можемо відповідати агресору в такий час.

Ігор Кравець, служив у 81-й аеромобільній бригаді, працює у центрі допомоги учасникам АТО та військовослужбовцям при ОДА (Херсонська область):

– Парад – це демонстрація нашої української армії, її міцності, яка може дати відсіч будь якому ворогу. Гроші вони прийшли і пішли через кілька днів. Зробити парад цікавіше.

Анатолій Бевз, старшина, служив у 2015-2018 роках в третьому полку особливого призначення, звільнений у запас по закінченню контракту (Вінницька область):

– Багато хто воює. І воїни потребують цієї підтримки. І цей парад, як підтримка нашої чинної армії. Це, на мій погляд, дуже погана ініціатива його скасовувати. Тим більше не так багато він і коштує. 300 мільйонів. Там навіть не по тисячі гривень. Це по 500? по 200 гривень? А як допоможуть вони? Для багатьох військових потрібно тренуватися. Є свої проблеми. Але для моральної підтримки я вважаю, що потрібно було б. Показати країні, що її є кому захищати. Що країна вистоїть у цій війні.

Олег Репан, служив в 93 бригаді (Дніпропетровська область):

– Я категорично не сприймаю скасування параду. На мою думку, в умовах війни з Росією, таке скасування, власне кажучи, є дуже негативним стосовно і тих людей, які воювали, і тих, які залучені до протистояння російській агресії. Я особисто буду зв’язуватися зі своїми побратимами, і сподіваюся, що ми зуміємо зробити альтернативний парад. Тобто ми пройдемося центральною вулицею нашої столиці і ніхто нам цього не може заборонити. Цей парад, будь-який такий парад – це можливість для взаємодії тих людей які воювали, тих людей, які воюють, тих людей, які відчувають себе громадянами України. На жаль, це рішення президента позбавляє нас такої можливості.

Микола Марчишак, служив у 2014 році, солдат 51 механізованої бригади (Закарпатська область):

– Я “за” проведення парадів. Це символ мужності наших збройних сил, величі збройних сил. Збройні сили збільшуються, укомплектовуються новішою зброєю, новішою технікою. Звичайно, що це треба показувати людям. Люди повинні бачити, що у нас потужна армія, яка здатна захистити. Проведення параду – віддача шани ветеранам, які йдуть колоною під час параду. Це пам’ять про загиблих захисників України. Це пошана діючим захисникам України.

Тарас Кузь, секретар Івано-Франківської міської асоціації учасників АТО (Івано-Франківська область):

– Потрібно робити цей парад. Це незламність і сила українського народу. Це, знаєте, аж мурашки по шкірі, гордість за нас, за наших хлопців, настільки змужніли вони. І ті хлопці, які вже 5 років на війні, вони стали сильними чоловіками, достойними українцями, що реально ними можна гордитися, і своєю армією в повній мірі. Так само повно зброї. Показ нашої міці і сили. Аналітики інших країн дивляться наскільки ми злагоджені, наскільки в нас все це вдається, наскільки ми дружні і міцні. Тому особиста моя думка, що такі паради треба проводити однозначно, без варіантів.

Юрій Калиняк, служив в 92-й окремій механізованій бригаді (Львівська область):

– Я проти скасування параду, бо за наших обставин, парад – це демонстрація якихось наших намірів, нашої сили, нашої гідності, тому я, однозначно, за парад.

На умовах анонімності майор запасу, учасник бойових дій (Миколаївська область):

– "За", тому що в країні, яка воює, подібні заходи потрібні для підняття бойового духу.

Руслан Пивоварчук, служив у 92-й окремій механізованій бригаді (Хмельницька область):

– Я проти відміни параду. Але все рівно краще б гроші пішли на реабілітацію учасників бойових дій. Хай би було так. Але якщо ці гроші підуть невідомо куди, і ніде не будуть контрольовані. На мою думку, хай би ці гроші пішли на реабілітацію військових учасників бойових дій. Але я проти відміни параду.

Роман Жукотський, служив по мобілізації з 2014 до 2015 року в 15-му окремому гірсько-штурмовому батальйоні 128-ої бригади (Полтавська область):

– Я думаю, що парад потрібен. Дітлахи дивляться, яка в нас сильна держава, на те, що воїни – це нормально. Виходячи навіть з того, що гей-парад відбувся. На що буде дивитися підростаюче покоління, наші діти? Вони навіть не знатимуть, що в нас армія є. Такі могутні машини, славні воїни пройдуть – це нормально.

