Колишня заручниця "ДНР" в суді домагається компенсації

20:21, 6 лис. 2019
 
Колишня заручниця

Після повернення з клінічної лікарні Феофанія й надання лікарняних листів екс-ув’язнена "ДНР" Ольга Політова дізналась, що знаходилась у відпустці без збереження заробітної платні на період проведення АТО з 18 листопада 2018 року до звільнення з полону. Надалі з’ясувалось, що жінка звільнена зі свого місця роботи у лікарні.

Про це вона розповіла в прямому ефірі програми «Тема дня».

У полоні лікарка провела 2 роки. Після звільнення вона подала до суду, аби медичний заклад компенсував їй заробітну плату за два роки ув’язнення.

- З рішенням Донецького апеляційного суду я не погоджуюсь, тому що на той час, коли була затримана незаконними збройними формуваннями, я працювала в комунальному некомерційному підприємстві Центр первинної медико-санітарної допомоги Ясинуватської райради. Працювала я в Очеретиному, а проживала в Донецьку. При поверненні додому 13 листопада мене затримали на блокпосту Червоний Партизан, - сказала Ольга.

5 листопада Донецький апеляційний суд міста Бахмут відмовив лікарці у виплаті грошової компенсації у розмірі 185 тис. 907 грн.

Юрист правозахисної групи "Січ" Володимир Плетенко повідомив, що законодавством для цивільних колишніх полонених ОРДЛО взагалі не передбачено виплату заробітної плати за час, коли вони там перебували.

- Кожен суд, коли є пробіли в законодавстві, використовує або принципи права, або практику Європейського суду. Тому вони діють відповідно до того законодавства, яке діє на той час, коли звертаються до суду. На жаль, жодного законодавства, яке б захищало колишніх цивільних полонених, немає, - каже Плетенко.

При тому, що Політова незадоволена рішенням суду, її обурює ще й той факт, що відповідач не з’являється на судові засідання:

- Представники лікарні ні на один суд першої інстанції, ні в апеляційний суд не приїздили. 15 жовтня було перше засідання. Директор комунального некомерційного підприємства Білих написав заяву, що він не буде присутній через зайнятість проведенням огляду населення "сірої зони". Надіслали навіть план-графік огляду населення. Директор не повинен проводити огляд, бо він є керівником, він направляє і скеровує роботу та складає плани.

За словами юриста, він буде оскаржувати рішення апеляційного суду в касаційній інстанції та подавати новий позов.