Радіодиктант національної єдності-2023: Суспільне об’єднало українців у світі

Радіодиктант національної єдності-2023: Суспільне об’єднало українців у світі

27 жов. 2023

У п’ятницю відбулася щорічна трансляція Радіодиктанту національної єдності-2023, який відтепер відзначається 27 жовтня, у День української писемності та мови. Найбільший україномовний флешмоб щоразу об’єднує сотні тисяч українців у всьому світі.

В прямому ефірі телеканалу Суспільне Культура працювала ведуча Олена Зелінченко. Вона спілкувалася під час прямих включень з мешканцями різних міст України та світу, які зібралися, щоб разом написати Радіодиктант. 

Читайте також: Українська має великий шанс стати 25 офіційною мовою ЄС, — Орися Демська в ефірі Радіо Культура

Ведучі Роман КолядаГалина Бабій та Інна Москвіна з трьох локацій Києва розповідали, як писали диктант учасники, які там зібралися. Враженнями в ефірі поділилися, зокрема, актор Юрій Дяк та вчитель української мови, який увійшов до десятки найкращих вчителів світу за версією премії Global Teacher Prize, Артур Пройдаков.

Вдруге в умовах повномасштабної війни до написання Радіодиктанту приєдналися захисники на фронті. Цьогоріч на Дніпропетровщині писали бійці 13-ї бригади НГУ «Хартія».

До ефіру трансляції долучалися учасники з Одеси, Тернополя, Чернігова і Харківщини. З-за кордону долучилися до ефіру учасники з ОАЕ.

У Тернополі в укритті Радіодиктант писали священнослужителі п’яти конфесій, в Одесі — містяни, представники Національної наукової бібліотеки та Академічного музично-драматичного театру імені В. Василька. Попри канікули, на Харківщині Радіодиктант писали в укритті вчителі та школярі.

Текст Радіодиктанту зі студії зачитав актор і театральний режисер Олексій Гнатковський. Цьогорічний диктант називався «Дороги України», його авторкою стала поетеса, перекладачка, авторка прозових творів, лауреатка Шевченківської премії Катерина Калитко. До методичної роботи над Радіодиктантом традиційно долучилася мовознавиця, докторка філологічних наук Лариса Масенко.

«Міжнародний флешмоб з написання диктанту щороку об’єднує нас навколо любові до української мови, нагадує, хто ми є і звідки. Радіодиктант національної єдності з початком повномасштабного вторгнення отримав друге дихання. Українці через російську агресію вимушено опинилися в різних куточках світу, і ця подія стала для нас одним із місточків, який з’єднує з домом. Де б ми не були — чи на військовій службі, чи в центрі для тимчасово переміщених осіб, вдома чи на тимчасово окупованих територіях — ми мріємо бути разом, бути єдиними. 

Суспільне Мовлення докладає усіх зусиль, щоб кожен міг долучитися до події. Диктант транслює Українське Радіо, Радіо Культура, телеканал Суспільне Культура, а також цифрові платформи Суспільного», — зазначив голова правління Суспільного Мовлення Микола Чернотицький.

У понеділок, 30 жовтня, об 11:00 буде оприлюднено текст Радіодиктанту. Якщо ви хочете, щоб ваш диктант перевірили фахівці, ви можете:

  • надіслати ваш диктант паперовим листом за адресою: 01001 м. Київ, вул. Хрещатик, 26. Важливо, щоб на штемпелі була дата 27, 28 або 29 жовтня;
  • сфотографувати/відсканувати написаний текст (у форматі .jpg, .png, .jpeg, .tiff, .pdf) та надіслати його до 11:00 30 жовтня на адресу rd@suspilne.media

Ми будемо вдячні, якщо ви зробите фото та відео того, як ви писали Радіодиктант та опублікуєте у соціальних мережах із гештегом #пишеморазом.

Трансляція відбувалася на всіх платформах Суспільного: в радіоефірі Українського Радіо та Радіо Культура, в ефірі телеканалу Суспільне Культура, на ютуб-каналі Українського Радіо і на фейсбук-сторінках Суспільного. 

Більше фото дивіться у нашому альбомі.

Читайте також: Головне завдання Радіодиктанту — єднання суспільства, — Юлія Шелудько

Всеукраїнський радіодиктант національної єдності започаткований у 2000 році командою Українського Радіо задля єднання навколо мови. Відтоді він став найбільшим щорічним україномовним флешмобом, який об’єднує українців і знавців української мови по всьому світу. 

Минулого року текст Радіодиктанту національної єдності-2022 «Твій дім» написала Ірина Цілик, українська письменниця і режисерка, членкиня Українського ПЕНу, а читала — народна артистка, Герой України Ада Роговцева. Радіодиктант торік написали понад півмільйона людей на всіх шести континентах, разом з ученими на станції «Академік Вернадський» в Антарктиді. На перевірку тексту Радіодиктанту на Українське Радіо загалом надійшло понад 30 тисяч електронних листів і майже 10 тисяч паперових. Редакція Українського Радіо отримала листи з усіх куточків України, разом з тимчасово окупованими територіями, а також із понад двадцяти іноземних країн.

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт і національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Захищаємо свободи в Україні.

Фото — Олег Переверзєв