Олексій Захарченко, старший солдат, служив у зенітному дивізіоні 57-ої бригади (Сумська область):

– Проти відміни військового параду на День Незалежності. Я вважаю, що у воюючій країні має постійно підтримуватися патріотичний дух, має підтримуватися повага до армії.

Сергій Мусіхін, ветеран АТО, сержант, служив у 5-ій тактичній групі 81 десантно-штурмової бригади (Тернопільська область):

– Я не підтримую відміну, я за парад. Тому що, це одна з демонстрацій сили та міці наших військ проти агресії Російської Федерації на сході і в Криму. Парад для мене це демонстрація військової співдружності міжпідроздільної, тобто це сила і міць нашої армії, це спосіб демонстрації новітніх військових напрацювань в галузі побудови новітнього озброєння. Крім того, в лавах військовослужбовців, які крокують на параді йдуть найкращі представники військових частин. Крім того, в лавах йдуть душі загиблих солдат. Це демонстрація сили і єдності в першу чергу.

Іван Ракич, старший сержант, резервіст (Харківська область):

– Парад не потрібно скасовувати. Зеленський скасував проходження бойових колон. Я вважаю, що День Незалежності повинен супроводжуватися якимось масовим заходом патріотичним, в якому будуть задіяні люди, які воювали за Україну. Це учасники бойових дій, демобілізовані. Використання важкої техніки, на мою думку – зайве бряцання. Але показати дух необхідно. Я дуже за проведення параду, але формат цього параду може бути менш мілітарізованим, більше насиченим емоційно. Ми повинні розуміти, що патріотичне виховання має проходити тільки з візуалізацією. Як це креативно зробити, щоб воно “зайшло” – це вже робота піарщиків.

Артем Лукашук, учасник АТО, служив в 25-тій окремій повітряно-десантній бригаді (Черкаська область):

– Я більше проти скасування, ніж “за”. Хлопці, які самостійно хочуть пройтися по Хрещатику, хлопці-ветерани, діючі військові, я і мої побратими поїдемо теж. Щоб наш народ бачив, що ми цільна армія, що ті самі ветерани у будь-який час готові знову йти в бій та захищати нашу країну. Ми показуємо, що ми одна з найсильнішим армій Європи.

Денис Ломакін, лейтенант (Чернігівська область):

– Парад – це шана гідності тим військовим, які перебувають і перебували в АТО. Це дуже сильно піднімає моральних дух, дуже сильно піднімає віру в перемогу. Я вважаю, неправильно парад відміняти. Наскільки я знаю, парад все одно буде. Він буде складатися з добровольців і колишніх військових і тих військових, які приїдуть на ротації.

Іван Абрамов, позивний «Тотем», розвідник, добровольчий український корпус «Правий сектор» (Київська область):

– Я думаю, що потрібен, це свято, це День Незалежності, він має бути. Якщо його не проводити і казати, що ми ці гроші залучимо до бюджету, зекономимо чи спрямуємо в армію – це не погано, але я вважаю, що це пропаганда. Я намагаюся приїжджати, але не завжди виходить побачити навіть трансляцію, але якщо щороку нашому населенню не нагадувати, усі забудуть. Це потрібно робити. Я спілкуюся із переселенцями з Донбасу і вони дуже хочуть аби парад був. Інші люди, які не були на сході країни, дехто з них каже, що війни немає, їм байдуже. Потрібно нагадувати, що у нас війна, що у нас є армія, що у нас є держава в якій ви живете. Коли, кажуть, що це марнотрацтво, я вважаю, що це брехня.

Юрій П’ята, в 2014-2015 роках служив на Сході України, зараз голова Асоціації учасників АТО (Київська область):

 – Парад потрібен. Це бойовий дух. Для ворогів є чим відповісти. Це, насамперед, престиж держави. Якщо не хочеш годувати та розвивати свою армію, будеш годувати та розвивати чужу. Україна понад усе. Це моя позиція.

