Верховна Рада проголосувала за зняття депутатської недоторканності

13:13, 3 вер. 2019
 
Верховна Рада проголосувала за зняття депутатської недоторканності

Верховна Рада ухвалила Закон України «Про внесення змін до статті 80 Конституції України щодо недоторканності народних депутатів України» №7203. Це рішення підтримали 373 народні депутати України, передає прес-служба Верховної Ради України.

Окрім Президента України Володимира Зеленського, який закликав депутатів підтримали законопроект, виступила заступниця голови Комітету з питань правової політики Ольга Совгиря.

Вона поінформувала, що законопроект пропонує викласти статтю 80 Конституції України у новій редакції, що скасовує положення, за якими народним депутатам України гарантується депутатська недоторканність, тобто народні депутати України не можуть бути без згоди Верховної Ради України притягнені до кримінальної відповідальності.

- Давайте доведемо всім, що законом є воля 90% громадян України, які проголосували за зняття депутатської недоторканності на всеукраїнському референдумі ще у 2000 році. І давайте приведемо у відповідність до принципу верховенства права нашу Конституцію, - зазначила Совгиря.

За результатами обговорення Верховна Рада ухвалила в цілому Закон України «Про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України)» №7203. За це рішення проголосували 373 народних депутати. 

Додають, що закон набере чинності з 1 січня 2020 року.