«Від четвертої стіни – до повного занурення» – у Сєвєродонецьку відбувся театральний «СвітОгляд»

«Від четвертої стіни – до повного занурення» – у Сєвєродонецьку відбувся театральний «СвітОгляд»

27 вер. 2019

За генеральної медіа підтримки  UA: ДОНБАС та  UA: Українське радіо Пульс у Сєвєродонецьку пройшов ІІ Всеукраїнський фестиваль театрального мистецтва «СвітОгляд». Захід – абсолютно унікальний для Луганської області, адже зібрав під своїм дахом найсучасніші та найпопулярніші трупи країни. Цьогорічне гасло фестивалю - «Від четвертої стіни – до повного занурення». Про насичений фестивальний тиждень та ідею, яку транслював культурний марафон – розповіли члени експертної ради «СвітОгляду» та його ініціатор - директор Луганського українського театру Сергій Дорофєєв.

«ІІ Всеукраїнський фестиваль театрального мистецтва «СвітОгляд» для нас – це, безумовно, великий крок до налагодження комунікаційних зв’язків з іншими театрами. Ми хочемо показати іншу Луганщину, що вона є цікавою, привітною до тих, хто приїде до нас. Цим фестивалем ми хочемо познайомити глядачів з іншими театрами. Тому що не кожен мешканець нашої області може виїхати до Києва, Чернігова чи Дніпра, а театральні колективи, які представляють ці чи інші міста - можуть. Тож, в першу чергу, це така комунікація між людьми, українцями, йде обмін досвідом між колективами та усіма нами», - розповів Дорофєєв.

«СвітОгляд» - це не тільки фестиваль, а ще й своєрідний конкурс театральної майстерності. До оцінювання учасників цьогоріч долучилася справжня експертна команда. Серед поважного журі й театрознавець, заслужений діяч мистецтв України - Сергій Васильєв. Експерт зауважив, що важливо, щоб фестиваль залишив по собі враження, став своєрідним культурним подразником.

«Ці вистави мають не тільки розважальний характер, вони є дуже складні мовою сценічною й незвичайні. Варто лише почитати які химерні жанри пропонують: наприклад, виставу, яку не можна побачити, вона проходить у темряві. Це все дуже великі подразники і насправді дуже добре, що ваш глядач отримає різноманітний сценічний досвід», - зазначив Васильєв.

Театральна критик Анна Липківська, яка неоднарозова брала участь у різних фестивалях у якості членкині журі й наразі є головою Експертної Ради Всеукраїнського Фестивалю-Премії «Гра», зазначила:

«Фестиваль розширює світогляд у тому аспекті , як сполучається театр і публіка, як ті чи інші вистави знаходять з публікою контакт чи не знаходять»,- розповіла експертка.

Порівнюючи свої попередні візити до Сєвєродонецька і те, що бачить зараз в обласному театрі Анна Ликівська зауважила:

«Зараз, це реальність, що ми сидимо і обговорюємо вистави, які приїжджають сюди зі Львова, Києва, Дніпра, Сум, і це вистави не те, що далеко не останні, а такі, як вистава Чернігівського театру, яка вже взяла усі можливі призи в Україні і за кордоном. Це такі дуже нагальні. актуальні речі», - зазначила Ликівська.

Місія театральних фестивалів – рушити кордони, як побутові, так і культурні - вважає заслужена журналістка України та театрознавець Світлана Максименко. Вона вже вдруге в експертній раді «СвітОгляду» і луганська публіка їй добре знайома.

«Якщо спочатку публіка якось соромилася реагувати, по-різному сприймали контраверсійні вистави, адже добре, що у вас є різні театри,  а тут відбулося таке єднання, що, власне, заради цього і робляться фестивалі. Немає в справжньому мистецтві кордонів. Людей об’єднує навколо прекрасної метафори, довкола національної, довкола естетичної якоїсь місії, яку і має театр. Тому це – найважливіша місія різних театрів», - поділилася враженнями Світлана Максименко.

Відкрили фестивальний марафон «СвітОгляд» містичним саспенсом «Вій» за Миколою Гоголем у постановці Вероніки Золотоверхої.

Представили його - господарі сцени, колектив Луганського обласного академічного українського музично-драматичного театру. Класичний твір інтегрували у сьогодення, оздобили сучасною музикою та використали новітні технології. Тож знайомий «Вій» виявився не таким вже й знайомим. Вистава зібрала аншлаг та задала високу планку для інших театрів-учасників, яку ті, в свою чергу, гідно тримали протягом усього фестивального тижня. Усього свої роботи презентували 9 професійних театральних колективів з Дніпра, Києва, Львова, Маріуполя, Сєвєродонецька, Сум та Чернігова. Протягом тижня актори та режисери стали часткою не тільки життя Сєвєродонецька, а й UA: ДОНБАС та  UA: Українське радіо Пульс - брали участь у радіо та теле ефірах. 

​За рішенням експертної ради перемогу в номінаціях отримали:

«Найкраще режисерське рішення» - заслужений артист України Андрій Бакіров («Комедія помилок» В. Шекспіра), Чернігівський обласний академічний музично-драматичний театр ім.Т.Шевченка;

 «Найкраще пластичне рішення» - Сергій Корнієнко («Фрекен Жюлі» А. Стріндберг), Київський національний Молодий театр;

«Найкраще музичне оформлення» - народний артист України Микола Буравський («Тіні забутих предків» М. Коцюбинського), Київський академічний театр Українського фольклору "Берегиня";

«Найкраще візуальне рішення» - Вероніка Золотоверха, Валентин Адонін, Андрій Магомедов, Микола Богдан, Володимир Благий («Вій» М. Гоголь, А. Млоян), Луганський обласний академічний український музично-драматичний театр (м. Сєвєродонецьк);

«Найкраща акторська робота» - заслужена артистка України Олена Баша (роль Єви Любовскі у виставі «Прекрасні, прекрасні, прекрасні часи» Й. Віховськоі), Перший український театр для дітей та юнацтва (м. Львів), (Перший театр);

Спеціальна номінація експертної ради фестивалю:

«За креативність творчого пошуку» - Роза Саркісян, вистава «Прекрасні, прекрасні, прекрасні часи» Й. Віховської, Перший український театр для дітей та юнацтва (м. Львів).

 

Нагадаємо, у 2018 році UA: ДОНБАС також виступив інформаційним партнером Фестивалю СвітОгляд.

 Фото Луганський обласний академічний український музично-драматичний театр