Мільйонні збитки: у «Нафтогазі» проти здешевшання газу для Луганської ТЕС

8:58, 15 сер. 2019
 
Мільйонні збитки: у «Нафтогазі» проти здешевшання газу для Луганської ТЕС

Рішення про постачання газу на Луганську ТЕС за ціною майже на 40% дешевшою за поточну, яке 14 серпня під час засідання ухвалив Уряд, є спробою приховано субсидіювати приватну компанію.

Про це повідомили у прес-службі НАК «Нафтогаз України».

За інформацією корпорації, Кабмін зобов’язав постачати газ на Луганську ТЕС, яка входить до холдингу ДТЕК, за ціною 2,895 тис. грн за тис. куб. м.

- Ця постанова є спробою здійснити приховане субсидіювання приватної компанії з державного бюджету. В цьому році 90% прибутку Нафтогазу за 2018 рік згідно урядового розпорядження були перераховані до державного бюджету. Змушуючи Нафтогаз постачати газ приватній структурі за штучно заниженою ціною, уряд позбавляє доходів державний бюджет 2020 року, - йдеться в повідомленні.

Виконання урядового рішення, як додають у НАК «Нафтогаз України», у серпні спричинить збитки для компанії у розмірі понад 100 млн грн. У зимовий період із зростанням ринкових цін та обсягів споживання сума збитків буде сягати 250-300 млн гривень щомісячно.

- Сьогоднішнє рішення уряду дискримінує інші, у тому числі державні, ТЕС України, які не мають подібних преференцій. Воно створює небезпечний прецедент прямого втручання держави у відносини між суб’єктами господарювання та підриває ринкові засади функціонування енергетичного ринку України, - зазначили у прес-службі.

У 2018 році Луганська ТЕС вже мала аналогічні проблеми, пов’язані з припиненням постачання вугілля. Тоді за рекомендацією уряду НКРЕКП встановила додатковий платіж на користь ТОВ «ДТЕК Східенерго» для покриття додаткових витрат ТЕС, пов’язаних з виробництвом електроенергії з використанням газу.