До річниці останнього бою за ДАП відбувся показ фільму «Аеропорт. Неповернення»

До річниці останнього бою за ДАП відбувся показ фільму «Аеропорт. Неповернення»

1 січ. 2024

Документальний фільм «Аеропорт. Неповернення» зняла команда Суспільного Мовлення до п’ятої річниці останнього бою за Донецький аеропорт імені Прокоф’єва. Українські захисники в надскладних умовах тримали оборону летовища 242 дні з 26 травня 2014 року до 22 січня 2015-го.

До дев’ятої річниці відбувся показ документальної стрічки в Києві в інфоцентрі Музею Майдану.

У травні 2014 року вторгнення росії назвали Антитерористичною операцією, згадує режисерка-документалістка, авторка фільму Сніжана Потапчук«Ми всі не дуже розуміли, що це значить. Прочитали в інтернеті як у світі проходять антитерористичні операції, взяли камеру в руки й поїхали знімати на тимчасово окуповані території. Так співпало, що це були вибори президента України, 25 травня. Ми були в цей час у Донецьку. Змогли відзняти, ви побачите це в фільмі, перші колони, що зайшли через Сніжне й Турес із росії, бойовиків зі зброєю, де вони в “бєшенствє” оголошують війну “кієвской хунтє”. Що цікаво тоді ту колону супроводжували українські поліціянти. Ми були молоді, азартні. Нам здавалося, що куля не вбиває. І обов’язково ми маємо фільмувати все, що відбувається на сході країни. ДАП був стратегічним об’єктом. І хотілося доїхати до хлопців».

До хлопців у Донецький аеропорт Сніжана доїхала за місяць, після звільнення Авдіївки. Каже, у 2014 році була сувора заборона знімати обличчя військових. Тому на відео руки, ноги, шеврони, переміщення. Зйомки не дуже якісні, бо камеру режисерки прострелив снайпер і Сніжана Потапчук знімала на фотоапарат.

За офіційними даними, загинуло 97 оборонців міжнародного аеропорту, п’ятьох із них вшановано званням «Герой України» посмертно, ще троє військовослужбовців досі вважаються зниклими безвісти.

Учасник тих подій і один із героїв документального фільму «Аеропорт. Неповернення» Євген «Адам» Межевікін, герой України, полковник Збройних сил України на показі, згадуючи ті події, відзначив: те, що відбувалося тоді, дуже нагадує гарячі ділянки фронту зараз — Бахмут, Авдіївку, куп’янський напрямок, Запорізьку область. А ще називає захист аеропорту роботою й круговою порукою, замкненим колом: «Один одного підтримуєш і розумієш, що завдяки цій підтримці ми проживемо більше. І зробимо більше. Про звільнення ми тоді не сильно думали, але про знищення ворогів думали, щоб якомога більше знищити ворогів на нашій землі. Було таке, що ти розумієш: цей виїзд ти робиш, але зворотного навіть і не плануєш тому, що це нереальна задача. Її виконати можливо, але хтось підхопить і завершить, але твоя задача завершиться на якомусь етапі. Навіть було таке, що ми придумували як вийти з ДАПу, вивести людей. Були варіанти залишення ДАПу, і сплановано це було. А для виводу потрібно було ставити заслон. Задачу виконали, але живі залишилися, не всі…».

Читайте також: Суспільне Мовлення стало членом Міжнародного інституту преси

Сніжана Потапчук зробила перший фільм про оборонців ДАПу й ті події у 2014 році: «На п’яту річницю виникла необхідність повторити. Тому що підросло нове покоління за цей час. Ми запросили до інтерв’ю хлопців, «Туриста», Ліду «Сову», яка є мешканкою Донецька й допомагала оточеному аеропорту. Місцеві, ризикуючи власним життям, допомагали нашим військовим в оточеному аеропорту, й дехто за це добряче поплатився».

Продюсерка документальної стрічки Катерина Феленюк на показі звернула увагу присутніх на необхідність повернення до історичної пам’яті й аналізу історії: «Мені здається, що коли цей фільм вийшов у 2019 році й розповідав про бої за Донецький аеропорт у 2014, ми вже були далекі від тих подій. Бойові дії скорочувались. А починаючи з 2022 року Україна тимчасово втратила нові території, захоплено або знищено цілі міста. Думаю, про те, що відбувалося тоді, варто нагадувати, і нагадувати частіше, щоб люди знали історію своєї землі. І такі фільми — це нагадування нам всім, що потрібно робити висновки».

Фотографії з показу фільму можна переглянути тут.

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт і національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Захищаємо свободи в Україні.

Фото — Олег Переверзєв