Павло Славінський, військовий капелан (Чернігівська область):

– Два роки тому я був проти параду, це був такий хайп. Але я змінив свою думку стосовно параду. Він відображає те, як виглядає армія. За останні кілька років армія сильно змінилася і крайній парад був дуже яскравий і гарно представлений. Для пересічних громадян саме парад показує боєздатність і вигляд армії. Якщо взяти світовий досвід і таку країну, як Ізраїль, де воюють завжди – паради в них не відміняються. І моя думка на сьогодні – парад потрібен. І потрібен він не військовим, це зайвий клопіт. Парад потрібен для громадян, бо зараз ми трішки забули, що є війна. А парад показує армію.

Вадим Мазніченко, учасник АТО, служив в Черкаському територіальному батальйоні, в окремій повітряно-десантній бригаді (Черкаська область):

– Я вважаю, що парад повинен відбутися в цьому році й надалі відбуватися. Бо це наша міць. Так ми показуємо агресору, що в нас є війська, що в нас є техніка. І це підтримує дух, взагалі, усіх ветеранів. Це ви уявляєте, коли-от на параді йдуть наші хлопці, усі види військ із військовою технікою. Це підтримка духу бойового йде. А якщо його просто відмінять. Що таке гроші? Лише тимчасове задоволення. Це навіть не підтримка бойового духу. Парад повинен бути однозначно.

Кирило Золотарьов, старший солдат, звільнений через поранення у 2014-му (Харківська область):

– Я вважаю, що це неприємний, неправильний крок. Це сигнал, яким головнокомандувач красиво посилає. Якщо трошки прикинути суму, це десь максимально півтори тисячі гривень, адже він назвав дуже широке коло людей. І це виглядає, як тримайте-відчепіться. Парад – це символ. А ми міняємо символ на популізм. Є те, що для нас вартує. Не 1000 гривень, не популізм. Те, що варто. Символ можна міняти лише на інший символ.

Андрій Букін, старший солдат, служив в батальйоні ім. Генерала Кульчицького (Сумська область):

– Я вважаю, що парад потрібен, тому що це підняття бойового духу не тільки солдат, але й всієї країни. Щодо премії і грошового забезпечення солдат на зекономлені кошти. Я читав аналітику, і це виходить не більше 1200 гривень, якщо поділити на всіх порівну. Це не такі вже великі кошти, щоб відмовитись від параду.

Володимир Баланович, солдат, служив у батальйоні імені генерала Кульчицького (Рівненська область):

– Навіть якщо це вимагає великих грошей, його все одно треба проводити, тому що треба показувати нові озброєння, наші війська. Є багато хлопців, які служать – курсанти, контрактники. В якості заохочення в їхній службі – участь в параді. Серед моїх знайомих є такі, які брали участь. Це приємно, хоча це тяжко їм. Я думаю, що в якості заохочення військових. Не все ж тільки в грошах, не все ж тільки в тих преміях. Я вважаю, що паради треба. В якому вигляді – питання до бюджету, який нам дозволяє. Але так показово казати, що ми не будемо проводити парад, а замість цього кинемо поїсти – 300 мільйонів дамо. А якщо врахувати, що це на всіх військових, то це, виходить, не такі вже й великі премії. Особливо якщо зважити, що найбільші премії будуть тим, хто й так найбільші зарплати отримують.

Іван Шимко, солдат, служив у 128-ій гірсько-піхотній бригаді (Закарпатська область):

– Я вважаю, що потрібно проводити такі паради військові, щоб ми могли вшанувати пам’ять загиблих, які воювали на сході країни, та підтримати зараз тих військових, які знаходяться в зоні ООС.

Руслан Кашаюк, ветеран АТО (Волинська область):

– Я радий, що вийшло, як вийшло, буде достойний парад: вийдуть добровольці і не тільки, волонтери. В 2014 році багато були незадоволені, бо були трагедії. Але в цілому, у воюючій країні, повинен бути. Я думаю, що так буде добре, коли вийдуть люди, які багато робили, і хлопці із ЗСУ, буде новий формат параду.

Ігор Шепітко, старшина, третій полк спеціального призначення, служив у 2015-2016 роках, звільнений у запас по закінченню контракту, резервіст (Вінницька область):

– Я, як військовий, як АТОвець, відношуся до військового параду на День незалежності, як до герба, як до гімну, як до символу України. Сьогодні він скасовує парад, завтра він змінить текст гімну, потім герб йому не сподобається. Парад — це підняття бойового духу. щоб народ, який втомився від війни, щоб бачив, що у нас є армія, що у нас є люди, які в принципі не готові лиш сидіти і набивати собі шлунки, і плакати про зубожіння, які можуть захищати країну і вміють воювати. Тому що я ж бачу ситуацію. Дивлюся на молодь, якій абсолютно по барабану війна, служба. Коли, я був у АТО, середній вік у нас був від 40 до 45 років. А військово-патріотичне виховання можливо хоч якусь струну молоді зачепить.

