Протест українських аграріїв: що вимагають

15:37, 12 лис. 2019
 
Протест українських аграріїв: що вимагають

11 листопада у 13 областях країни аграрії вийшли на автомагістралі з акцією протесту #НіРозпродажу України. Учасники виступили проти розгляду у Верховній Раді законопроєкту щодо ринку землі. Чому аграрії проти земельної реформи та чи потрібні Донбасу земельні зміни в ефірі телепрограми «Тема дня» на UA: ДОНБАС  та Українському радіо “Пульс”  розповіли  аграрій Дмитро Козацький та заступник голови Громадської Спілки «Всеукраїнська Аграрна рада» Денис Марчук. 

- Аграрій, це не той радикально налаштований бізнес, що виступає проти всього. В нього є чітка зрозуміла позиція, яку ми доносимо. Вона полягає в тому, що в Україні обіг земель має включати в себе певну етапність. На першому етапі ми виправляємо ті технічні помилки, що сьогодні в нас існують. В кадастрі, в реєстрі речових прав, в реформуванні органів судової гілки влади, правоохоронних органів. Ми говоримо про те, що в Україні має бути напрацьована фінансова система підтримки для малого й середнього бізнесу, - сказав заступник голови Громадської Спілки «Всеукраїнська Аграрна рада» Денис Марчук.

За словами Марчука, найбільшою проблемою наразі залишається тіньова оренда землі.

- Ми виступаємо за послідовну, виважену реформу. Те, що в Україні на сьогоднішній день є тіньова оренда скупівлі цієї землі, це - факт. Але ми, як спілка, надаємо пропозиції, як це можна було б вирішити. Тому що фактично зі 142 мільйонів гектарів землі, 20 мільйонів дійсно обробляється в тіні. Й ми говоримо, чому офіційний бізнес, що сплачує податки, соціальну допомогу на місцях, що сьогодні тягне економіку країни, створюючи 17% ВВП, повинен робити це самостійно? А яких ось 20 мільйонів гектарів землі, з них не сплачуються податки, на них хтось заробляє кошти, то ми кажемо, шановний Уряд, шановна Верховна Рада України, може досить давати можливість цим чорним махінаціям, давайте виводити їх в білу, хай вони теж сплачують податки. І тут ми з вами знайдемо в рік додатково порядку 30 мільярдів гривень, якими б можна наповнювати бюджет. Тому ми категорично проти цих схем, - додав Марчук.

Аграрії Донбасу виступили проти ринку землі в тому вигляді, в якому він існує тепер. Про це вони заявили на форумі, що відбувся у Святогірську.

- Минулого тижня був аграрний форум, проведений у Святогірську, де були присутні аграрії з усього Донбасу - з Луганської та з Донецької областей. Всі виступають проти ринку землі, особливо в тому вигляді, що сьогодні пропонується урядом. Але, чому не підтримали, одне з питань було. Розумієте в чому справа, усвідомлення того де ми знаходимося, ми ж не в Хмельницькому. Розумієте? Сьогодні ми кому перекриємо дороги? Адміністрація Донецька і Луганська не в змозі впливати на якісь речі. А от створити проблеми військовим, які сьогодні рухаються, або поліція, яка сьогодні зайнята охороною правопорядку, або людям, які пересуваються по цій зоні. Ми знаходимося в особливій зоні, зоні АТО, - розповів аграрій Дмитро Козацький.

Подробиці обговорення можна дізнатися у нашій програмі «Тема дня» за посиланням.