30 дискусій і сотня спікерів – у Сєвєродонецьку пройшов Фестиваль Думок 2019

30 дискусій і сотня спікерів – у Сєвєродонецьку пройшов Фестиваль Думок 2019

13 вер. 2019

Третій рік поспіль Сєвєродонецьк зустрічає Фестиваль Думок, який організовує благодійна організація "Восток-SOS". Два роки у якості медіа партнері до заходу долучаються UA: ДОНБАС та UA: Українське радіо Пульс

Цьогорічний Фестиваль - це близько 30 дискусій на соціальні теми та більш ніж сто спікерів з України, Чехії, Німеччини, Польщі, Естонії та Данії. Спікерами тематичних панелей стали представники влади,  громадських і міжнародних організацій та лідери думок – фахівці своєї справи.

Експертну думку можна було почути не тільки завітавши на Фестиваль. Дві дискусійні панелі стали основою для двох телепередач “Тема дня”, що виходять на UA: ДОНБАС . Тож гості мали змогу взяти участь у зйомках, наживо побачити  знімальний процес, а також поставити питання спікерам. Фейсбук користувачі  слідкували за онлайн трансляцію на сторінці UA: Донбас.

Теми для передач обрали соціально гострі. Дискусія про права та адаптацію колишніх наркозалежних привернула чималу увагу до локації. 

Ведуча «Теми дня» Катерина Литвін зазначила: 

«На фестивалі думок разом з експертами Іриною Ломковою, Іриною Юрченко та Олексієм Квітковським обговорювали тему «Секс, наркотики, Рок-н-ролл - інтеграція невидимих людей». На жаль, деякі можуть в цьому зізнатися, а дехто не бажає це розголошувати. За словами експертів, сьогодні наркозалежним або секс-робітницям надають медичну, психологічну та правову допомогу. В Україні створюються умови для гідного рівня життя та корисного дозвілля цих спільнот.»

«Поганий мир чи добра війна? Або як досягти справедливості» - панель, у якій говорили про реінтеграцію Донбасу, життя переселенців та тих, хто постраждали внаслідок окупації.

 Ведучий  UA: Донбас Maksym Bondariev поділився враженнями від ефіру: 

«Питання війни і миру є ключовим у житті мешканців регіону. Хто відповість за злочини? Як притягнути до відповідальності людей, які переховуються? Ці питання зазвичай проговорюють у вузьких колах близьких людей. Щоб зрозуміти проблему про неї потрібно говорити, виносити її на світло публічності. Це і зробила команда "Теми дня" на Фестивалі думок 2019. Віримо, що через осмислення проблеми можливе і примирення.»

Фестиваль став унікальною нагодою за допомогою професійного модератора, відкрито поговорити на соціально-важливі теми. Донести інформацію та отримати цікавий зворотний зв’язок.

«Прихований і явний вплив ЗМІ на споживачів та способи підтримання особистої інформаційної гігієни - дискус майданчик, на якому можна було дізнатися не тільки про український досвід з протидії пропаганди, а й експертів з Чехії. У якості спікера долучилася до панелі й  продюсерка UA: Українське радіо Пульс

Ірина Коваль.

 «Інформаційна гігієна на 5-му році гібридної війни, яка має як раз великий сегмент інформаційної агресії, важлива і необхідна складова для розуміння процесів, які ідуть в українському суспільстві. Щоб протидіяти фейкам і наративам російської пропаганди, потрібно бути медіа грамотними. Важливо про це говорити вже зі школи, щоб діти могли правильно обирати джерела інформації, які працюють на довіру, а не догоджають олігархам або ведуть політику агресора – РФ. Важливо, що українські журналісти і науковці роблять аналіз і цілі дослідження, щоб протистояти пропаганді. Існують ініціативи, коли в школах Луганської області проводяться тренінги з медіа грамотності. Але було б доречним ввести такий курс на постійній основі.» - розповіла журналістка.

Нагадаємо , UA: Донбас та UA: Українське радіо Пульс стали генеральними партнерами Фестиваля Думок 2019