СБУ викрила завербованого «спецслужбами ЛНР» іноземця

15:36, 9 жов. 2019
 
СБУ викрила завербованого «спецслужбами ЛНР» іноземця

Контррозвідники Служби безпеки України викрили факт вербування громадянина однієї з країн Близького Сходу представниками так званого «міністерства державної безпеки ЛНР».

Про це повідомили у пресцентрі СБУ.

Оперативники спецслужби встановили, що випускник луганського вишу періодично відвідував тимчасово окуповану територію у приватних справах. Під час останнього візиту при перетині лінії розмежування через КПВВ «Станиця Луганська» іноземця затримали представники «спецслужби» бойовиків.

- У кайданках та з мішком на голові люди в масках відвезли його до підвального приміщення, облаштованого під тюремні каземати. Три доби іноземця утримували у в’язниці, не висуваючи конкретних звинувачень. Згодом під тиском загроз фізичної розправи бойовики змусили іноземного громадянина погодитись на конфіденційну співпрацю, - йдеться в повідомленні. - Він мав збирати для них інформацію про інших мешканців країн Близького Сходу, які перебувають чи відвідують ОРЛО або мають бізнес на підконтрольній українській владі території.

Після повернення іноземця з так званої ЛНР співробітники української контррозвідки викрили цей факт. Чоловік надав правоохоронцям свідчення щодо обставин свого перебування у катівнях «МДБ» та вербування терористами.

З початку 2019 року, додають у повідомленні, контррозвідники СБУ виявили на Луганщині вже декількох вихідців з Близького Сходу, завербованих так званим МДБ ЛНР, для збирання на території України відомостей стосовно своїх співвітчизників.

За інформацією СБУ, виконання іноземними громадянами завдань «спецслужб» проросійських терористів може призвести до кримінальної відповідальності за ст. 114 Кримінального кодексу України (шпигунство), яка передбачає покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 8 до 15 років.

Нагадаємо, 3 жовтня СБУ заявила про спробу вербування іноземця представником «МДБ ДНР».