Ростислав Мишковський, служив в 30-тій окрема механізована бригада (Чернівецька область):

– Парад проводити треба, бо це, насамперед, шана тим хлопцям, які загинули в боях за незалежність України. Плюс шана ветеранам, які також воювали за незалежність і тим хлопцям, які на даний момент захищають її терени. Вони планують і солдатам строкової служби надати кошт, і тим хлопцям, які воюють на передовій і це буде премія до 2 тисяч гривень, і я так думаю, що це невеликі кошти і хлопцям було б важливіше показати людям, що армія існує.

Ілля Шполянський, учасник бойових дій, голова ГО "Асоціаця інвалідів та учасників АТО" (Миколаївська область):

– Проти парадів і марних трат. Але вважаю, що в цьому році парад треба провести, адже та форма, в якій його відмінили, мене не влаштовує.

Євген Яранцев, жив у Феодосії, у травня 2014 виїхав з Криму, служив в батальйоні "Айдар", командир штурмової групи, командир протитанкової батареї (Крим):

 – Я проти проведення параду в мирній країні. Але в країні, яка воює, парад – це звіт влади перед народом про стан армії. Тому я – за парад. Я пам’ятаю стан армії в 2014 році. І я бачив парад в минулому році. І я, як громадянин України, задоволений, що армія ходить в новій формі, з новою зброєю і з діючою технікою. До того ж, новою технікою. Тому, оскільки ми воюємо, я – за парад.

Сергій Вікарчук жив у Євпаторії, в 2015-2016 роках служив у секторі “М” - Маріуполь, в 21 батальйоні "Сармат" 56-тої Маріупольської бригади – мотопіхота (Крим):

– Я вважаю, що такий парад має право на існування. Він підтримує як бойовий дух там на лінії фронту, так і тих, хто тут людей і мотивує нові покоління до виконання своїх почесних обов’язків перед своєю країною і громадянами. Для мене парад – це можливість показати і міць армії, і чого ми досягли від точки "А" до точки "Б" дійшовши, і я взагалі не розцінюю позитивно ініціативу нашого цього президента. І чесно вважаю, що це абсурдне популістське рішення, направлене тільки на електорат його і все. Для мене дуже важливо, щоб в армію приходили нові покоління, нові люди, замінювали солдатів, ветеранів, і хлопці, які пройшли горнило війни, могли повернутись, відпочивати, а нові покоління могли продовжувати захищати нас від агресорів. Парад – це можливість показати, що це не страшно, наблизити армію, показати, що вона міняється в позитивну сторону. У неї багато ще проблем, але з урахуванням того, що я пам’ятаю часи, коли за 30 гривень я виконував свій обов’язок в місяць, і скільки сьогодні платять хлопцям в місяць і наскільки обмундирування змінилося, зброя змінилася, підходи міняються. Треба наближувати армію, людей між собою, щоб вони спілкувалися. Щоб не відштовхували армію від себе.

Не захотів, щоб його ім‘я називали – ветеран АТО, захисник Донецького аеропорту, служив у 122 окремому аеромобільному батальйоні (Рівненська область):

– Підвищення рівня матеріального забезпечення військовослужбовців повинно проводитись планомірно, згідно чинного законодавства через Міноборони і закони, щоб це не були одноразові подачки, щоб не зіграти цим на руку ворожій стороні. Парад, в принципі, повинен бути. Бо люди перестають звертати увагу на війну, на поранених, на загиблих.

Президентську заяву підтримали ті учасники бойових дій, які мають такі аргументи:

Максим Зайченко, керівник Запорізького об’єднання ветеранів АТО та бійців ОЗСП «АЗОВ» (Запорізька область):

 – Моя особиста думка, що бойову міць в час війни необхідно перш за все показувати на фронті. І якщо ці кошти українського оборонпрому військової сфери будуть направлятися саме на покращення бойової міці на фронті, це буде краще ніж витрачати кошти для проведення показових якихось виступів на цивільних площах. Тому, в принципі, я нічого поганого в цьому не бачу. Єдине, треба дивитись комплексно, а не з точки зору буде парад чи не буде. 

