Зеленський підписав указ про створення національного природного парку на Луганщині

11:17, 11 вер. 2019
 
Зеленський підписав указ про створення національного природного парку на Луганщині

Президент України Володимир Зеленський підписав Указ №678/2019 Про створення національного природного парку "Кремінські ліси".

Документ оприлюднили 10 вересня на офіційному сайті Глави держави.

- З метою збереження, відтворення і ефективного використання цінних природних комплексів та об’єктів басейну річки Сіверський Донець, що мають важливе природоохоронне, наукове, естетичне, рекреаційне та оздоровче значення, відповідно до статей 53 та 54 Закону України "Про природно-заповідний фонд України", - ідеться в Указі.

Зазначають, що до території національного природного парку "Кремінські ліси" включать 7 269 гектарів земель державної власності. Частину з них вилучать у землекористувача - держпідприємства "Кремінське лісомисливське господарство", а частину передадуть без вилучення.

Документом також передбачається скасувати Указ Президента України від 11 грудня 2009 року № 1040 "Про створення національного природного парку "Сіверсько-Донецький". Кабмін має затвердити у 6-місячний строк Положення про НПП, а до 2021 року - розробити проекти землеустрою та організації території.

Нагадаємо, національний парк був створений у 2009 році як НПП «Сіверсько-Донецький» і ліквідований за рік. Вищий адміністративний суд України тоді визнав незаконним Указ Президента про його створення. 

17 квітня цього року Уряд знову підтримав Указ Президента України про створення на Луганщині національного природного парку «Кремінські ліси».