Цукровий діабет: експертки розповіли про ситуацію на Луганщині

14:53, 15 лис. 2019
 
Цукровий діабет: експертки розповіли про ситуацію на Луганщині

На Луганщині безкоштовно провели діагностику захворювання на діабет серед населення. Скільки луганчан наразі мають такий діагноз, чи зростає цей показник в області та чи існує проблема із забезпеченням хворих необхідними препаратами -  в ефірі телепрограми «Тема дня» на UA: ДОНБАС  та Українське радіо "Пульс"  розповіли членкиня громадської організації «Діа-світ» Світлана Манько та лікарка-ендокринологиня консультативної поліклініки Луганської обласної клінічної лікарні Євгенія Гондарева.

- Хотілося б фінансування на більш сучасному рівні. Лише одного інсуліну - замало. Потрібне забезпечення моніторингом, більшою кількістю тестових смужок, хотілося б мати помпу-імітацію підшлункової залози, а також витратні засоби для неї, щоб компенсувала це держава, - розповіла членкиня громадської організації «Діа-світ» Світлана Манько. 

Наразі у Луганській області діагноз діабет мають майже 200 дітей. За словами лікарів, кількість хворих, у порівнянні з іншими роками, суттєво не збільшується.

- 174 дитини хворіє на діабет на Луганщині. Цього року захворювання виявили у 22 дітей. Але це ще не кінець року. Показник захворюваності тримається приблизно на одному рівні: у 2017 було 29 людей, у 2018 - 22 і на теперішній час також 22 дитини, - зазначила  лікарка-ендокринологиня консультативної поліклініки Луганської обласної клінічної лікарні Євгенія Гондарева. 

Нагадаємо,  52 жителя Луганщини цьогоріч захворіли на цукровий діабет першого типу. Усього в області 15 300 пацієнтів з таким діагнозом.

Подробиці програми дивіться у сюжеті.