Олег Шварц, служив у добровольчому батальйоні «Херсон», керівник громадської організації «Об’єднання учасників бойових дій та волонтерів АТО» (Херсонська область):

– Парад потрібно проводити на день Перемоги, коли ми виграємо цю важку, затяжну війну з сусідською агресією. Тоді можна провести святковий парад і продемонструвати усьому світові силу нашої армії, силу нашого духу, міць і єдність нашого українського народу в боротьбі з агресором. А проводити паради щороку, при тому що у наших солдат на передовій відсутні елементарні побутові умови, і техніка, на якій вони воюють, зразка вісімдесятих років минулого століття, і показувати одиничні зразки техніки на параді. Я думаю Президент правий. А щодо премій, тяжка праця повинна бути оцінена. Солдат, який ризикує своїм життям, заслуговує на дяку. Не за гроші він служить, він служить заради обов’язку патріотичного, але заохочувати його треба, щоб його родина була забезпечена».

Василь Галей, служив у 30-ій окремій механізованій бригаді (Чернівецька область):

– Я “за” те, щоб цей парад відмінили, тому що на даний момент триває війна, і я рахую, що цей парад недоречний. І взагалі маса інших заходів, я не кажу, щоб зробили траур, але мають бути якісь обмеження.

Олександр Серватович, служив в АТО, старший лейтенант медичної служби (Волинська область):

– Я абсолютний противник параду. У воюючій країні, яка знаходиться в стані війни, пишно паради не проводять. Їх проводять після перемоги і коли в країні все добре та спокійно, а не коли треба на війну забезпечувати порядок, коли наші військові частини на 50% недоукомплектовані, коли не поміняли військову техніку, яка із 60-80-х років працює, ми досі ладнаємо “чудо-йудо, Бог зна що”, а нова пішла, в основному, в нацгвардію. То я не знаю чим нам треба хвалитися. Нам треба вирішувати питання війни, а тоді займатися парадами. Тому поки ми у стані війни, паради проводити не можна. Згадуючи 2014-й рік, коли одні дурні на сцені малюються, а інші хлопці сотнями гинуть. Не для нашої країни такі ганебні паради.

Віталій Кейда, старший солдат, служив у 46-му окремому штурмовому батальйоні (Дніпропетровська область):

– Особисто моя думка на те, що зараз в країні така криза і біда, тому я думаю, що краще було б, щоб президент роздав ці кошти нужденним, потребуючих в цих коштах, без параду. Парад ми зможемо провести ще не один рік, це особисто моя думка. Краще роздати кошти на нужди, потреби людей. Соціальні мережі бурхливо говорять про поранених, багато і госпіталізовано, госпіталям потрібна допомога і дуже багато покалічених хлопців, яким потрібні протези, членам сімей загиблих, поранених бійців, які неспроможні заробляти кошти, а ті кошти які виділяє держава їх не вистачає, на жаль не вистачає. То я думаю, що доцільно було б дійсно роздати кошти.

Олександр Швецов, молодший сержант, служив у зоні АТО в 2014-2016 командиром розвідвідділення, був поранений (Житомирська область):

– Я проти параду. Вважаю, це порожньою витратою грошей з державного бюджету. Ефективніше ці гроші витрачати на лікування поранених на війні військовослужбовців. Краще хай люди отримають гроші, аніж робити цю показуху.

Едуард Мальований, старшина, служив у батальйоні "Київська Русь" (Житомирська область):

– Вважаю недоречними паради воєнної техініки у цей час нашої історії. Хлопці гинуть там на війні, а ми тут на весь світ бойову техніку показуємо. Доречнішим я бачу у День Незалежності провести патріотичну ходу головними вулицями Києва, в якій візьмуть участь, зокрема, ветерани АТО, їхні родини, члени родин загиблих воїнів. Для об’єднанння нації це матиме кращий ефект.

Олексій Замковий, учасник бойових дій, (Івано-Франківська область):

– Я вважаю наступне: якщо президента обрали 73% українців і він уповноважений такою кількістю людей приймати такі рішення, то чому ні? Я маю прислухатись до позиції Президента. По-друге, він володіє більшою інформацією про доцільність проведення цього параду. У цій ситуації, враховуючи ці складові, він прийняв таке рішення. Він є головнокомандувачем. І я прихильник того, що нехай буде парад уже після закінчення війни, коли українські “коробки” пройдуть по окупованих територіях, а ще краще – по Червоній площі. Я розумію, що іронія, але саме така позиція. Президент – перша особа в державі. У час війни я не прихильник анархії, ворожнечі, розподілу людей на прихильників і тих, хто проти. Кожного року перед парадами ці питання піднімаються і ділять країну на різні табори. Я просто хочу, щоб це припинилося.

Юрій Вовкогон, служив у добровольчому українському корпусі “Правий сектор” (Львівська область):

– Я не є прихильником військових парадів, в принципі, є якась логіка у військових парадах під час війни, але я проти цих парадів.

Олександр Таран, старший сержант 8-ої окремої Полтавської автомобільно-санітарної роти, служив добровольцем 2014-2015 роках (Полтавська область):

– Був гарний парад під час Іловайська. Тоді техніку показали, а хлопців “вибили”. Зараз ці гроші, які на парад, дали б краще на армію. Паради будемо проводити, коли житимемо всі, як в Швейцарії: і пенсіонери, і молоді. А тут: день міста, день пива, день галушки, день ще чогось. Знайшли дні, щоб відзначати. Там  хлопці по коліна в багнюці «бродять», щодня одного-двох “кладуть”, а тут паради проводять. Правильно він зробив, що скасував. Не час парадам.

Михайло Баланович, старший солдат, Служив у батальйоні імені генерала Кульчицького у 2014-2016 роках (Рівненська область):

– Двояке відчуття. З однієї сторони, звичайно, хочеться, щоб був парад, щоб була гарна картинка, піднесення таке, і техніку показати. Але з іншої сторони я так думаю, що військові паради – це пережиток радянський. Якщо він заявив, що він відніме парад і тих 300 мільйонів гривень роздасть солдатам, які реально там, на премії, то я вважаю, що це буде краще. Насправді військовий парад в країні, яка ще воює, яка ще не перемогла, на мою думку, я проти парадів. Оце буде наш парад перемоги, коли сім’ї загиблих і сім’ї поранених, людей з інвалідністю після війни будуть достойно жити.

Андрій Столяров, учасник бойових дій у 2014, 2016, 2017 роках, сержант (Тернопільська область):

– Я не підтримую проведення параду, незважаючи на те, що це здається демонстрація сили. На жаль, це є все фікція. На цей парад відбирають, по крайній мірі з нашого батальйону, тактичної групи відбирали хлопців не нижчих, ніж 1 метр 80 сантиметрів. А служать там хлопці і низького росту, і високого росту. Це є двохмісячна муштра, наскільки я пам’ятаю на Житомирському аеродромі. Щодня вони крокують, аби показати, які вони всі красиві. Я вважаю, що це просто показуха. Крім того, я не бачу, що святкувати. Незалежності в країні я не відчуваю. Далі йде війна. І ми по-суті займаємось окозамилюванням. Так воно красиво, воно добре, але я не бачу змісту його проводити, по крайній мірі в той час, коли в країні йде війна.

Сергій Широкорад, учасник АТО (Одеська область):

– Дуже двояке враження від цього: я не можу так сказати, чи за, чи проти. Я вважаю, що потрібен ветеранський парад, фронтовиків, але це може бути дійсно й парад, зроблений волонтерським чи громадським шляхом. А військовий парад, на який буде витрачено сотні мільйонів, – я вважаю, що це не потрібно, тому що це гроші, які підуть не на парад, а комусь у кишеню.

Максим Осадчук, позивний «Історик» до 2014-го жив у селі Малоріченське, Крим. Зараз живе у Львові. Солдат, заступник командира відділення. Служив у батальйоні "Айдар" добровольцем. в 2014-2015-х роках (Крим):

– Для себе не можу однозначно сформулювати ставлення до скасування параду. З одного боку це дійсно – невиправдні витрати з боку державного бюджету. З іншого боку, в умовах проросійського реваншу провести повноцінний військовий марш в центрі столиці було б корисно, і це було б символічно і правильно. Але якщо, як каже Президент Зеленський, справді ці гроші підуть на премії військовим, хоча на мою думку, їх краще було б пустити на переобладнання технікою однієї конкретної військової частини. Це було б непогано. Тобто, моє ставлення воно не однозначне.